Overzichtfoto Nationale Bomenmuseum Von Gimborn Ar
2 september 2021

Groen doen: Nationale Bomenmuseum

Door Paul van Bodengraven Overzichtfoto Nationale Bomenmuseum Von Gimborn Ar

Paul-van-Bodengraven---portretfoto---blauw-kader.png

Uittip: Nationale Bomenmuseum Von Gimborn Arboretum

Geen seizoen is mooier om te genieten van bomen dan de herfst, als de intredende kou een rijk kleurenpalet presenteert. Een bezoek aan het Nationale Bomenmuseum is voor mij vast prik in deze tijd van het jaar. Om te genieten van de verkleurende bladeren en de wonderlijke vormen van vruchten, bijvoorbeeld op de Vruchtboomroute te volgen.

 

Vruchten
Het is aangenaam toeven in de tuin, waar slingerende paadjes je naar alle uithoeken brengen. Met een vijver, zitbankjes en zelfs een prieeltje kun je hier prima onthaasten en je vergapen aan de wondere scheppingen van Moeder Natuur. De Vruchtbomenroute is in september extra leuk, omdat je dan alle wonderlijke vruchten kunt bekijken. Bijvoorbeeld de ranke peulen van de Trompetboom, afkomstig uit Noord-Amerika, of de tennisbal-grote vruchten van de Osagedoorn. Die laatste komt ook uit de VS, waar hij ook wel ‘Osage orange’ wordt genoemd. De vorm doet een beetje denken aan een sinaasappel en het gebied waar hij voorkomt valt deels samen met het stamgebied van de Osage-Indianen.

Kleurrijk en internationaal
Naast bijzondere vruchtbomen als de uit Iraan afkomstige Kweepeer kun je ook de opvallend paars-roze vruchten van de Japanse Magnolia sieboldii bewonderen. Neem een kijkje bij de zeldzame Chinese kurkboom die bolvormige vruchtjes draagt en verbaas je over de Driebladige citroen, de enige bekende Citrus-soort die in Nederland winterhard is. De uit Azië afkomstige struik heeft groene, ronde vruchten en vervaarlijke stekels. Hij werd rond 1885 door Phillip Franz von Siebold (1796 – 1866) ingevoerd. Von Siebold was een van de eerste westerlingen die in Japan (westerse) medicijnen doceerde. Van 1823 tot 1829 was hij arts op Decima, de Nederlandse handelsnederzetting bij Nagasaki.

Dwalen en genieten
In het Bomenmuseum kun je met gemak een paar uurtjes rondkijken, een kop koffie drinken bij het museumwinkeltje en je verbazen over de verzameldrift van Von Gimborn. En als je uitgekeken bent liggen direct naast het museum de bossen van de Utrechtse Heuvelrug klaar om per fiets of ter voet ontdekt te worden. Ook goed voor eindeloos genieten van de herfstkleuren. Dus: op naar Doorn!

 

Nieuwsgierig?

Het Nationale Bomenmuseum Von Gimborn Arboretum vind je aan de Velperengh 13 in Doorn. Het Bomenmuseum is alle dagen open voor bezoeker. Entree: € 6,50 per persoon, te betalen via de pinautomaat bij de hoofdingang. Reserveer je bezoek vooraf online via bomenmuseum.nl. De winkel is geopend op vrijdag (12.00-17.00 uur) & zaterdag en zondag (11.00-17.00 uur). De overige dagen is de winkel alleen geopend voor zelfbediening met cash geld.

Raadpleeg altijd de website voor de meest actuele bezoekersinformatie. 

Delen

Altijd op de hoogte?

Elke maand versturen we een nieuwsbrief met groentips en nieuws over samen natuurlijk tuinieren. Wil je als een van de eerste op de hoogte zijn van nieuwe artikelen, leuke weetjes en allerlei activiteiten?

Word supporter van AVVN en ontvang elk seizoen De Tuinliefhebber

Het tijdschrift over samen natuurlijk tuinieren!