Maai Mei Niet & de bodem

mei 2024
 

Beste groenliefhebbers,

Via deze maandelijkse AVVN nieuwsbrief delen wij groentips, nieuws en vragen over samen natuurlijk tuinieren met jullie. Hier delen we kennis en creëren we een netwerk om openbaar groen, biodiversiteit en gezondheid te bevorderen.

 

Maai Mei Niet

Door het maaien een paar keer over te slaan kun je bijen en andere insecten in je tuin een handje helpen. Zo kunnen er bloemen bloeien die hen van broodnodige nectar voorzien. Tijdens 'Maai Mei Niet' zetten we samen grasveldjes en gazons in heel Nederland in bloei voor de bijen. Zo toveren we saaie grasmatten om tot bijenoases vol bloemen. Dus doe mee, laat je grasmaaier staan en creëer een gedekte tafel voor deze vrolijke zoemers! 

 

Paardenbloem als superfood
Wist je dat de paardenbloem het meest wordt bezocht door verschillende soorten wilde bijen? De Universiteit van Wageningen (WUR) heeft een overzicht gemaakt van welke planten worden bezocht door hoeveel soorten bijen. Zo zijn ze erachter gekomen welke planten het meest nuttig zijn voor zoveel mogelijk bijen. 

De meest bezochte planten zijn onze 'gewone' Nederlandse soorten. Voor veel mensen vallen deze planten in de categorie 'onkruid'. Door deze algemene plantensoorten aan te planten kun je wilde bijen helpen. Want ook het aanbod van algemene bloemen gaat achteruit. Verlies inheemse 'gewone' planten dus niet uit het oog. 

Bloemenmengsels voor het gazon

Wil je ook een bloeiende bloemenweide vol leven van insecten, bijen en vlinders? Er bestaan speciale zadenmengels voor het gazon. Kies dan voor inheemse en biologische zadenmengsels. Cruydt-Hoeck heeft een mooi aanbod. Je vindt meer biologische verkoopadressen op onze website. 

 
Dutch garden seeds
 

tonen

 

berichten wordt geladen
 

Volkstuinen in het nieuws

Volkstuinen zijn 'hot'

Er is momenteel een klein mediagolfje rondom volkstuinen gaande. De onderwerpen zijn divers: PFAS, wachtlijsten, biodiversiteit of het verdwijnen van volkstuinen. Wij doen ons best om van ons te laten horen en het belang van volkstuinen onder de aandacht te brengen. Lees verder..

 

Stip erbij voor ATV Stadion

ATV Stadion in Utrecht heeft bij de herwaardering van Het Keurmerk de vier stippen behaald, de hoogste waardering! Gefeliciteerd! Wethouder Linda Voortman mocht deze erkenning officieel onthullen in het bijzijn van Marjolein Steeman, voorzitter van ATV Stadion, en Ans Hobbelink, bestuurslid van AVVN.

 

Naast veel aandacht voor de biodiversiteit werden in het juryrapport ook de sociale initiatieven geprezen. Zoals de Schooltuin, de Samentuin en het aanstaande samenwerking met Buurtbuik, een vrijwilligersorganisatie die buurtmaaltijden bereidt met overgebleven groenten van winkels en oogst van moestuinen.
Lees verder..

Sociale tuinen en ecologische zones arnoud wolff Groen Oost
 
Kopie van Kopie van Nieuwsbrief news item foto 540x400

Vergroen je buurt met subsidie tijdens Burendag

Op 28 september is het weer Burendag. Een mooi moment om iets gezelligs te organiseren met buurtbewonders.

Wist je dat je subsidie kunt krijgen voor het kopen van planten? 

De voorwaarde is dat je de planten mét je buren in de publieke ruimte plant. Het is natuurlijk extra mooi als deze planten van waarde zijn voor wilde bijen en vlinders. 

De Burendag is ook een mooi moment om de buurt uit te nodigen op jullie buurttuin of volkstuinpark, voor een excursie, hapjes van eigen tuin of andere leuke activiteiten.

  • Aanmelden kan vanaf 10 juni, maar wacht niet te lang want met de subsidie geldt: op=op
  • Hier vind je alle informatie voor de Burendag 2024
Banner hero recensie (1920 x 1000 px) (1920 x 680 px) (11)
 

Bodemonderzoek met je onderbroek!

Een gezonde bodem? Dat is een hongerige bodem! Heel wat verschillende beestjes zoals wormen, schimmels en bacteriën zorgen ervoor dat planten goed kunnen groeien. Wil je weten hoe het gesteld is met het bodemleven in jouw tuin is?
Doe de onderbroek-test:

  • Begraaf een witte, 100% katoenen onderbroek onder de grond tussen de 10 á 20cm diepte.
  • Zorg ervoor dat de onderbroek mooi vlak ligt.
  • Kom twee maanden later terug en graaf de onderbroek op.
  • Is de onderbroek in tact? Dan zit er onvoldoende leven in de bodem. Is enkel het elastische band over, dan zit je bodem vol leven! 
  • Test verschillende locaties en laat je verassen door het resultaat!

Dat het om 100% katoen gaat, in plaats van kunststof zoals polyester of nylon, is belangrijk voor het onderzoek. In katoen zit namelijk cellulose en dat is voedsel voor de kleine beestjes die onder de grond leven, zoals spinnen, kevers, pissebedden, duizendpoten en mieren, en voor schimmels en bacteriën. Stukje bij beetje breken zij het katoen van de onderbroek af, waardoor die meer en meer verdwijnt in de bodem.

Dit idee is bedacht door 'The Innovative Farmers’ in Canada. Hier wordt het ‘Soil your undies’ genoemd. Zij hebben hiermee een manier bedacht om op een simpele manier het actieve bodemleven te kunnen meten zonder hoge onderzoekskosten.

tonen

 
 

Insta-post-cursus

Duik diep mee de bodem in en ontdek de geheimen van het Bodemvoedselweb

In één theelepel gezonde bodem vind je miljarden bacteriën, meters schimmeldraden, duizenden eencelligen en honderden andere micro-organismen. Dankzij dit complexe web van interacties (het Bodemvoedselweb) functioneert de bodem als levend ecosysteem, waarin planten kunnen groeien. 

 

Tijdens de gloednieuwe Cursus Bodemleven neemt De Compostkeuken je mee op pad om de raadsels van het bodemleven te doorgronden. Je duikt de theorie van de bodembiologie in, bezoekt inspirerende excursielocaties en gaat vooral je zintuigen gebruiken om te achterhalen hoe je slim samenwerkt met al wat leeft in en op de bodem.

  • 5 daagse compost workshop 
  • Meer info over aanmelden vind je HIER
 

PFAS in de moestuin

Het zal jullie niet ontgaan zijn dat de Per- en polyfluoralkylstoffen, in de volksmond beter bekend als PFAS, de gemoederen in Nederland flink bezig houden. Er zijn momenteel veel vragen rondom de aanwezigheid en risico's van PFAS in producten, grondwater en bodem. Groente uit eigen moestuin en eieren van hobbykippen zouden ineens ongezond kunnen zijn, door de aanwezigheid van PFAS in de bodem. Lees verder..

Kopie van Vacature (1920 x 800 px)  (540 x 400 px)
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_6
 

tonen

 
 

Insta-post-cursus

Duik diep mee de bodem in en ontdek de geheimen van het Bodemvoedselweb

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_7
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_8
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_9

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_2