Wilde planten liefdevol beschreven
Door
Peter Kouwenhoven
Boekrecensie: In het wild geplukt
Wildplukken, het verzamelen van vruchten, zaden, bloemen en bladeren ‘in het wild’ zoals het woord al zegt, is in. Niet vreemd; het is leuk en spannend, je ervaart het buiten zijn op een heel andere manier. En wat is nou leuker dan om zelf te oogsten?
Geen wonder dat er verschillende uitgaven verschenen zijn over dit onderwerp. In het wild geplukt is daar een recent voorbeeld van. Het boek verscheen dit jaar (2022) en is geschreven door Lieve Galle. Ze noemt zichzelf een wildplukexperte en herboriste.
Met enige scepsis begon ik In het wild geplukt te lezen: het zoveelste wildplukboek, maar algauw pakte het boek me. Lieve beschrijft enkele tientallen wilde planten op een heel liefdevolle manier. Er wordt aandacht besteed aan het oogsten en ook dat gebeurt zo dat je je niet schuldig voelt ten opzichte van de natuur en dat er voor een andere liefhebber ook nog wat overblijft.
Lieve beschrijft niet alleen dat en wat je kunt eten, maar beschrijft planten ook uitgebreid. Ze vermeldt weetjes die een enkeling misschien wel kent, maar die voor de meeste (aspirant) wildplukkers onbekend zijn. De beschreven plant wordt op die manier meer dan alleen een lekker maaltje. Ik had het woord ‘vriend’ in gedachten, maar dat is weer wat overdreven.
De laatste vijftig pagina’s van het boek zijn gevuld met recepten. In ieder recept worden één of meer delen van wilde planten gebruikt, vaak naast verschillende andere producten. De recepten zijn duidelijk en ze klinken stuk voor stuk smakelijk.
Kortom: In het wild geplukt is mijns inziens een aanrader. Mocht je al een wildplukker zijn dan is het een mooie aanvulling op je wildplukbibliotheek.
Nieuwsgierig?
In het wild geplukt Eetbare wilde kruiden, bloemen, zaden & wortels verzamelen & bereiden
geschreven door Lieve Galle
ISBN 9789056158026
Wil je zelf aan de slag met wild plukken?
Lees onze tips.