Is onderstaande mail niet goed leesbaar?

Bekijk de nieuwsbrief online in je browser

 
 

Herfst als plantseizoen, nieuwe directeur voor AVVN & groene activiteiten

september 2023
 

Beste groenliefhebbers,

Via deze maandelijkse AVVN nieuwsbrief delen wij groentips, nieuws en vragen over samen natuurlijk tuinieren met jullie. Hier delen we kennis en creëren we een netwerk om openbaar groen, biodiversiteit en gezondheid te bevorderen.

 

Plant je mee? Herfst als ideale plantseizoen

Nieuwe planten in de tuin zetten? Dat zien de meeste tuinders als een voorjaarsklusje. Maar eigenlijk is het najaar het perfecte moment voor de aanplant. De herfst is over het algemeen minder droog dan het voorjaar. Maar de grond is nog lekker warm.

Wanneer het voorjaar aanbreekt kan de groei van deze planten direct beginnen omdat ze alvast hebben kunnen wortelen. Zo genieten jij en de beestjes al snel van een bloeiende tuin. Een bloeiende lente, plant je in de herfst!

Sommige tuinverenigingen besteden extra aandacht aan de herfst als plantseizoen, door bloembollen in het zonnetje te zetten of door inheemse vaste planten in te zaaien.

  • De campagne Plant je mee loopt van 1 oktober t/m 31 november
  • Op de website van Plant je mee vind je 31 najaarstips die je kan toepassen en delen: plantmee.nl
  • De Bijenstichting houdt op 12 en 21 september gratis webinars over het inzaaien van inheemse planten

Plant jij ook mee?

 
Willem Helwegen in de buurttuin naast ons kantoor
 

Wij hebben een nieuwe directeur!

Na een zorgvuldige procedure waar ook het team bij betrokken was, is Willem Helwegen aangesteld en ondertussen enthousiast gestart. Hij neemt de dagelijkse leiding van AVVN op zich. Daarnaast heeft hij als opdracht mee gekregen om de verdere ontwikkeling van ons Keurmerk inhoud te geven, en te streven naar meer kennisdeling en kennisoverdracht. Willem heeft een brede achtergrond op het gebied van bedrijfsadvies en management, met als specialisme verenigingen. Ook gaf hij een aantal jaren leiding aan een gespecialiseerd boomverzorgingsbedrijf. Hij is aangesteld voor een jaar, daarna kijken we samen hoe verder. Wij wensen Willem veel succes en plezier!

  • Benieuwd naar de rest van ons team? Neem een kijkje op onze Team-pagina!

tonen

 

berichten wordt geladen
 

De tuinliefhebber:

De herfst editie van de Tuinliefhebber

De herfsteditie van de Tuinliefhebber is uit!

Als het goed is, lag ie vorige week op je deurmat of in je brievenbus! 

In deze editie is er onder andere aandacht voor vrijwilligers! Mark Molenaar van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) geeft tips hoe je als vereniging actieve leden kan werven en motiveren. 

 

Is jouw vereniging hier al goed in? Voor het volgende nummer van De Tuinliefhebber horen wij graag hoe jullie dit aanpakken! Stuur een mailtje naar tuinliefhebber@avvn.nl. Onze redactie komt graag langs om te horen hoe jullie dit aanpakken.

  • Heb je ons blad niet ontvangen? Als je lid bent via je tuinvereniging kan het zijn dat je adres niet goed in de ledenadministratie verwerkt staat. Ben je supporter? Check dat je gegevens via MijnAVVN.
 

Feest der Nederlandse planten in de Heemparken Amstelveen

Dompel je onder in de wereld van Nederlandse planten in de Heemparken van Amstelveen. Verspreid over drie naast elkaar gelegen tuinen vind je hier een staalkaart van Nederlandse planten in een parkachtige omgeving. Groot genoeg om twee uur rond te dwalen en te genieten van de herfstkleuren. Lees hier verder

 

Heemparken in Amstelveen
 
Rotpot kraut

Nieuwe fotowedstrijd: Oogstfeest

Doe mee met onze fotowedstrijd en maak kans op een Rotpot kraut t.w.v. €27,00

Na maanden van wachten, ploeteren, wieden en turen is het dan eindelijk zover! Je mag je groente en fruit oogsten, plukken en verorberen. We zien graag jouw tuin-trots. Die ene bes of peul, of juist een hele berg aan overvloed! Waar ben jij de trotse oogster van? 

De RotPot Kraut is een complete doe-het-zelf fermentatiekit om zelf zuurkool te maken.

En wat is er nou heerlijker dan zelfgemaakte zuurkool op een frisse herfstavond?

Advertorial
De Tuinliefhebber_AK
 

Een tuin in topvorm met STIHL tuinmachines

Investeer je liever je tijd in de dingen waar je écht om geeft? Met de krachtige ergonomische tuinmachines van STIHL zijn je klusjes in de tuin snel geklaard! Dankzij het lichte gewicht en de stille werking van de accumachines werk je bovendien ook erg comfortabel. Of je nu je heggen snoeit, je terras een flinke poetsbeurt geeft of bladeren opruimt, het STIHL AK systeem staat voor je klaar. Tal van tuinmachines met éénzelfde accu, handig! Je geniet momenteel van tot € 60 cashback bij aankoop van een tweede accu bovenop de aankoop van een volledige set (machine, accu en lader). Ontdek wat STIHL voor jou kan betekenen op stihl.nl of bij je lokale STIHL dealer.

.

 
 

Groene agenda:

Bodemdierendagen 2023

Bodemdierendagen: 22 september t/m 8 oktober

Elk jaar rond Dierendag gaan overal in het land een paar duizend mensen tegelijkertijd op bodemdierensafari. Het doel: onderzoeken hoe het is gesteld met de bodemdieren in Nederland. Iedereen kan mee doen, ook op je balkon, moestuin of achtertuin. Dit jaar is het thema: Onder het maaiveld.

  • Ga naar bodemdierendagen.nl om mee te doen! Je waarnemingen kan je online het hele jaar doorgeven.
  • Daar vind je een handige zoekkaart om alles wat je vindt mee te duiden.
 

Boomspiegelfeest: 30 september t/m 8 oktober

Een boomspiegel is het stukje grond rondom een boom die in de straat staat. Wijkbewoners kunnen zich aanmelden om dit stukje groen te beheren. Op die manier kunnen we in de bebouwde omgeving kleine oases creëren, die niet alleen mooi zijn om te zien maar ook een haven zijn voor insecten.

Tijdens het Nationale Boomspiegelfeest gaan duizenden Nederlanders de straat op om de boomspiegels te vergroenen. Heb jij al een boomspiegel geadopteerd? Je kunt je vaak aanmelden via jouw eigen gemeente.

Ontwerp zonder titel (84)
 
Nationale groendag 11 oktober 2023

Nationale Groendag: 11 oktober in Arnhem

Gemeente Arnhem, Stichting Steenbreek en de provincie Gelderland houden op 11 oktober de Nationale Groendag 2023 in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. De belangrijkste vraag die centraal staat is: hoe vergroenen we radicaal in de verdichte stad? Er zijn diverse lezingen en excursies op het programma. 

Tijdens de Nationale Groendag worden de winnaars van de Steenbreektrofee bekend gemaakt! In de jury zit wederom Ans Hobbelink, bestuurslid van AVVN. 

  • Zie hier welke kandidaten meedingen voor de Steenbreektrofee!
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_3
 
 

Leden vraag:

Ontwerp zonder titel (85)

Rode mieren, wat doe je er aan?

Op ons ledennet werd door een van onze leden de vraag gesteld hoe ze om kunnen gaan met rode mieren op hun tuin.

"Sinds een klein jaar hebben we een volkstuin, we genieten er erg van! Sinds twee maanden krijgen we meer en meer rode mieren in de tuin: op het pad, de patio, het gras, tussen de planten. Er is geen plekje meer om even rustig te zitten zonder gebeten te worden. Nu begint het wel echt vervelend te worden. Ik hoop heel erg op adviezen en tips om de mieren (myrmica rubra, vermoed ik) wat in te tomen zonder de inzet van insecticide. Alvast heel erg bedankt!"

 

Ledenvraag: Rode mieren

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_8
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_9

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_2