Niet de meest geliefde tuingast, de slak. Ze kunnen in één nacht je hele zaaibed oppeuzelen.
De slak is een opruimer en restverwerker. Hij eet oude of dode plantenresten en is daarom nuttig voor het ecosysteem. Maar de slak vindt die knapperige jonge planten een heerlijke snack. En dat is voor ons als tuinder een doorn in het oog. Het lijkt soms alsof er de laatste jaren meer slakken zijn, en dat klopt! Lees dit artikel van Velt over slakken.
Hoe kun je de slak er op een natuurvriendelijke wijze eronder krijgen? Hieronder enkele manieren:
- Zorg voor een biodiverse tuin. Heb je een vijvertje? Egel- of vogelhuis? Want kikkers, padden, egels en vogels zijn de natuurlijke vijanden van de slak. Lees er meer over op onze pagina over plaagdieren.
- Ga in het donker op slakkenjacht! Op dat moment worden de slakken actief en komen ze uit hun schuilplaats. Je kunt ze verzamelen in een bakje en die in de vriezer stoppen. Dit is waarschijnlijk de meest pijnloze manier.
- Je kunt ook schuilplaatsen maken (dakpannen/omgekeerde potjes) waar slakken zich verzamelen en ze hier vangen. Ze nestelen zich ook in de aarde onderaan de plant die ze lekker vinden.
- Zet potjes met bier in je tuin. De slakken doen zich tegoed aan het bier en verdrinken erin. Let op, dit lokt slakken uit de buurt, dus zet de potjes niet dichtbij je lievelingsplanten.
- Het lookglansslakje (klein slakje met glanzend huisje) is je vriend! Die eet slakkeneitjes en kleine naaktslakken.
- Heb je zo'n grote plaag dat bovenstaande manieren geen zoden aan de dijk zetten? Gebruik geen slakkenkorrels met metaldehyde of methiocarb! Deze zijn zeer giftig en doden ook de andere dieren in je tuin. Je kunt dan beter kiezen voor de slakkenkorrels van ECOstyle. Die bevatten ijzerfosfaat waardoor de eetlust van de slak stopt. Deze stof is van nature terug te vinden in de bodem en is dus niet schadelijk voor het ecosysteem.