Banner hero website (4)

Eetbare bloemen

augustine-fou-DE4e_Sl0UbY-unsplash

Bloemen zijn niet alleen mooi om te zien en goed voor de biodiversiteit. Ze geven ook een kleurenexplosie op je bord, smaken lekker én zijn gezond! Je kunt ze op tal van manier gebruiken. In een salade, op een taart, in ijsblokjes of verwerkt in een eigengemaakte kruidenboter of azijn. Op deze pagina geven we je een lijst met eetbare bloemen die je kunt vinden én planten in jouw tuin!

Bloemen in je moestuin

Veel van de bloemen van de gewassen die we verbouwen in de moestuin zijn eetbaar. Dit is het geval bij: courgette, pompoen, kool, radijs, tatsoi, palmkool en rucola. Ook de bloemen van veel kruidenplanten zijn eetbaar, zoals die van de bieslook, oregano, tijm, rozemarijn en salie. 

Welke bloemen vermijden?

De bloemen van de nachtschadefamilie kun je niet eten, deze zijn giftig. Dit zijn de bloemen van de aardappel, aubergine, tomaat, peper en paprika.

Kies voor biologisch

Pluk en gebruik alleen biologische bloemen. Dan weet je zeker dat je geen pesticiden consumeert. Ook wanneer je zaait kun je het beste biologische geteelde zaden gebruiken. Deze zijn vrij van gifstoffen. Dit is niet alleen belangrijk voor de beestjes en planten in jouw tuin. Als jij zelf de bloemen op gaat eten is dat het ook voor jou!

Lijst van eetbare bloemen en hun toepassingen

Bloem Smaak Toepassing
Duizendblad iets bitter Te gebruiken in thee
Duizendschoon

kruid-/peperachtig

Geschikt als garnering, in salades, bloemenboter of als siroop. 
Dropplant

zacht anijsachtig

Heerlijk in thee
Goudsbloem kruidige pepersmaak De blaadjes geven een gele kleur af, net als saffraan. Mooi in salades of om zalf van te maken. 
Kaasjeskruid nootachtig Groot kaasjeskruid (paars) en muskuskaasjeskruid (roze) staan prachtig in salades en bloemenboter. 
Kamille licht zoet, kruidig Ideaal om verse thee van te zetten
Komkommerkruid lichte komkommersmaak Prachtig in een salade of in een kom cruesli met yoghurt en vers fruit. 
Korenbloem licht zoet Heerlijk in salades, in bloemen-kruidenboter of gedroogd in je thee
Lavendel sterk kruidig Gebruik met mate. Kan gedroogd gebruikt worden voor thee en staat vers prachtig in een cocktail. 
Madelief kruid-/nootachtig Als garnering van salades, maar ook geschikt om een geneeskrachtige zalf van te maken. 
Oost-Indische kers

Pittig, zoals radijs of wasabi

De hele plant is eetbaar. Heel lekker zijn pesto (van de bladeren) salades (bladeren en bloemen) en kappertjes (van de zaden). 
Papaver nootachtig De zaden kennen we als maanzaad, maar ook de bloemetjes zijn eetbaar, bijvoorbeeld in een salade.
Paardenbloem licht bitter De jonge, malse bladeren kun je gebruiken in de sla. 
Roos hoe sterker de geur hoe krachtiger de smaak Te gebruiken als garnering, bijvoorbeeld op een taart en als thee. 

Vlierbloesem

zoet Van de bloemen kun je siroop en champagne maken. Je kunt de bloemen ook frituren of verwerken in een pannenkoekjes (hele scherm). 

Viooltje

neutraal tot licht zoet Alleen rauw te eten want bij het koken gaat de smaak verloren. Mooi voor het decoreren van bijvoorbeeld taarten of een tapasplankje. 

Duizendblad.png

Kopie van Duizendblad.png

 

Let op:

  • Pluk geen bloemen langs de kant van de weg of waar honden vaak langskomen
  • Heb je last van astma of hooikoorts, wees dan voorzichtig. Je lichaam kan ook reageren op het eten van bloemen.
  • Eet geen bloemen van de bloemist aangezien die vaak niet zijn gekweekt om op te eten en mogelijk intensief bespoten zijn. 

Interessant?

groentje_!_.jpgDeze informatie haalden wij uit het moestuinboek:

Groentje?!
Groei mee met jouw moestuin

Auteurs
Esther Klaster & Femke Lampe

Uitgeverij
KNNV

Prijs
€26,95

Delen

Maak iets unieks uit eigen tuin
Hamer planten op papier en doek
Je eigen groente en fruit telen
begin met moestuinieren