Buurttuinderij Hof van Heer

Buurttuinderij Hof van Heer

Buurttuinderij Hof van Heer

In de Buurttuinderij Hof van Heer in Maastricht moeten alle buurtbewoners zich welkom voelen. Misschien nog meer dan om er je vingers in de grond te steken, is het een plek om elkaar te ontmoeten, zo vertellen Jo Willems en Carla Stessen.

DSC01402.JPG

Van en voor de buurt

Het terrein van ongeveer 50 bij 60 meter was tot drieënhalf jaar geleden een ezelveldje. Toen die dieren een plaats elders vonden, zocht de eigenaar, woningcorporatie Servatius, een buurtbestemming. De sociale verhuurder klopte aan bij de beheergroep van het buurtpark Kloostertuin Opveld, dat achter het veldje ligt: “Wat zouden jullie ermee willen doen?” Over het antwoord hoefden de leden van de groep niet lang na te denken. “Een groentetuin!” De corporatie ging direct akkoord en gaf de grond gratis en voor onbepaalde tijd in bruikleen.

Jo, gepensioneerd docent toneel, deed twintig jaar geleden een opleiding tuin- en landschapsinrichting. Hij was de aangewezen man om de nieuwe tuin te ontwerpen. “Het moest echt een gemeenschapstuin worden.”

Samen aan het werk

Met een gemeentelijke subsidie van tweeduizend euro gingen ze in 2020 aan de slag. Midden op het terrein ligt een met een schapenhek afgerasterde cirkel. De vrijwilligers beheren daarin ‘taartpunten’ van verschillende grootte. “Vanwege dat idee van gemeenschappelijkheid”, vertelt Jo, “is het niet de bedoeling dat je een haag aanplant, of dat je erwten laat klimmen langs een hoog hek. Het moet makkelijk blijven om met elkaar een praatje te maken.”

“Iedereen werkt naar eigen inzicht, maar Weike is onze moestuincoach. Zij legt bijvoorbeeld uit dat je aardappelen niet drie keer op één plek moet telen. Binnenkort geeft ze een cursusje over hoe je gewassen kunt voorzaaien.”

Doen wat je wil

Carla Stessen werkte tot voor kort als secretaresse in het MUMC+. “En nu ben ik bijna elke dag hier. Ik kan hier mijn creativiteit kwijt, maak nieuwe contacten en kan iets betekenen voor de buurt. Veel mensen komen langs en maken even een praatje. Carla wijst op de moestuinbakken. De meeste staan op de grond, maar een paar staan op poten. “Daar tuiniert een vrouw die in een rolstoel zit.”

Waar de Hof aan een doorgaande weg grenst, ontwikkelt zich een haag met fijnstof-absorberende struiken, zoals Gelderse roos, kornoelje en vlinderstruik. De ‘Inheemse Hövel’ ligt daarvoor: opgeworpen aarde waarop twee vrijwilligers inheemse planten hebben uitgezet en ingezaaid. Jo: “Iedereen kan doen wat hij wil, als het maar in het geheel past.”

De buurtmarkt

Afgelopen winter hebben ze een prachtige kapschuur laten bouwen. Van begin juni tot eind november is de schuur elke zaterdag het hart van een buurtmarkt. De Hof verkoopt dan oogst, bloemen en eigen gemaakte jams, chutneys en gebak. “Dat is het leukste onderdeel”, vindt Jo. “Het is echt een feestje.”

De afspraak is dat de tuinders tien procent van hun oogst beschikbaar stellen voor de markt. Daarnaast is er nog een stuk gemeenschappelijk tuin: de Hofleverancier. De opbrengst daarvan gaat ook naar de markt. De inkomsten van de markt en de contributie worden besteed aan het gemeenschappelijk onderhoud, de aanleg van de paddenpoel, het inrichten van een pluktuin, maar ook aan buurtactiviteiten zoals bijvoorbeeld een educatief programma voor de scholen uit de buurt.

Eens in de maand is er een gezamenlijke werkdag voor het onderhoud van het gehele terrein. Een nieuwe droom is een grote plantenkas. De Hof van Heer is een tuin van en voor de buurt, waar mensen elkaar ontmoeten en wat laat zien dat samenwerken tot mooie dingen kan leiden!

© Beeldmateriaal:

Foto Buurtbewoners aan de slag in de Hof van Heer: Buurttuinderij Hof van Heer
Foto Jo Willems en Carla Stessen: Kees Bals

Tekst: Kees Bals

Dit artikel is een ingekorte versie van het artikel uit de Tuinliefhebber - Winter 2022. 

Delen

Word supporter van AVVN en ontvang elk seizoen De Tuinliefhebber

Het tijdschrift over samen natuurlijk tuinieren!

Altijd op de hoogte?

Elke maand versturen we een nieuwsbrief met groentips en nieuws over samen natuurlijk tuinieren. Wil je als een van de eerste op de hoogte zijn van nieuwe artikelen, leuke weetjes en allerlei activiteiten?