Maart is de maand waarin tomaten binnen voorgezaaid kunnen worden. Eigen geteelde tomaten smaken veel beter dan die uit de supermarkt. En er zijn super veel soorten en kleuren om mee te experimenteren! Of je nu een volkstuin, kleine tuin of alleen een balkon hebt; voor elke plek is wel een tomatenplant te vinden.
Welke soort past het beste bij jou? We helpen je op weg met kiezen:
- Wijze van groei:
- Stamtomaat: Deze heeft een lange stam en klimt omhoog. Ze staan het liefst in volle grond, maar in een grote pot kan ook. Ze blijven doorgroeien en geven de hele zomer vruchten. Een stamtomaat heeft steun nodig bij het groeien (bijvoorbeeld met een (bamboe-)stok) en je moet de zijtakken af en toe afknippen (dieven heet dat). Ze vragen hierdoor iets meer werk.
- Struiktomaat: Deze groeit lager en krijgt veel zijtakken die je laat staan. Hij produceert in één keer veel oogst. Goed geschikt voor een kleine tuin of balkon. Minder vaak oogst maar ook minder werk.
- Dwergstruiktomaat: Deze lijkt qua verzorging op de struiktomaat maar blijft nóg kleiner. Doet het prima in een kleine pot. Ideaal voor op de vensterbank of in de keuken.
- Type ras:
- F1-hybride: Zijn speciaal geselecteerde rassen op bepaalde eigenschappen. Ze zijn niet zaadvast dus je kunt de geoogste zaden van de plant niet gebruiken voor het volgende seizoen. De rassen zijn over het algemeen wat makkelijker qua verzorging; ze zijn minder gevoelig voor droogte of een flinke regenbui. Goed om mee te beginnen.
- Heirloom: Zaadvaste rassen in ontzettend veel bijzondere soorten en maten, leuk om mee te experimenteren als je de smaak te pakken hebt.
- Type vrucht: Kleine soorten noem je kerstomaat. Dit zijn echte smaakbommetjes. Vleestomaten zijn groot en stevig en bevatten weinig vocht. Middeltomaten zitten er middenin :)
Wil je weten welke soorten gewassen nog meer makkelijk (en leuk!) zijn om in de moestuin mee te beginnen? Kijk op onze webpagina 10 makkelijke gewassen.
(Deze informatie haalde we uit het nieuwe moestuinboek: 'Groentje?!' Groei mee met jouw moestuin.)