Met zo’n dertig monumentale bomen oogt de Botanische Tuin van de TU Delft op de eerste plaats als een park. Half verscholen achter de gebouwen van de universiteit sta je ineens in de tuin die zo’n honderd jaar oud is. Omringd met gebouwen en huizen lijkt het net alsof je in een stadspark verzeild bent geraakt. De kwetterende halsbandparkieten die zich in een grote taxus ophouden dragen bij aan het stadse gevoel.
Onderzoeken en leren
Cultuurtuin voor Technische gewassen was de oorspronkelijk naam van de tuin. Het onderzoek dat hier wordt gedaan sinds begin twintigste eeuw richt zich op planten die olie- of kleurstoffen leveren of waarvan delen als hout, vezels en bast gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld als isolatiemateriaal. In het zuidelijk deel van de tuin vind je het arboretum met bijvoorbeeld gom- en harsplanten. Soorten als de Japanse walnoot, de Oosterse netelboom en de Cedrela kun je hier bewonderen. En je leert meteen wat over hun bruikbaarheid. Nooit geweten dat de kurkboom naast zijn bast ook gebruikt wordt voor gele kleurstof (hout) en olie (zaden). Dat is ook gelijk het leuke van deze tuin, dat je direct kunt zien waarvoor zo’n plant gebruikt kan worden.
Nationale plantencollectie
De collectie bestaat voor een groot deel uit buitenlandse planten die deels dus ook hier in de buitenlucht gedijen. Door internationalisering en microbiologie is het botanische onderzoek naar de gebruikswaarde van exoten minder relevant geworden, want vergelijkbaar onderzoek vindt inmiddels ook plaats in de landen van herkomst en kennis wordt internationaal gedeeld. De hortus in Delft dreigde dan ook een beetje in de vergetelheid te raken, maar de oprichting van de Nationale Plantencollectie in de jaren ’80 betekende een nieuwe impuls. Geen enkele tuin beschikt over zo’n uitgebreide verzameling technische exoten.
Rode Lijst
Maar het zijn niet alleen uitheemse gewassen die je hier vindt. In de tuin staat ook een met netten afgeschermde groep bakken waarin inheemse soorten van de Rode Lijst van bedreigde plantsoorten worden gekweekt en tentoongesteld. Van bilzekruid tot guichelheil, hier zijn allerlei soorten die tot voor kort redelijk vaak in het wild te bewonderen waren. Bij voorkeur natuurlijk te bezoeken in de maand waarin jouw favoriete soort op zijn mooist zijn. En dus geniet ik nu van de bleekroze bolletjes van de guichelheil. Door de netten oogt het een beetje alsof je een volière binnenstapt, maar zo worden wel vraatzuchtige vogels en andere ongewenste gasten buiten de deur gehouden.
Oplossingen
We bezoeken de kassen. Ook hier zijn de tropische gewassen primair uitgezocht op hun bruikbaarheid. Bananenbomen en strelitzia’s zijn hier niet alleen voor hun vruchten en bloemen, maar ook voor hun vezels. Het accent in het onderzoek dat wordt gedaan ligt nog steeds op nuttige toepassingen, met een eigentijds klimaat-tintje. Bijvoorbeeld hoe je met planten(vezels) meer schaduw kunt creëren in de stad, of hoe planten lucht kunnen zuiveren.
Dagje Delft
Groots is het allemaal niet, maar wel fraai en indrukwekkend. Dit is niet een tuin om een dag voor uit te trekken, daarvoor is hij te klein. Maar het is zeker een aanrader als je een dagje Delft wilt verrijken met een pauze in een groene oase.
Praktische informatie
De Botanische Tuin van de TU Delft vind je aan het Poortlandplein 6 in Delft. De tuin is geopend voor bezoek van dinsdag t/m zondag tussen 10.00 en 17:00 uur. Toegang: €6.
www.tudelft.nl/botanischetuin
© Foto's: Marco Basten
Gids voor Nederlandse en Vlaamse Arboreta
Informatie over de Botanische Tuin in Delft en andere tuinen vind je in de Gids voor Nederlandse en Vlaamse Arboreta
Het is een prachtig weergegeven gids. De vele foto's maken de gids fris en kleurrijk. Geweldig boek voor bomenliefhebbers en wandelaars!
Uitgeverij Blauwdruk. ISBN 9789075271522, €34,50.
De Tuinliefhebber mag één exemplaar van deze gids weggeven, als prijs voor de fotowedstrijd. Ga naar onze Facebook pagina en plaats als reactie wat jouw favoriete boom is voor in de tuin en waarom. Je kan tot 1 Juli 2023 reageren.