watering-can-g16dbb4b52_1920

Groeien

Het creƫren van de perfecte omstandigheden

watering-can-g16dbb4b52_1920

Zonlicht

Planten hebben zonlicht nodig om te kunnen groeien, zet ze dus op een zonnige plek. Planten die op een zonnige plek staan groeien sneller en geven een betere oogst. In een kas groeien de planten ook vaak sneller, omdat de temperatuur vaak net wat hoger ligt en de bodem minder snel uitdroogt. Laat een kas(je) wel af en toe doorluchten, zo voorkom je schimmel. 

Voeding

De grond voeden is erg belangrijk. Je kunt geen planten kweken en dus voedingsstoffen uit de grond halen, zonder nieuwe voedingsstoffen in de bodem terug te brengen. Het eerste jaar zal je vooral compost moeten kopen, maar vanaf het tweede jaar zal de tuin en het gezinsverbruik voldoende compost opleveren. 
Zorg ervoor dat je niet teveel compost toevoegt, teveel voeding in een nog niet zo actieve bodem zorgt ervoor dat de grond 'verstopt'. 

Niet alle soorten groenten hebben evenveel voeding nodig, het is dus belangrijk om daarop te letten en planten met dezelfde voedingsbehoeften bij elkaar te zetten.

  • Weinig mest nodig: Bonen/erwten, bietjes, ui, wortel, radijs en raapsteel.
  • Veel mest nodig: Verschillende soorten kool, tomaat, pompoen, peper, paprika, aardappel, prei en aubergine.

.

Groenbemesters

Dit zijn gewassen die niet worden geoogst maar bedoeld zijn om de bodem te beschermen en te voeden nadat deze bevroren is geweest of braak heeft gelegen. Zo verbeteren granen de bodemstructuur en verrijken peulvruchten de bodem met stikstof. Voor de winterbedekking kan je eind september tot eind november een mengeling van granen en peulvruchten zaaien. 

Water

Voor bijna alle planten geldt dat je beter regenwater kan geven, in plaats van kraanwater. De temperatuur is namelijk beter (kraanwater is vaak te koud) en het bevat minder mineralen (zoals kalk en magensium), wat planten wel nodig hebben maar in een veel lagere hoeveelheid. Regenwater is wat er van nature uit de lucht valt en past dus beter bij de wensen van je plant.

Je hoort vaak dat je het beste in de avond water kan geven, omdat het water dan goed de bodem in kan zakken en niet door de zon verdampt. Mocht je last hebben van slakken, dan kan je beter in de ochtend water geven. Slakken zijn nachtdieren en ze zoeken dan graag vochtige, koele plekjes op in je tuin. 

Geef royaal water. Denk hierbij aan een volle gieter per vierkante meter. Dit stimuleert onder andere oppervlakkige wortelgroei. Water is goed voor 80-95% van de totale massa van de plant. Voldoende bewateren is dus uitermate belangrijk. Ook zorg je bij veel watergeven 

mulch: de bodem beschermen met een laag 'afval' van bladeren, houtsnippers, of gemaaid gras. Dit voorkomt erosie door water of wind, uitdroging en het groeien van onkruid. Dit doe je in het eind van het voorjaar

Exclusief voor leden van AVVN

Online lezing Tuinieren in een veranderend klimaat

Zaterdag 19 juni 2021 gaf tuinontwerper en tuinfotografe Anneke Beemer een online lezing over tuinieren in een veranderend klimaat. AVVN-leden kunnen de lezing terugkijken en nalezen.

Anneke Beemer foto door Tamara Witjes
Zelf compost maken
Hoe doe je dat?
Je eigen groente en fruit telen
begin met moestuinieren