Aan de slag!

april 2024
 

Beste groenliefhebbers,

Via deze maandelijkse AVVN nieuwsbrief delen wij groentips, nieuws en vragen over samen natuurlijk tuinieren met jullie. Hier delen we kennis en creëren we een netwerk om openbaar groen, biodiversiteit en gezondheid te bevorderen.

 

Slakken in de tuin

Niet de meest geliefde tuingast, de slak. Ze kunnen in één nacht je hele zaaibed oppeuzelen. 
De slak is een opruimer en restverwerker. Hij eet oude of dode plantenresten en is daarom nuttig voor het ecosysteem. Maar de slak vindt die knapperige jonge planten een heerlijke snack. En dat is voor ons als tuinder een doorn in het oog. Het lijkt soms alsof er de laatste jaren meer slakken zijn, en dat klopt! Lees dit artikel van Velt over slakken.

Hoe kun je de slak er op een natuurvriendelijke wijze eronder krijgen? Hieronder enkele manieren:

  • Zorg voor een biodiverse tuin. Heb je een vijvertje? Egel- of vogelhuis? Want kikkers, padden, egels en vogels zijn de natuurlijke vijanden van de slak. Lees er meer over op onze pagina over plaagdieren
  • Ga in het donker op slakkenjacht! Op dat moment worden de slakken actief en komen ze uit hun schuilplaats. Je kunt ze verzamelen in een bakje en die in de vriezer stoppen. Dit is waarschijnlijk de meest pijnloze manier.
  • Je kunt ook schuilplaatsen maken (dakpannen/omgekeerde potjes) waar slakken zich verzamelen en ze hier vangen. Ze nestelen zich ook in de aarde onderaan de plant die ze lekker vinden. 
  • Zet potjes met bier in je tuin. De slakken doen zich tegoed aan het bier en verdrinken erin. Let op, dit lokt slakken uit de buurt, dus zet de potjes niet dichtbij je lievelingsplanten. 
  • Het lookglansslakje (klein slakje met glanzend huisje) is je vriend! Die eet slakkeneitjes en kleine naaktslakken. 
  • Heb je zo'n grote plaag dat bovenstaande manieren geen zoden aan de dijk zetten? Gebruik geen slakkenkorrels met metaldehyde of methiocarb! Deze zijn zeer giftig en doden ook de andere dieren in je tuin. Je kunt dan beter kiezen voor de slakkenkorrels van ECOstyle. Die bevatten ijzerfosfaat waardoor de eetlust van de slak stopt. Deze stof is van nature terug te vinden in de bodem en is dus niet schadelijk voor het ecosysteem. 
 
Kopie van  Nieuwsbrief banner (900 x 120 px) (1600 x 240 px) (1600 x 210 px) (1600 x 300 px) (1600 x 400 px) (4)
 

Korting op producten van ECOstyle

ECOstyle gelooft in de kracht van de natuur en zet zich al 55 jaar in voor een gezond bodemleven. Ze ontwikkelen ecologisch verantwoorde producten voor bodem en plant die de natuurlijke processen zoveel mogelijk ondersteunen. Ze verkopen voeding voor de bodem, natuurlijke bestrijders, grond en veel andere producten voor de moes- en siertuin. Leden van AVVN krijgen tot 15% korting op het gehele assortiment van ECOstyle!

Zo werkt het:

  • Ga naar de website van ECOstyle
  • Bestel je tot €50,- dan ontvang je 10% korting met de code AVVN10
  • Bestel je boven de €50,- dan ontvang je 15% korting met code AVVN15
  • Voer de code in bij het afrekenen of klik op de link die onder de code hangt, dan wordt de korting automatisch toegepast in het digitale winkelmandje. 

tonen

 

berichten wordt geladen
 

Uit de lente editie van De Tuinliefhebber

Lida van wijnbergen

Winnaar fotowedstrijd: Feestje in de tuin

Tijdens het voorjaar knalt de natuur de grond uit. Wat een feest om na de grijze winter te kunnen genieten van een tuin barstensvol kleuren! We hebben ontzettend veel leuke inzendingen binnen gekregen! Uiteindelijk hebben we gekozen voor de kleurrijke foto's van de voorjaarstuin van Lida van Wijnbergen. Zij heeft haar tuin zélf ontworpen en tuiniert op een natuurlijkvriendelijke manier, zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest.
Lees verder..

 

Start-up Moestuin Vollenhoven

Op landgoed Vollenhoven in De Bilt blazen pachters de oude moestuin nieuw leven in. Dat doen ze samen met mens en dier. Een bedrijf in opbouw, waar op ecologische wijze historische én moderne groenten, kruiden, bloemen en fruit worden gekweekt. 
Lees verder...

Moestuin Vollenhoven
 
Klimaatslim tuinieren

Boekrecensie: Klimaatslim tuinieren

Hoe maak je je tuin natuurvriendelijk en toekomstbestendig?

Ons klimaat is aan het veranderen. Stel jij je ook wel eens de volgende vragen?

  • Hoe ga ik als tuinliefhebber om met het veranderende klimaat?
  • Welke planten kunnen het beste tegen periodes van langdurige droogte
  • Hoe bescherm ik mijn planten tegen extreme regenval?
  • Hoe zorg ik voor het dierenleven in mijn tuin?

Tuinontwerper Moniek de Bakker ontwerpt natuurvriendelijke tuinen. Tuinen die onderhoudsvriendelijk zijn en waarin ze de aanwezige beplanting en andere materialen zoveel mogelijk hergebruikt.
Lees verder..

Kwaliteitszaden voor uw moes- of siertuin!
Garden Seeds_Sluis Garden
 

tonen

 
 

Nieuws:

Eieren van hobbykippen bevat PFAS

Eieren van hobbykippen bevatten PFAS

We staan ervan te kijken. Dat nou júist de eieren van hobbykippen té hoge concentraties PFAS kunnen bevatten, ontzettend vervelend. 

Wat de reden hiervan is moet nog verder onderzocht worden, maar dát het zo is is duidelijk. Uit onderzoek van De Nederlandse Voedsel- en Waren autoriteit blijkt dat er in sommige eieren van hobbykippen teveel PFAS zit. Nu er meer eieren worden getest blijkt dat 30% tot 40% van de geteste eieren teveel PFAS bevatten. Er wordt nu vervolg onderzoek gedaan om te achterhalen wat de oorzaak is, zodat het voorkomen kan worden. Voorlopig is het advies om eigen eieren niet te eten of deze af te wisselen met eieren uit de supermarkt.

 

Volkstuinpark is groene parel maar staat toch onder druk

Volkstuinparken zijn groene bakens van rust en biodiversiteit in verstedelijkt gebied. Waar steeds meer mensen van genieten. Dit soort unieke plekken moet je koesteren en beschermen. Toch staan ze menigmaal onder druk vanwege woningbouwplannen.

 

Ons Genot in Utrecht is zo’n volkstuinpark dat onzeker is over de toekomst. Ze zijn er per toeval achter gekomen dat in de Utrechtse omgevingsvisie Overvecht hun voortbestaan ter discussie staat.
Lees verder..

Nieuwsbrief item (10)
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_6
Dutch garden seeds
 

tonen

 
 

Top in de kop

Tuin & kunst in de kop van Noord-Holland

Top in de kop: 20 & 21 april

‘Top in de Kop’ bestaat sinds 2000 en is bij kunst- en tuinliefhebbers uit heel Nederland een begrip geworden.

Tijdens zes gezamenlijke open weekends, worden ook dit jaar weer de mooiste privé-tuinen, beeldentuinen, ateliers en natuurvriendelijke kwekerijen opengesteld voor publiek. Je kunt met behulp van de kaart je eigen route samenstellen. In de agenda kun je zien wie er die dag meedoet. De openingstijden zijn van 11:00 tot 17:00, maar sommige deelnemers wijken daarvan af.

 

Laatste plekken voor Webinar

We zijn ontzettend verheugd dat de aanmeldingen voor het webinar 'Gezonde plant in een gezonde bodem' van ECOstyle ontzettend hard gaan. We hebben nog een paar plekken over, dus meld je snel aan:

Nieuwsbrief item (9)
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_9

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_2