Is onderstaande mail niet goed leesbaar?

Bekijk de nieuwsbrief online in je browser

 
 

Wespen in de tuin, tuininspiratie en onderzoek naar duurzame akkerbouw

Juli 2023
 

Beste groenliefhebbers,

Via deze maandelijkse AVVN nieuwsbrief delen wij groentips, nieuws en vragen over samen natuurlijk tuinieren met jullie. Hier delen we kennis en creëren we een netwerk om openbaar groen, biodiversiteit en gezondheid te bevorderen.

 

Wespen in de tuin

Komend weekend gaat het weer flink warm worden! Grote kans dat je dan op de tuin bezoek krijgt van waarschijnlijk onze minst geliefde tuingast: De wesp.

Soorten wespen

In de zomer gaan wespen op zoek naar voedsel voor hun nest. Hierdoor krijgen wij tuinders wat meer last van ze. Wespen kunnen erg opdringerig zijn in hun jacht naar voedsel. Echter gaat niet elke wespensoort achter je limonade aan. Solitaire wespen zijn carnivoren en zullen voornamelijk andere insecten eten. Zonde dus om deze wesp uit je tuin te weren!

Nuttig

Naast hun ongediertebestrijding zijn wespen ook om andere redenen heel nuttig voor de tuin! Ze bestuiven je gewassen en zijn een belangrijke voedselbron voor andere dieren, denk aan de gierzwaluw, vliegenvanger en de wespendief.

 

Natuurlijke bestrijding

Als je ze dan toch wil weren, denk dan aan natuurvriendelijke manieren en gebruik geen gif!

 • Geur: Onderzoek heeft uitgewezen dat verschillende geuren heel effectief zijn in het weg houden van wespen. Geuren die o.a. goed werken zijn: citroengras, azijn, kruidnagel, geranium, rozemarijn, lavendel en munt. 
 • Glinstering: Wespen houden niet van glinsterende dingen. Je kan een spiegel, iets bekleed met aluminiumfolie, een cd of waterzak ophangen.
  • Ga voor meer tips naar onze website.
 
Advertorial
de Garden ontdekkingstuin
 

de Garden is dé ontdekkingstuin voor bloemen, groenten en kruiden

In de Garden in Enkhuizen maak je kennis met de groei en bloei van groenten, bloemen en kruiden. Terug naar de oorsprong, terug naar vruchtbare grond. Leerzaam voor tuinliefhebbers en voor wie interesse heeft in de natuur en de oorsprong van ons voedsel.

 

Hoe groeit het ook alweer? Weet jij nog hoe bloemen, planten en kruiden eruit zien voordat je ze in de supermarkt koopt? Wij laten het je zien in de Garden. Terug naar de basis van ons voedsel en de mooie bos bloemen in de vaas. Om het belang van onze natuur te benadrukken, de kennis van weleer en de ‘vergeten’ groenten terug te brengen en alle tuinliefhebbers te inspireren om hun eigen groenten- of bloementuin te bouwen.

 

Bezoek de Garden naast de Koepoort in Enkhuizen.

Ieder weekend geopend van 1 juli tot 1 oktober, entree gratis

www.degarden.nl

lala

 

berichten wordt geladen
 

Actie Appeltern

Win toegangskaarten voor Appeltern Adventure Gardens

Vind jij het ook zo heerlijk om tuininspiratie op te doen? Dan is een bezoek brengen aan tuininspiratiepark Appeltern een feest! Daar vind je verschillende thematuinen, de nationale vaste planten tuin, een expositie over biodiversiteit, de Wilde Weelde Wereld waar ecologisch en duurzaam tuinieren centraal staat, en nog veel meer. 
 
Wij gunnen onze leden een inspiratie uitje! Daarom geven wij 10 sets van twee vrijkaarten weg t.w.v. €33,90. Zo kun je iemand meenemen, wel zo gezellig.
 • Kijk op onze facebook pagina hoe je deze toegangskaarten kan winnen! 
 • Wees er snel bij, de actie loopt tot 10 juli
 
 

De seizoenen van Omroep Max op NPO2

zondag 25 juni werd aflevering 1 van De seizoenen uitgezonden. Een programma waar Nederland en het gedrag van Nederlanders en dieren door de seizoenen heen onder de loep worden genomen. Deze aflevering ging over de lente.
 
Een klein onderdeel van het programma gaat over tuinieren. En dan zijn onze eigen Doordouwers uit Utrecht in beeld! Je kan hun tuintjes en tuinactiviteiten bewonderen van minuut 35:50 tot 38:00.
Omroep Max de Seizoenen - lente
 
Brandnetel waar je plantengier van kunt maken

Maak zelf plantenvoeding voor je tuin: Gier

Plantenafreksels en -gier zijn eenvoudige middelen om de planten in je tuin te voeden en hun weerstand te verhogen.  Je maakt het heel gemakkelijk door bepaalde planten, zoals brandnetel, voor enige tijd in water te laten gisten. Dit aftreksel geef je in verdunde vorm aan je planten. 

 

Lees op onze website welke soorten plantengier er zijn, hoe je het zelf maakt en hoe je het toepast. Wees gewaarschuwd; het is een stinkend goedje!

CropMix strokenteelt
 

CropMix: onderzoek naar duurzame akkerbouw

CropMix is een onderzoeksprogramma onder aanvoering van Wageningen University & Research (WUR). Een grote groep onderzoekers gaat de komende jaren onderzoek doen naar gewasdiversiteit en strokenteelt als duurzaam alternatief voor de huidige akkerbouwsystemen. Wij van AVVN doen mee met hun citizen science project.

Grote uitdagingen

De Nederlandse landbouwsector staat voor grote uitdagingen. Neem het verlies van biodiversiteit, afhankelijkheid van gewasbeschermingsmiddelen en klimaatverandering, of de recente periode van lange droogte. CropMix onderzoekt hoe ze kunnen zorgen voor een een duurzamer akkerbouwsysteem dat deze problemen aanpakt, maar tegelijkertijd rendabel is.

Strokenteelt

Centraal bij die transitie naar een meer ecologische akkerbouw staat meer gewasdiversiteit. En dan specifiek strokenteelt. Hierbij teel je in smalle stroken meerdere gewassen naast elkaar. Dit zorgt voor meer biodiversiteit, onderdrukt akkeronkruiden, ziekten, plagen en kan helpen bij natuurlijke plaagbestrijding.

Doe jij mee?

AVVN doet mee aan CropMix en komend jaar kunnen we jullie hulp gebruiken. Door in je eigen moestuin verschillende gewascombinaties te testen. Hou de nieuwsbrief in de gaten voor updates.

.

 
 

Van onze samenwerkingspartners:

Trofee Stichting Steenbreek

Genomineerden Steenbreektrofee

Stichting Steenbreek is jaarlijks op zoek naar innovatieve en inspirerende voorbeelden, die laten zien hoe groen en water op een praktische manier worden benut. Deze krijgen dan de Steenbreektrofee uitgereikt.

Dit jaar zijn er zes projecten genomineerd:

 • De Ecokathedraal in Heerenveen
 • Het Voedselbos in Brummen
 • Vergroenen voortuinen in Sneek
 • Tuin van de Afrikaanderwijk in Rotterdam
 • Geef gewipte tegels een tweede leven, uit Krimpen aan den IJssel
 • Vergroening dakterras Fongersplaats in Groningen

Kijk voor een uitgebreide toelichting op de website van Stichting Steenbreek

 

De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de Nationale Groendag op woensdag 11 oktober in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Wederom is bestuurslid Ans Hobbelink onderdeel van de jury. Kom ook!

 

Petitie van IVN: Alle schoolpleinen gezond en groen in 2030!

Honderdduizenden kinderen in Nederland brengen nu dag in dag uit hun pauzetijd door op een kaal, versteend schoolplein. Bij warm weer is het er vaak te heet om buiten te spelen en bij hevige regenval staat het plein blank.

 

IVN vindt dat er geïnvesteerd moet worden in natuurrijke schoolpleinen, waar kinderen naar hartenlust kunnen bewegen en spelen in het groen. 

 

 • Ben je het met ze eens? Teken HIER de petitie. 
Groene schooltuinen petitie IVN
 
Ontwerp je eigen tuin

Ontwerp je eigen tuin - tips van Steenbreek

Kan jouw tuin wat meer groen gebruiken? Of heb je net de sleutel ontvangen van jouw nieuwe woning en wil je aan de slag met het ontwerpen van een leuke, onderhoudsvriendelijke tuin? Het is allemaal makkelijker dan je denkt. Steenbreek helpt je graag op weg met een paar eenvoudige basisvoorwaarden voor een goed tuinontwerp.

In deze flyer geven ze tips over de keuze van bomen of heesters, de verhouding tussen beplanting en verharding en hoe je diepte en privacy kan creëren. 

 • Download de flyer HIER.
De Tuinliefhebber niet ontvangen?
 

Geen Tuinliefhebber ontvangen?

Heb jij begin juni geen Tuinliefhebber ontvangen? Dan is waarschijnlijk niet het juiste adres bij ons bekend.

Ben je lid van AVVN via een tuinvereniging?
Dan kan het zijn dat je adres niet goed stond ingevuld in de administratie van E-boekhouden. Laat het bestuur van je vereniging weten dat je geen blad hebt ontvangen, zodat zij kunnen controleren of alle gegevens juist staan ingevuld.


Ben je supporter van AVVN?
Log in bij Mijn AVVN om zelf je adres gegevens te wijzigen.

 

Meer vragen?
Kijk op onze FAQ pagina. 

nen

 
 

Roy Kloet fotowedstrijd winnaar Tuingasten

And the winner is...

In de Tuinliefhebber houden we elke editie een fotowedstrijd. Dat doen we rond een gekozen thema. Dit keer was het thema: Tuingasten. Lezers legden massaal hun fladderende, kruipende, ritselende, zoemende en springende (on-)genodigde tuingast vast en stuurde die naar onze redactie.

 

We kregen veel mooie inzendingen. Het was knap lastig kiezen! Uiteindelijk is de keus gevallen op de libelle foto van Roy Kloet. Hij legde deze twee libelle's vast in zijn achtertuin in Alphen aan den Rijn. 
De foto is ons bezit gekomen via Roy's vrouw. Zij vindt dat hij bescheiden is en prachtige foto's maakt. Dat laatste zijn we sowieso met haar eens!

 

Nogmaals gefeliciteerd Roy met het winnen van de fotowedstrijd! Om de biodiversiteit in jullie tuin nóg meer te stimuleren komt het insectenhotel van Vivara jullie kant op. 

 

 

 

 

ONTWERP JE EIGEN TUIN - tips van Steenbreek

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_9

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_2