Wat betekent de nieuwe wet voor jouw vereniging?
Vrijwel alle verenigingen en stichtingen in Nederland moeten vanaf 1 juli 2021 voldoen aan de nieuwe wet WBTR, de wet bestuur en toezicht rechtspersonen. De WBTR is bedoeld om bestuur en toezicht van verenigingen en stichtingen te verbeteren. Er zijn regels opgesteld over taken, bevoegdheden, verplichtingen en aansprakelijkheid.
Waarom?
De overheid wil met de wet voorkomen dat wanbestuur, onverantwoordelijk financieel beheer, zelfverrijking, misbruik van posities en andere ongewenste activiteiten verenigingen en stichtingen schaden. De wet gaat dat tegen door procedures en verantwoordelijkheden met elkaar te bespreken en vast te leggen.
Ook voor jou?
Staat je vereniging ingeschreven en heb je statuten die door een notaris in een akte zijn opgenomen, dat moet je vereniging en bestuur aan deze wet voldoen. Het gaat om veel meer dan het aanpassen van de statuten. In de nieuwe wet zit een uitbreiding van de aansprakelijkheid van bestuursleden, maar de wet gaat vooral over het reilen en zeilen binnen de vereniging.
Hulp en bijstand bij implementatie WBTR in je vereniging
AVVN samen natuurlijk tuinieren ondersteunt besturen bij het voldoen aan de nieuwe Wet. Er is een handig stappenplan ontwikkeld waarvan je gebruik kunt maken. De Nederlandse Associatie (DNA) en het Instituut voor Verenigingen, Branches en Beroepen hebben hiertoe het initiatief genomen. AVVN is lid van DNA.
Stappenplan voor bestuursleden
Het WBTR-stappenplan leidt bestuursleden op begrijpelijke wijze langs alle verplichtingen van de nieuwe wet. In een online-omgeving kunnen alle regels en afspraken binnen de vereniging of stichting worden vastgelegd in online werkboeken. Voorbeeldteksten helpen daarbij. Op deze manier kom je tegemoet aan de eisen van de wet om invulling te geven aan het goed besturen van de organisatie.
Maak gebruik van WBTR-stappenplan mét 50% korting
Besturen die zijn aangesloten bij AVVN krijgen 50 % korting op het stappenplan. Het basispakket stappenplan kost normaal € 240, exclusief btw. De kosten voor het totale programma, met inbegrip van werkboeken en een helpdesk voor juridische vragen, zijn al beperkt en de 50% korting maakt het gebruik extra aantrekkelijk.
Extra voordeel
Het WBTR-programma maakt verder (duur) juridisch advies onnodig. Door de WBTR zullen waarschijnlijk ook de verenigingsstatuten moeten worden aangepast. De gegevens in de werkboeken maken het voor de notaris eenvoudiger statuten op te stellen of te controleren. Dat zal ook schelen in de kosten.