Is onderstaande mail niet goed leesbaar?

Bekijk de nieuwsbrief online in je browser

 
 

Vrijwilligers gezocht, zomerrooster & een vijver in je tuin

juli 2022
 

Beste groenliefhebbers,

Via deze maandelijkse AVVN nieuwsbrief delen wij groentips, nieuws en vragen over samen natuurlijk tuinieren met jullie. Hier delen we kennis en creëren we een netwerk om openbaar groen, biodiversiteit en gezondheid te bevorderen.

 

Hittestress in de tuin, hoe ga je ermee om?

Als het langdurig droog en warm is heb je de neiging om je planten elke dag water te geven. Maar is dat wel goed? Bij langdurige droogte wordt geadviseerd om juist zuinig met drinkwater om te gaan. We geven een aantal tips:
 
  • Geef planten liever zo nu en dan veel, in plaats van elke dag een beetje water. Zo komt het water diep in de grond en ontwikkelen de wortels van de planten zich naar beneden.
  • Dek de aarde bij planten, vooral bij planten in potten, af met een mulch laag van bladeren, houtsnippers of stro. Zo droogt de aarde minder snel uit.
  • Koppel een regenton aan je regenpijp. We krijgen steeds vaker te maken met stortbuien. Die overvloed aan water kan je opsparen en in droge periodes gebruiken voor de planten in je tuin.
  • Plant een boom of heester om extra schaduw te geven aan je tuin (de herfst is daar echter het beste seizoen voor). Parasols en schaduwdoeken werken in de tussentijd ook prima.
  • Bestrating warmt de omgeving op. Ruil tegels in voor groen en zorg zo voor meer verkoeling op de tuin!
 
๐Ÿ‘‰Meer tip? Je vindt het op onze pagina over tuinklusjes in de zomer.
 
Kopie van Kopie van Kopie van Zonder titel (1920 x 800 px) (340 x 240 px) (800 x 250 px)
 

Vrijwilligers gezocht!

AVVN is een landelijk netwerk van organisaties en personen die samen tuinieren belangrijk vinden. Wij werken daarbij graag samen met vrijwilligers. Op die manier kunnen wij de kwaliteit van onze dienstverlening hoog houden en onze ambities verwezenlijken.

 

Onze ambitie?

Nog veel meer dan nu uitstralen en bekend maken hoe ongelooflijk waardevol onze tuinen en tuinparken zijn. Het volkstuinieren zeker stellen voor de toekomst. Ons gezamenlijk groen onvervangbaar maken.

 

Hoe kan jij je inzetten?

Bijvoorbeeld als Buddy Landelijke Volkstuinvisie! Tuinieren in groepsverband is booming. Volkstuinen hebben steeds langere wachtlijsten. Toch offeren gemeenten buurtmoestuinen langzaam maar zeker op aan bouwplannen. En dat terwijl gemeenschappelijke tuinen veel meerwaarde bieden; zoals het vergroten van de biodiversiteit, het tegengaan van eenzaamheid, verbeteren van integratie en gezondheid. Wil jij je graag hard maken voor deze volkstuinvisie en ons in onze missie ondersteunen? 

Kijk voor meer informatie over deze en veel andere leuke functies, op onze vrijwilligers pagina

la

 

berichten wordt geladen
 

Tuinkenner biobasis

Duurzaam tuinieren met Tuinkenner

Tuinkenner geeft u inzicht en begrip voor de natuurlijke processen in de tuin. De bodem, de aanleg, het bemesten, de border, het gazon, de vijver en zelfs de kamerplanten hebben een milieuvriendelijke en duurzame benadering nodig.

 

Benieuwd naar alle producten die Tuinkenner te bieden heeft? Ga snel naar onze website en neem een kijkje in onze webshop.

 

Winnaar fotowedstrijd biodiversiteit

Wie de gelukkige bezitter is van een (volks)tuin, weet hoe paradijselijk dat stukje grond kan zijn. Groene pracht om het hele jaar van te genieten. Hoe meer soorten, hoe meer leven en hoe groter het tuingeluk.

Froukje Stiekema wist dat heel mooi vast te leggen. In haar moestuin bij moestuin de Paasweide in Haren combineert ze kruiden, (wilde) bloemen en groenten. Als schuilplek voor insecten en egels heeft ze een takkenril gemaakt. Froukje van harte gefeliciteerd! Een exemplaar van Je eigen paradijs van Casper Boot komt naar je toe.

Fotowedstrijd winnaar herfst
 
Zomerrooster telefoon AVVN

Zomerrooster voor AVVN-team

Het is zomervakantie! Ook voor veel teamleden van AVVN.

Daarom zijn wij in de periode van 25 juli tot 22 augustus bereikbaar tussen 09:00 en 12:00 uur.

Buiten deze tijden kan je natuurlijk per e-mail contact met ons opnemen.

  • Heb je al eens gekeken bij onze veel gestelde vragen? Wie weet staat het antwoord op je vraag daar al bij.

 

Jubileum feest Jan Vroegop
 

Volkstuinvereniging Jan Vroegop 75 jaar!

Vorig jaar bestond Jan Vroegop 75 jaar en dat hebben ze dit jaar uitgebreid gevierd met een groots jubileumfeest en een mooi jubileum boek over de geschiedenis van de vereniging. 

 

75 jaar volkstuinieren
In het jubileumboek wordt mooi in beeld gebracht hoe het karakter van het volkstuinpark steeds meer is veranderd; van nutstuinen vlak na de oorlog tot een  openbaar park met veel bijzondere bomen. 

 

Open dag op 18-19 juni
Dit jaar was het programma van de open dag wel heel uitgebreid! Er waren kraampjes, muziek, foodtrucks. Daarnaast hadden veel tuinders op hun tuin een leuke activiteit georganiseerd zoals een high tea, een workshop bloemschikken of een demo vogelhuisjes bouwen. 

Kunstroute
Tijdens dit jubileumfeest werkte Jan Vroegop samen met Stichting Tengel, een platform van Zaanse kunstenaars. Op veel tuinen waren kunstwerken te zien met als overkoepelende thema; de natuur, de tuin en het groen.

 

๐Ÿ”Ž Meer lezen? Bekijk hier het uitgebreide artikel

๐ŸŽˆ Heeft jullie vereniging iets te vieren? Laat het ons weten! We delen jullie verhaal graag op onze nieuwspagina en in deze nieuwsbrief.

la

 
 

Bijenweide rondleiding ATV Zonnegaarde

ATV Zonnegaarde Ecotuindagen

Elk jaar organiseert Velt samen eco actief de Ecotuindagen, waar je tuinpareltjes en ecologische paradijsjes kan bezoeken. Dit jaar deed ATV Zonnegaarde mee! Bij hen staat natuurlijk tuinieren centraal. Tijdens de Ecotuindag waren er rondleidingen langs verschillende type tuinen; de schaduwtuin, de bijenweide, de kruiden-geurentuin. Bezoekers kregen uitleg over zaaien, stekken en permacultuur.

Volgend jaar doen ze weer mee, kom jij dan ook? We zullen het aankondigen in onze nieuwsbrief.

 

 

Biotuinwijzer helpt je met duurzaam tuinieren

Ken jij Biotuinwijzer al? Deze website is opgezet door drie bevlogen vrijwilligers. Je vindt er winkels, kwekers en webshops die zich bezig houden met natuurlijk en duurzaam tuinieren. Klik op het lokatieoverzicht om te zien welke duurzame adressen zoals een biologische pluktuin, kwekerij of tuinderij in de buurt te vinden is! Super handig! Ze hebben ook een agenda waar ze groene activiteiten en workshops plaatsen. 

Biotuinwijzer website
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_6
Vijfer Tuiny Poel IVN
 

Heb jij al een vijvertje in jouw tuin?

In een tuin vol leven kan een vijvertje eigenlijk niet ontbreken. Daar wil je ook kikkers horen kwaken, salamanders horen plonzen en libelle's horen zoemen. Volgens IVN natuureducatie 'staan de poelen en moerassige gebieden onder druk. Terwijl veel dieren deze gebieden nodig hebben.' Je helpt ze dus een handje door in je tuin een vijvertje aan te leggen. 

 

IVN heeft daar het volgende op bedacht; de Tuiny Poel. Een inheemse poel op tuinformaat van twee vierkante meter. In het blog 'In 11 stappen naar een tuin vol leven' legt Katja Staring van Daily Greenspiration uit hoe ze de Tuiny Poel heeft aangelegd. Daarbij geeft ze een lijst met materialen die je nodig hebt, een uitgebreid stappenplan en geeft ze tips over hoe je dit aan kan pakken. Hier alvast een paar:

 

  • Kies de juiste plek voor je vijver. Een plek waar 's middags zon is. Zo warmt het water voldoende op voor de amfibieën. En waar geen bomen direct omheen staan, zodat er geen bladafval in komt dat gaat rotten en het water zuurstofarm maakt. 
  • Je kan langs de rand grote keien en kiezels neerleggen ter verzwaring van het vijverfolie én als schuilplek voor verschillende dieren en insecten. Deze kan je soms gratis afhalen op marktplaats. 
  • Je vult de vijver met de tuinslang én met een emmer uit een nabije sloot. Hiermee breng je de natuurlijke organismen in. 
  • Je kan de vijver het gehele jaar door aanleggen, behalve wanneer het vriest. Maar het is aan te raden om dit in de zomer te doen, omdat je veel met water bezig bent. 

๐Ÿ‘‰ De waterplanten die je bij de Tuiny Poel krijgt geleverd zijn afkomstig van de natuurvriendelijke kwekerij Cruydt-Hoeck.

tonen

 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_7
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_8
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_9

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_2