Banner omfietstuin

Van bramenwildernis naar omfietstuin

Omfietstuin-SuzannedeBoer

Aan de voet van de Amsterdamse Zuidas, ingesloten door een achtbaans snelweg, begraafplaats Zorgvlied en drie appartementencomplexen in aanbouw, vliegen vogels af en aan en stralen zonnebloemen je tegemoet. Carien, Albert en Abdu onderhouden hier op 160 vierkante meter een moes- en siertuin. Het is een geliefde plek: “Buurtbewoners lopen en fietsen ervoor om.

Braakliggend terrein

Carien en Albert SuzannedeBoer.jpg

Decennialang was dit een braakliggend terrein, met zand en wilde bloemen, een poel waar ’s winters op werd geschaatst en ’s zomers in gevist. Als circus Renz er zijn tent opzette, liep de buurt uit om de kamelen en olifanten te bewonderen die met mooi weer buiten stonden. Acht jaar geleden legde de gemeente op het terrein zestig tuintjes aan, bedoeld voor buurtbewoners die graag hun handen in de aarde steken, zoals Carien Smit van Gelder, Albert van Woerden en Abdu Chiara.

Maar… de stad breidde uit, op het terrein kwamen kantoren, woningen en een verzzorgingshuis. Voor de tuintjes was – twee jaar later – geen plek meer. Tot grote spijt van Carien, Albert en Abdu. Een nabijgelegen school met ‘groen’ bood uitkomst. Albert: “Wij waren zo gehecht geraakt aan een groene buitenplek vlak bij huis, dat we de school vroegen of we de vervallen tuin mochten verzorgen.” Dat mocht. Het was een hele, maar dankbare klus. Carien: “De bramenstruiken groeiden metershoog; we hebben veel geknipt, gezaagd en afgevoerd. Met afdankertjes hebben we in vijf jaar van deze plek echt een tuin gemaakt. 

Moes en sier

Albert en Abdul - Suzannedeboer.jpg

Inmiddels kun je niet meer om de tuin heen. Van verre herken je de zonnebloemen en aardperen al. Kom je dichterbij, dan zie je cosmea, duizendknoop, vlinderstruiken, guldenroede, stokrozen, valeriaan, verveine voor de thee, én keurig aangelegde moesperken. “We hebben alle drie een groentestukje, met aardappels, vergeten bonen als de Friese woudboon, de Zaanse bruine boon, en veel andere groente.” vertelt Albert. “Zo veel mogelijk biologisch,” vult Carien aan. En geheel natuurlijk: “We gebruiken geen gif en geen kunstmest.”

Voor de buurt & biodiversiteit 

Albert: “De tuin betekent ook veel voor de buurt. Bewoners lopen of fietsen er zelfs voor om. Een oma met drie kleindochters komt regelmatig kijken, bewoners van het verzorgingshuis wandelen vaak langs. Mensen die vroeger een tuin hadden en nu vanwege hun leeftijd niet meer, fleuren op als ze hier komen." Carien ontvangt af en toe een groepje schoolkinderen op de tuin. “Ze plukken bloemen om na te tekenen en te drogen. Ik laat ze zien hoe een bietje groeit, ze proeven peterselie. Het is alsof ik natuurles geef, ze vinden het hartstikke leuk.” 
Ook de dieren genieten. Carien: “We hebben vier vogelrestaurants. We vinden de duiven zo gezellig, dat we ze havermout voeren. In het najaar doen we meer met zaden en vetbollen. Dan is het een komen en gaan van staartmezen, heggemussen, kool- en pimpelmezen, eksters en een winterkoninkje. Onlangs zagen we ook een buizerd, en een sperwer die een ratje ving.” Albert: “Vlinders en bijen vliegen hier volop. Ons knopig helmkruid hebben we afgelopen zomer aan de prachtige rupsen van nachtvlinders opgeofferd.”

Ook aan de slag met guerrilla gardening?

Guerrilla gardening is eigenlijk niet meer dan tuinieren in de publieke ruimte, met als doel meer en mooier groen op openbare plekken. Denk aan verwaarloosde perkjes bij het winkelcentrum, een strook beton tussen flatgebouwen of een groenstrook tussen wegen. Op de website van Guerrilla Gardeners vind je tips om zelf aan de slag te gaan.

© Beeldmateriaal van Suzanne de Boer

Dit artikel is een ingekorte versie van het artikel uit de Tuinliefhebber - Winter 2021. 

Delen

Word supporter van AVVN en ontvang elk seizoen De Tuinliefhebber

Het tijdschrift over samen natuurlijk tuinieren!

Altijd op de hoogte?

Elke maand versturen we een nieuwsbrief met groentips en nieuws over samen natuurlijk tuinieren. Wil je als een van de eerste op de hoogte zijn van nieuwe artikelen, leuke weetjes en allerlei activiteiten?