Voor de liefhebber - recensies - photo by Katya Au

Voor de liefhebber

1 september 2022

Groene uittips

Voor de liefhebber - groentips - photo by Katya Au

Ga je er graag zo nu en dan op uit? Bezoek je graag (botanische-)tuinen voor tuininspiratie of om gewoon lekker in het groen te zijn? Hoofdredacteur van De Tuinliefhebber Paul van Bodengraven ontdekt graag de leukste uitjes voor je. Op deze pagina delen wij graag deze groene uittips met je. 

Dit zijn onze aanraders

 

 • Groen doen: Feest der Nederlandse planten in de Heemparken Amstelveen

  Feest der Nederlandse planten in de Heemparken Amstelveen  Dompel je onder in de wereld van Nederlandse planten in de Heemparken van Amstelveen. Verspreid over drie naast elkaar gelegen tuinen vind je hier een staalkaart van Nederlandse planten in een parkachtige omgeving. Groot genoeg om twee uur rond te dwalen en te genieten van de herfstkleuren.

 • Groen doen: Botanische Tuin TU Delft

  Botanische Tuin TU Delft: Een groene verrassing De tuin van de Technische Universiteit (TU) Delft heeft een bescheiden wetenschappelijke collectie bomen en planten. Deze werd aanvankelijk bij elkaar gebracht om onderzoek te doen naar de bruikbaarheid van gewassen, bijvoorbeeld als voedsel, medicijnen, kleding, onderdak en grondstoffen. Nu is de tuin een publieksgerichte, groene oase in de bedrijvige stad.

 • Groen doen: De tuinen van Appeltern

  Appeltern: 22 hectare inspiratie De winter is (bijna) voorbij, we kunnen weer vooruitkijken naar een nieuw tuinseizoen. Wat ga je dit jaar doen? Voortborduren op vorig jaar, of gaat die border helemaal op de schop? Of een heel nieuw tuinplan? Als je op zoek bent naar inspiratie is een bezoekje aan De Tuinen van Appeltern een goed idee. Daar vind je tweehonderd voorbeeldtuinen. En neem dan zeker ook een kijkje bij de tuin van Wilde Weelde!

 • Groen doen: Winterpracht in het Arboretum Kalmthout

  Uittip: Winterpracht in het Arboretum Kalmthout  Een winterdagje vrij? Reis dan naar het noorden van de provincie Antwerpen en ontdek het Arboretum Kalmthout. Geniet van de 13,5 hectare tuin, omringd door de weelderige natuur van de Kalmthoutse bossen en heide. Extra reden om in de winter af te reizen: de jaarlijkse Hamamelisfeesten. Van 5 januari tot 26 februari 2023 staat het park in het teken van de honderden struiken die in deze wintermaanden vol gele, rode en oranje bloemen hangen en een zoete geur verspreiden.

 • Groen doen: Thijsse’s Hof

  Uittip: Thijsse’s Hof, de kleinste botanische tuin van Nederland Hij is te klein om er een hele dag door te brengen, maar als je in de buurt bent zeker een bezoekje waard: Thijsse’s hof, de door Jac. P. Thijsse aangelegde heemtuin in Bloemendaal. Ontdek de wilde planten uit Kennemerland en geniet van de sprankelende herfstkleuren.

 • Groen doen: Hortus Botanicus Leiden

  Uittip: Hortus Botanicus Leiden De winter, dat is voor mij als buitenmens altijd puzzelen. In de (moes)tuin is niet zoveel te beleven, althans niet zoveel als ik zou willen. En ook de bossen zijn minder kleurrijk en groen. Hulst en dennenbomen kan ik na de kerst niet meer zien. Hoe kom je dan aan je dagelijkse dosis natuur en groen? Bezoek een botanische tuin, bijvoorbeeld die in Leiden!

 • Groen doen: Nationale Bomenmuseum

  Uittip: Nationale Bomenmuseum Von Gimborn Arboretum Geen seizoen is mooier om te genieten van bomen dan de herfst, als de intredende kou een rijk kleurenpalet presenteert. Een bezoek aan het Nationale Bomenmuseum is voor mij vast prik in deze tijd van het jaar. Om te genieten van de verkleurende bladeren en de wonderlijke vormen van vruchten, bijvoorbeeld op de Vruchtboomroute te volgen.

Altijd op de hoogte?

Elke maand versturen we een nieuwsbrief met groentips en nieuws over samen natuurlijk tuinieren. Wil je als een van de eerste op de hoogte zijn van nieuwe artikelen, leuke weetjes en allerlei activiteiten?

Word supporter van AVVN en ontvang elk seizoen De Tuinliefhebber

Het tijdschrift over samen natuurlijk tuinieren!