Is onderstaande mail niet goed leesbaar?

Bekijk de nieuwsbrief online in je browser

 
 

Voorjaarsbollen, stinzeplanten lezing en studiereis over pesticidevrij tuinieren

september 2022
 

Beste groenliefhebbers,

Via deze maandelijkse AVVN nieuwsbrief delen wij groentips, nieuws en vragen over samen natuurlijk tuinieren met jullie. Hier delen we kennis en creëren we een netwerk om openbaar groen, biodiversiteit en gezondheid te bevorderen.

 

De tuin in september

De herfst is in aantocht, dat voel je aan de langzaam dalende temperatuur en het sneller dovende zonlicht. Veel planten beginnen zich geleidelijk op de komende winter voor te bereiden. Van oudsher is het is september een drukke tijd in de tuin. Her is zowel plant- als oogsttijd. En vanaf eind september kunnen de voorjaarsbollen weer de grond in! Deze zorgen in het vroege voorjaar, als zelfs de bomen nog geen blaadjes hebben, voor kleur in jouw tuin of buurt. Niet alleen geven deze krokussen, sneeuwklokjes of narcissen kleur en gezelligheid! Ze geven met hun nectar ook voedsel aan bijen en andere insecten. 

 

Zin om aan de slag te gaan met biologische bloembollen? Natural Bulbs heeft speciaal voor AVVN-leden een mooie korting. Lees verderop in deze nieuwsbrief hoe je dit kan verzilveren. 

 

Stinzeplanten zijn ook een mooie keuze om uit te planten in je tuin. Dit zijn verwilderde voorjaarsbloeiers die vanaf de 16e eeuw worden uitgeplant rondom kastelen en landhuizen. AVVN geeft hier op 3 november een lezing over, gegeven door Suze Peters. Lees verder voor meer informatie.

 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_1
 

berichten wordt geladen
 

Egeltelling 2022

Egeltelling 24 & 25 september

Het gaat niet zo goed met de egel. Daarom is het belangrijk dat we ze in de gaten houden. Tuinen zijn een belangrijk leefgebied voor hen, door de groei van steden en dorpen. Daarom roept de Zoogdierenvereniging iedereen op om op 24 & 25 september de egels in eigen tuin te tellen. 

Ook jij kan meedoen! Geef door hoeveel egels je ziet in je tuin. Ook als je géén egel telt is dit waardevolle informatie voor de telling.

 

Groen doen: Thijsse's Hof

De kleinste botanische tuin van Nederland! Hij is te klein om er een hele dag door te brengen, maar als je in de buurt bent zeker een bezoekje waard: Thijsse’s hof, de door Jac. P. Thijsse aangelegde heemtuin in Bloemendaal. Ontdek de wilde planten uit Kennemerland en geniet van de sprankelende herfstkleuren. 

Lees het gehele verslag op onze website. Toegang van de tuin is gratis. 

Thijsse's Hof
 
Vuurvlieg, mier en vlinder

Boekrecensie: Vuurvlieg, mier en vlinder

Wie kan er beter vertellen over beestjes als mieren, zweefvliegen en ander kriebelig spul dan een natuureducator en natuurgids? 

Petra Vijncke brengt in het boek 'Vuurvlieg, mier en vlinder' haar bewondering voor de insectenwereld over op de lezer.

Lees de hele recensie, en meer boekentips terug op onze website. 

Studiereis Knokke Heist
 

Knokke-Heist heeft al ruime ervaring opgedaan over pesticidevrij beheer en gebruiken al jaren geen pesticiden in de openbare ruimte. Tuinbezitters en hoveniers die particulieren tuinen onderhouden, worden in deze Vlaamse gemeente aangespoord het zonder pesticiden te doen. Vanaf januari 2021 heeft de gemeente zelfs een verbod op het gebruik in tuinen ingesteld. Knokke-Heist werkt hierbij samen met Velt, Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren.Tijdens deze studiereis wordt er onderzocht hoe ook Nederlandse gemeenten kunnen zorgen voor kwalitatief goed groen zonder dat pesticiden gebruikt worden. 

 

Interesse? Download hier het programma voor meer informatie en meld je hier aan. 

la

 
 

Voorjaarsbollen kunnen bijna de grond in

Korting Natural Bulbs

Korting op biologische bloembollen!

Kies ook voor biologische bloembollen wanneer je je tuin dit seizoen klaar maakt voor een bloeiend voorjaar. Deze bollen en dus ook de planten zijn vrij van chemische middelen en gezond voor insecten, zoals vlinders en bijen. En zij hebben die voeding hard nodig! Let bij de aankoop van bloembollen dus op het biologische keurmerk.

  • Natural Bulbs heeft speciaal voor AVVN-leden een mooie korting bij aankoop van hun biologische bollen. Gebruik op hun website de code AVVNbiobollen5 wanneer je afrekent. Hiermee krijg je €5 korting* plus een gratis zakje biobollen

*Bij bestellingen vanaf €25. De actie loopt t/m 30 november 2022.

 

Fotowedstrijd: Toon je uitbundige herfstbloeiers

De herfst. Een seizoen van de laatste grote oogst en een veranderend kleurenpalet. Je denkt misschien niet direct aan uitbundig bloeiende planten. Daar zijn de lente en de zomer toch voor? Nee hoor! Ook in de herfst zijn er nog voldoende planten die je tuin kleur geven. Om er maar een paar te noemen; de vrolijke herfstaster, de elegante anemoon, de zomerse zonnehoed en de imposante dahlia.

  • Mail ons je mooiste foto van najaarsbloeiers in de tuin en misschien krijgt jouw plaatje een plek in onze eregalerij van winnende foto’s
  • De beste inzending wordt bovendien beloond met een Bijentas van Natural Bulbs; veertig bijenvriendelijke biologische bloembollen om in het najaar te planten voor een bloeiend voorjaar!
Fotowedstrijd Deel je mooiste herfstbloeiers
 
Stinzeplanten lezing Suze Peters

Save the date: Lezing stinzeplanten op 3 november

Stinzeplanten zijn verwilderde voorjaarsbloeiers die vanaf de 16e eeuw werden uitgeplant rondom kastelen en landhuizen. Voordat de andere planten tot leven komen, duiken deze bloemetjes op om kleur en nectar te verspreiden. Daarna zaaien ze zichzelf verder uit. 

Tijdens deze online lezing leert Suze Peters je meer over de geschiedenis van de stinzeplanten en geeft praktische tips hoe je ermee kunt ontwerpen. Na afloop is er ruim de tijd voor vragen.

Datum & tijd: 3 november van 19:30 - 21:30 uur

  • Meer informatie over aanmelden zal spoedig volgen. Houd onze facebook en website in de gaten! 
 

tonen

 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_7
 

Herinnering: Bodemdierendagen 23 sept - 5 oktober

We willen graag alle lezers met een (volks)tuin er aan herinneren dat de Bodemdierendagen komende week van start gaan! Elk jaar rond Dierendag gaan we massaal op safari in eigen tuin, op zoek naar die belangrijke maar vaak vergeten bodemdieren. 

Doe mee! Als vereniging kan je kinderen uitnodigen om samen op onderzoek te gaan! Meld je hier aan. 

Bodemdierendagen 2022
 
De Tuinliefhebber niet ontvangen

Geen Tuinliefhebber ontvangen?

Heb je begin september geen Tuinliefhebber op de mat ontvangen? Dan is waarschijnlijk je juiste adres niet bij ons bekend. 

  • Ben je lid van AVVN via een tuinvereniging?
    Dan kan het zijn dat je adres niet goed stond ingevuld in de administratie van E-boekhouden. Laat het bestuur van je vereniging weten dat je geen blad hebt ontvangen, zodat zij kunnen controleren of alle gegevens juist staan ingevuld.
  • Ben je supporter van AVVN? 
    Log dan in bij Mijn AVVN om zelf je adres gegevens te wijzigen. 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_2