IMG_8120.JPG
22 november 2023

Groen doen: Trompenburg Tuinen & Arboretum

Door Paul van Bodengraven Arboretum Tuinen & Arboretum

Trompenburg Tuinen & Arboretum: groen historisch Rotterdam

In de negentiende eeuw had havenbaron Van Hoey Smith niet kunnen bedenken dat het door hem aangelegde arboretum in de tuin van zijn landgoed Zomerlust zou uitgroeien tot een groen museum. Want dat is precies wat Trompenburg Tuinen & Arboretum nu is: een prachtige verzameling planten en bomen met museale waarden. Naast de groene collectie biedt tuin ook nog eens inzicht in hoe well to do families in die tijd in Rotterdam woonden en leefden. De Tuinliefhebber gaat op bezoek.

Aan de rand van de wijk Kralingen, pal naast het voetbalstadion Woudestein waar Excelsior speelt, vind je een van de oudste stukjes Rotterdam. Niet dat de stad toen al tot hier reikte. De ambachtsheerlijkheid Cralingen was een buitenpost van wat later de stad zou worden; een plek waar welvarende kooplieden hun buitenplaatsen lieten bouwen. Zo ook de familie Van Hoey Smith, die hier woonde op hun landgoed Zomerlust. De naam Trompenburg verwijst naar een boerderij die op het terrein lag en dat zo de naam gaf van het arboretum. Van het buitenhuis is niets meer over, maar de tuinen liggen er in volle glorie bij.

IMG_1891.jpegBijzondere verzamelingen

De tuin is maar liefst acht hectare groot en is zo een van de groene longen van de stad. Naast de museale functie draagt de tuin ook bij aan behoud van een flink aantal boom- en plantensoorten. Zo heeft de tuin een unieke collectie Eiken, ruim 700 verschillende soorten Rododendrons en is de nationale Hosta-collectie hier ondergebracht. De verzameling hulsten, waarvan er hier zo’n honderd zijn te bewonderen is een van de grootste in zijn soort, wereldwijd. Een ander bijzonder onderdeel van de collectie is de verzameling beuken en schijnbeuken. Veel van de bomen die hier zijn aangeplant werden door de schepen van Van Hoey Smith meegebracht van hun exotische bestemmingen. Ze zijn inmiddels dus flink uitgegroeid en aardig op leeftijd.

Doen en ontdekken

Toch is het vooral een doe- en ontdektuin. Een bezoek aan Trompenburg brengen betekent ook een flinke wandeling maken om alles te kunnen bekijken. En inspiratie opdoen, bijvoorbeeld in het Voedselbos de Overtuin, dat aan de achterkant van de tuin, aan de overkant van de weg, ligt. Hier verandert Trompenburg, een keurige tuin in Engelse landschapstijl, in een wilder ogend ecosysteem. De Overtuin is gericht op de productie van voedsel en andere bruikbare producten uit de natuur. En om daarover en van te leren.

IMG_1895.jpegWinters opwarmen

Ook in de winter is er genoeg te zien in beleven in de tuin. De grote bomencollectie, waaronder heel wat uit de sparren- en coniferenfamilie vormen ook in deze tijd een groen decor om doorheen te wandelen. Opwarmen kan in de kas met een uitgebreide collectie vetplanten en cactussen. Of bij het theehuis dat helemaal achter in de tuin is gevestigd. Voor (klein)kinderen zijn er speurtochten uitgezet en is er het avonturenpad. In de schoolvakanties worden er regelmatig extra activiteiten georganiseerd.

Genoeg reden dus om op een dagje Rotterdam ook Trompenburg aan te doen!

Praktische informatie

Trompenburg Tuinen & Arboretum is te vinden aan de Honingerdijk 86 (beneden) in Rotterdam. Te bereiken met de auto en met tram 21 en 24 vanaf NS-station Rotterdam CS, halte Woudestein.

In de winter is de tuin voor bezoekers geopend op maandag van 12:00 tot 16:00 uur en de rest van de week tussen 10:00 en 16:00 uur.

Entree kost € 11, gereduceerde prijs voor kinderen en jongeren, gratis voor Museumjaarkaart-houders.

Kijk op de website voor actuele informatie en activiteiten: trompenburg.nl

 

Delen

Altijd op de hoogte?

Elke maand versturen we een nieuwsbrief met groentips en nieuws over samen natuurlijk tuinieren. Wil je als een van de eerste op de hoogte zijn van nieuwe artikelen, leuke weetjes en allerlei activiteiten?

Word supporter van AVVN en ontvang elk seizoen De Tuinliefhebber

Het tijdschrift over samen natuurlijk tuinieren!