De tuin ontwaakt

maart 2024
 

Beste groenliefhebbers,

Via deze maandelijkse AVVN nieuwsbrief delen wij groentips, nieuws en vragen over samen natuurlijk tuinieren met jullie. Hier delen we kennis en creëren we een netwerk om openbaar groen, biodiversiteit en gezondheid te bevorderen.

 

Welke tomaat?

Maart is de maand waarin tomaten binnen voorgezaaid kunnen worden. Eigen geteelde tomaten smaken veel beter dan die uit de supermarkt. En er zijn super veel soorten en kleuren om mee te experimenteren! Of je nu een volkstuin, kleine tuin of alleen een balkon hebt; voor elke plek is wel een tomatenplant te vinden.
Welke soort past het beste bij jou? We helpen je op weg met kiezen:

 1. Wijze van groei:
  • Stamtomaat: Deze heeft een lange stam en klimt omhoog. Ze staan het liefst in volle grond, maar in een grote pot kan ook. Ze blijven doorgroeien en geven de hele zomer vruchten. Een stamtomaat heeft steun nodig bij het groeien (bijvoorbeeld met een (bamboe-)stok) en je moet de zijtakken af en toe afknippen (dieven heet dat). Ze vragen hierdoor iets meer werk. 
  • Struiktomaat: Deze groeit lager en krijgt veel zijtakken die je laat staan. Hij produceert in één keer veel oogst. Goed geschikt voor een kleine tuin of balkon. Minder vaak oogst maar ook minder werk. 
  • Dwergstruiktomaat: Deze lijkt qua verzorging op de struiktomaat maar blijft nóg kleiner. Doet het prima in een kleine pot. Ideaal voor op de vensterbank of in de keuken.
 2. Type ras:
  • F1-hybride: Zijn speciaal geselecteerde rassen op bepaalde eigenschappen. Ze zijn niet zaadvast dus je kunt de geoogste zaden van de plant niet gebruiken voor het volgende seizoen. De rassen zijn over het algemeen wat makkelijker qua verzorging; ze zijn minder gevoelig voor droogte of een flinke regenbui. Goed om mee te beginnen.
  • Heirloom: Zaadvaste rassen in ontzettend veel bijzondere soorten en maten, leuk om mee te experimenteren als je de smaak te pakken hebt.
 3. Type vrucht: Kleine soorten noem je kerstomaat. Dit zijn echte smaakbommetjes. Vleestomaten zijn groot en stevig en bevatten weinig vocht. Middeltomaten zitten er middenin :)
  •  

Wil je weten welke soorten gewassen nog meer makkelijk (en leuk!) zijn om in de moestuin mee te beginnen? Kijk op onze webpagina 10 makkelijke gewassen

 

(Deze informatie haalde we uit het nieuwe moestuinboek: 'Groentje?!' Groei mee met jouw moestuin.)

 
Kwaliteitszaden voor uw moes- of siertuin!
Garden Seeds_Sluis Garden
 

tonen

 

berichten wordt geladen
 

Nieuwsbrief item (5)

Korting Appeltern Plantenfestijn op 8 en 9 juni 2024

Als voorlichter en inspirator vraagt tuininspiratiepark Appeltern jaarlijks één weekend lang de volledige aandacht voor vaste planten: het Appeltern Plantenfestijn

Een weekend lang presenteren de beste kwekers hun planten midden in de natuurpracht van Bloemenpark Appeltern. Nooit eerder waren hier zoveel planten te zien én te koop!

Er is ook van alles te doen: volg een cursus bloemschikken van Groei & Bloei en krijg advies over duurzaam en ecologisch tuinieren. Kom gezellig samen naar het Plantenfestijn en laat je inspireren!

 

Korting Natural Bulbs

Ook dit jaar krijgen leden van AVVN een korting van €5,-* op het assortiment van Natural Bulbs. Natural Bulbs heeft biologische bloembollen, dahlia's en vaste planten. 

 

Wist je dat 'Open hart dahlia's' vlinder- en bijvriendelijk zijn? Dankzij het open hart van deze bloemen kunnen bijen en vlinders goed bij de nectar komen. Dahlia bollen kunnen slecht tegen vorst, dus je kunt ze pas na de laatste nachtvorst (ijsheiligen) buiten planten. Maar je kunt ze voortrekken door ze in maart/april binnen in potten te zetten. Dan zijn ze ook meteen goed beschermt tegen slakkenvraat, die dol zijn op de jonge bladscheutjes. 

 • Kortingscode: AVVNbiobollen2024 
 • Deze vul je in tijdens de laatste stap van de bestelling
Open hart dahlia Natural Bulbs
 
Bloeiende holwortel op landgoed Hackfort

Groen doen: Op zoek naar Stinzeplanten

Het voorjaar komt eraan! De eerste kleuren komen alweer tevoorschijn in de tuinen. Niet zelden zijn dat stinzenplanten: vroegbloeiende planten die groeien uit bollen, knollen of wortelstokken. Denk bijvoorbeeld aan het sneeuwklokje, maar ook daslook, blauwe druifjes, bosanemoon en aronskelk horen bij deze kleurige plantengroep.

De Tuinliefhebber tipt een aantal plekken waar je deze fraaie bloeiers kunt bewonderen.

Dutch garden seeds
 

tonen

 
 

TLH03-004_Ecotuin_ecotuintje-moestuintafel-klein

Ecotuintje moestuinbakken

Met onze maatwerk moestuinbakken kunnen wij voor iedere tuin, balkon, dakterras, schoolplein of buurtmoestuin een moestuinbak naar wens maken. Of het nu gaat om lange bakken, hoge bakken, moestuintafels of hoekmodellen, met of zonder wielen. Bijna alles is mogelijk!

 

Tip: Groentje - groei mee met jouw moestuin

Ben je nieuw of beginner in het zaaien, opkweken en eten uit eigen tuin? 'Groentje?!' is het nieuwe moestuinboek voor beginners! Leuk geschreven door Esther Klaster en Femke Lampe. Het bevat praktische, handige en verassende tips. Zo is er een hoofdstuk per maand die tips geeft over wat je op dat moment kunt zaaien én andere praktische tuintips. Maar je vindt er ook bijzondere recepten voor het maken van onder andere pesto van Oost-Indische kers of Roze bieslookazijn. Yummie! Wij kregen er helemaal zin van om onze groene handen uit de mouwen te steken en van onze tuin een bloeiend, smakelijk paradijs te maken! 

Groentje?! Groei mee met jouw moestuin
 
MoestuinMix

Gestart met MoestuinMix?

Als het goed is zijn de deelnemers van MoestuinMix, het citizen science project van CropMix, inmiddels gestart met het experiment met de tuinboon. 

Wij zijn benieuwd hoe dit jullie vergaat en wat tot nu toe jullie ervaringen en bevinden zijn. 

 

tonen

 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_7
 

Doe de kiemtest van ECOstyle!

Heb je zaden van vorig jaar - of misschien zelfs nog oudere? Gooi zaden die over de datum zijn niet zomaar weg! Veel zaden zijn langer houdbaar dan aangegeven op de verpakking. Zaad is gemaakt om lang te overleven, verkeerd bewaren kan de kiemkracht wel verminderen.

Toch is het altijd een goed idee om eerst een kiemkrachttest te doen zodat je niet gaat zaaien met slechte zaden. Op de website van ECOstyle laten ze je zien hoe je een kiemtest doet.

Kiemtest ECOstyle
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_9

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_2