Eetbare bloemen
Bloemen zijn niet alleen mooi om te zien en goed voor de biodiversiteit. Ze geven ook een kleurenexplosie op je bord, smaken lekker én zijn gezond! Je kunt ze op tal van manier gebruiken. In een salade, op een taart, in ijsblokjes of verwerkt in een eigengemaakte kruidenboter of azijn. Op deze pagina geven we je een lijst met eetbare bloemen die je kunt vinden én planten in jouw tuin!
Bloemen in je moestuin
Veel van de bloemen van de gewassen die we verbouwen in de moestuin zijn eetbaar. Dit is het geval bij: courgette, pompoen, kool, radijs, tatsoi, palmkool en rucola. Ook de bloemen van veel kruidenplanten zijn eetbaar, zoals die van de bieslook, oregano, tijm, rozemarijn en salie.
Welke bloemen vermijden?
De bloemen van de nachtschadefamilie kun je niet eten, deze zijn giftig. Dit zijn de bloemen van de aardappel, aubergine, tomaat, peper en paprika.
Kies voor biologisch
Pluk en gebruik alleen biologische bloemen. Dan weet je zeker dat je geen pesticiden consumeert. Ook wanneer je zaait kun je het beste biologische geteelde zaden gebruiken. Deze zijn vrij van gifstoffen. Dit is niet alleen belangrijk voor de beestjes en planten in jouw tuin. Als jij zelf de bloemen op gaat eten is dat het ook voor jou!
Lijst van eetbare bloemen en hun toepassingen
Bloem |
Smaak |
Toepassing |
Duizendblad |
iets bitter |
Te gebruiken in thee |
Duizendschoon |
kruid-/peperachtig
|
Geschikt als garnering, in salades, bloemenboter of als siroop. |
Dropplant |
zacht anijsachtig
|
Heerlijk in thee |
Goudsbloem |
kruidige pepersmaak |
De blaadjes geven een gele kleur af, net als saffraan. Mooi in salades of om zalf van te maken. |
Kaasjeskruid |
nootachtig |
Groot kaasjeskruid (paars) en muskuskaasjeskruid (roze) staan prachtig in salades en bloemenboter. |
Kamille |
licht zoet, kruidig |
Ideaal om verse thee van te zetten |
Komkommerkruid |
lichte komkommersmaak |
Prachtig in een salade of in een kom cruesli met yoghurt en vers fruit. |
Korenbloem |
licht zoet |
Heerlijk in salades, in bloemen-kruidenboter of gedroogd in je thee |
Lavendel |
sterk kruidig |
Gebruik met mate. Kan gedroogd gebruikt worden voor thee en staat vers prachtig in een cocktail. |
Madelief |
kruid-/nootachtig |
Als garnering van salades, maar ook geschikt om een geneeskrachtige zalf van te maken. |
Oost-Indische kers |
Pittig, zoals radijs of wasabi
|
De hele plant is eetbaar. Heel lekker zijn pesto (van de bladeren) salades (bladeren en bloemen) en kappertjes (van de zaden). |
Papaver |
nootachtig |
De zaden kennen we als maanzaad, maar ook de bloemetjes zijn eetbaar, bijvoorbeeld in een salade. |
Paardenbloem |
licht bitter |
De jonge, malse bladeren kun je gebruiken in de sla. |
Roos |
hoe sterker de geur hoe krachtiger de smaak |
Te gebruiken als garnering, bijvoorbeeld op een taart en als thee. |
Vlierbloesem
|
zoet |
Van de bloemen kun je siroop en champagne maken. Je kunt de bloemen ook frituren of verwerken in een pannenkoekjes (hele scherm). |
Viooltje
|
neutraal tot licht zoet |
Alleen rauw te eten want bij het koken gaat de smaak verloren. Mooi voor het decoreren van bijvoorbeeld taarten of een tapasplankje. |
Let op:
- Pluk geen bloemen langs de kant van de weg of waar honden vaak langskomen
- Heb je last van astma of hooikoorts, wees dan voorzichtig. Je lichaam kan ook reageren op het eten van bloemen.
- Eet geen bloemen van de bloemist aangezien die vaak niet zijn gekweekt om op te eten en mogelijk intensief bespoten zijn.
Interessant?
Deze informatie haalden wij uit het moestuinboek:
Groentje?!
Groei mee met jouw moestuin
Auteurs
Esther Klaster & Femke Lampe
Uitgeverij
KNNV
Prijs
€26,95