Standbeeld van Jac. P. Thijsse in ‘zijn ’hof
1 september 2022

Groen doen: Thijsse’s Hof

Door Paul van Bodengraven Standbeeld van Jac. P. Thijsse in ‘zijn ’hof

Paul-van-Bodengraven---portretfoto---blauw-kader.png

Uittip: Thijsse’s Hof, de kleinste botanische tuin van Nederland

Hij is te klein om er een hele dag door te brengen, maar als je in de buurt bent zeker een bezoekje waard: Thijsse’s hof, de door Jac. P. Thijsse aangelegde heemtuin in Bloemendaal. Ontdek de wilde planten uit Kennemerland en geniet van de sprankelende herfstkleuren.

IMG_5044.JPG

Verscholen in het Bloemendaalse Bos, aan de rand van het dorpscentrum vind je een uit 1925 stammende heemtuin. Thijsse mocht deze ter gelegenheid van zijn zestigste verjaardag naar eigen inzicht aanleggen. Hij koos ervoor om in “Thijsse’s Hof, Planten- en Vogeltuin in het Bloemendaalsche Bosch” de wilde planten uit Kennemerland te presenteren, in een natuurlijke omgeving. Uiteraard met een educatieve insteek, want Thijsse was een schoolmeester in hart en nieren. Spontane ontwikkeling en gericht beheer waren en zijn de grondslag voor hoe de natuur zich toont in de tuin. Met alle kleuren van het seizoen, van uitbundig bloeiend in het voorjaar, tot alle tinten geel en bruin in de herfst.

Van akker tot bos

Thijsse's Hof is aangelegd in 1925 op voormalige aardappelakkertjes met eikenhakhout in het Bloemendaalse Bos ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van dr. Jac. P. Thijsse. Vanaf het begin stelde Thijsse zich ten doel om de wilde planten uit Kennemerland te presenteren in natuurlijke begroeiingen die zich (grotendeels) spontaan ontwikkelen. Inmiddels is de tuin meer dan negentig jaar oud en is de begroeiing flink veranderd. Wat ooit een groot open terrein met lage bomen er omheen was, is nu een met struweel begroeid gebied, midden in een bos met hoge bomen.

Daardoor veranderden ook de soorten vogels die de tuin bezoeken. Zo zijn nachtegaal, fitis, grasmus, gekraagde roodstaart en zomertortel verdwenen als broedvogels. Maar lijsterachtigen, vinken, mezensoorten, roodborstje, winterkoninkje, houtduif en tjiftjaf vonden hier juist weer een nieuw onderkomen. Bij de vijver zijn regelmatig ijsvogels te zien.

IMG_5047.JPG

Doen

Een rondwandeling in de tuin is genieten van de weelderige natuur én soorten herkennen of leren kennen. Overal zijn naambordjes geplaatst zodat je weet wat je ziet. Neem je koffiekan mee en geniet op een bankje aan de vijver van het najaarszonnetje. Van 1 april tot 1 november kun je op iedere eerste zondag van de maand meelopen met gidsen van het IVN-Zuid-Kennemerland die groepjes bezoekers gratis rondleiden langs de diverse bezienswaardigheden.

Voor iedereen

Thijsse’s Hof is een plek waar iedereen kan genieten van de inheemse natuur, van omwonenden tot mensen die speciaal afreizen naar Bloemendaal voor een bezoekje aan de fraaie tuin. Zij draait grotendeels op vrijwilligers. De stichting heeft een bestuur en een hovenier-beheerder die verantwoordelijk is voor de dagelijkse gang van zaken. De gedachte van Thijsse dat de natuur voor iedereen toegankelijk moest zijn, wordt hier voortgezet: toegang is gratis.

 

Ook naar Thijsse's Hof?

Thijsse’s Hof is te vinden aan de Mollaan 4 in Bloemendaal

Kijk op de website voor meer informatie over activiteiten en rondleidingen.

Openingstijden:

t/m oktober

Dinsdag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur

Zaterdag en zondag: 10.00 - 16:00

November t/m februari

Dinsdag t/m vrijdag: 9.00 – 16.00 uur

Zaterdag: 10.00 - 16:00 uur

Entree:  Gratis

© Foto's: MARCO BARTEN 

Delen

Altijd op de hoogte?

Elke maand versturen we een nieuwsbrief met groentips en nieuws over samen natuurlijk tuinieren. Wil je als een van de eerste op de hoogte zijn van nieuwe artikelen, leuke weetjes en allerlei activiteiten?

Word supporter van AVVN en ontvang elk seizoen De Tuinliefhebber

Het tijdschrift over samen natuurlijk tuinieren!