Heide Kalmthout
15 november 2022

Groen doen: Winterpracht in het Arboretum Kalmthout

Door Paul van Bodengraven Arboretum Kalmthout istock

Paul-van-Bodengraven---portretfoto---blauw-kader.png

Uittip: Winterpracht in het Arboretum Kalmthout 

Een winterdagje vrij? Reis dan naar het noorden van de provincie Antwerpen en ontdek het Arboretum Kalmthout. Geniet van de 13,5 hectare tuin, omringd door de weelderige natuur van de Kalmthoutse bossen en heide. Extra reden om in de winter af te reizen: de jaarlijkse Hamamelisfeesten. Van 5 januari tot 26 februari 2023 staat het park in het teken van de honderden struiken die in deze wintermaanden vol gele, rode en oranje bloemen hangen en een zoete geur verspreiden.

Wacht op een winterse dag, liefst met een beetje sneeuw; trek je wandelschoenen aan, zet je muts op en neem handschoenen mee. Want je bent een aardig poosje buiten als je het hele arboretum in Kalmthout wilt verkennen. Overigens hoef je niet per se op kou te wachten, want de toverhazelaars – zoals de Nederlandse naam luidt – bloeien toch wel. Alleen zijn ze extra mooi met een dun laagje sneeuw of rijp op de struiken. 

Arboretum Kalmthout.jpg

In het arboretum is een bewegwijzerde route langs de bloeiende toverhazelaars. En onderweg kom je ook andere winterbloeiende planten tegen, zoals winterzoet, sneeuwbal, cyclaam, gewone hazelaar, schijnhazelaar, winterjasmijn, sneeuwklokjes en helleborus. Opwarmen kan in het café en in de boek- en cadeaushop. Om dan weer naar buiten te trekken, want er is veel te zien in het uitgestrekte park dat al sinds 1856 bestaat en onderdak biedt aan meer dan 7.000 plantensoorten uit de hele wereld.

Arboretum Kalmthout istock.jpg

Kalmthoutse heide
Is je zin in groen dan nog niet gestild? Maak dan een rondwandeling over de Kalmthoutse heide waar een groot aantal rondwandelingen is uitgezet, van verschillende lengtes. Sluit je dagje Vlaanderen in stijl af met een Belgisch biertje en een bourgondische maaltijd in een van de restaurants in en rond het centrum van Kalmthout-dorp.

 

 

Ook naar Arboretum Kalmthout?

Adres: Heuvel 8, 2920 Kalmthout

Telefoon: +32 (0)3 666 67 41

Kijk op de website voor meer informatie over activiteiten en rondleidingen.

Openingstijden:

Elke dag geopend van 10:00 tot 17:00 uur
(Behalve op 25 december en 1 januari)

Entree: 

Tarief 2022: €7,-

Tarief 2023: €9,- 

Kinderen tot 12 jaar gratis

© Foto's: iStock (Heide) & Pixabay (Hazelaar) 

Delen

Altijd op de hoogte?

Elke maand versturen we een nieuwsbrief met groentips en nieuws over samen natuurlijk tuinieren. Wil je als een van de eerste op de hoogte zijn van nieuwe artikelen, leuke weetjes en allerlei activiteiten?

Word supporter van AVVN en ontvang elk seizoen De Tuinliefhebber

Het tijdschrift over samen natuurlijk tuinieren!