Is onderstaande mail niet goed leesbaar?

Bekijk de nieuwsbrief online in je browser

 
 

Compost, groene uitjes & kortingen

April 2023
 

Beste groenliefhebbers,

Via deze maandelijkse AVVN nieuwsbrief delen wij groentips, nieuws en vragen over samen natuurlijk tuinieren met jullie. Hier delen we kennis en creëren we een netwerk om openbaar groen, biodiversiteit en gezondheid te bevorderen.

 

Voorjaar!

De zon breekt nu wat vaker door, dus het is nu echt heerlijk om de tuin in te gaan. In het voorjaar beginnen de planten aan een groeispurt en daarom is dit hét moment om de planten in de tuin extra voeding te geven. Het mooiste om hiervoor te gebruiken is natuurlijk zelfgemaakte compost. Wanneer je een dikke laag tussen je planten legt werkt dit ook als mulchlaag. Zo beperk je de opkomst van onkruid. Maak je (nog) niet zelf compost? Dan kan je ook koeienmest of biologische compost gebruiken.

 
Advertorial
Ecote advertorial compostbakken
 

Het zwarte goud

Compost is een geweldige bodemverbeteraar en wordt daarom ook wel het zwarte goud genoemd. EcoTe uit Lichtenvoorde heeft een handige compostbak op de markt gebracht die modulair uit te breiden is. Je kunt dus klein beginnen en wil je toch meer compost maken, dan hoef je geen volledige tweede bak aan te schaffen, maar enkel een ‘aanbouwmodule’.

Superhandig, want bij 2 of 3 bakken kun je – wanneer de eerste bak vol is – het materiaal overscheppen naar bak 2. Terwijl in bak 2 de temperatuur stijgt, kun je in bak 1 opnieuw beginnen te vullen. De planken aan de voorzijde zijn er eenvoudig uit te halen, zodat je de compost gemakkelijk even kunt omscheppen. De luchtsleuven aan de zijkanten zorgen voor een optimale ventilatie en voorkomt geurhinder. Gemaakt van gerecycled plastic.

lala

 

berichten wordt geladen
 

Hyphen 78

Hyphen februari 2023

AVVN is lid van de internationale organisatie voor volkstuinieren, Fédération Internationale des Jardins Familiaux a.s.b.l. De federatie geeft elke paar maanden een digitaal tijdschrift uit genaamd Hyphen. 

 

In de editie van februari 2023 gaat het o.a. over de uitdagingen en kansen voor de volkstuinen in Europa. Er staan inspirerende voorbeelden in uit verschillende landen over hoe tuinen zichzelf openstellen voor de gemeenschap en daarmee hun waarde en bestaansrecht bekrachtigen. 

  • Lees het digitale tijdschrift hier.
 

Volkstuinen op EenVandaag

"De prijzen van groente en fruit in de supermarkt gaan al een tijdje door het dak. Steeds meer Nederlanders kiezen voor het kweken van eigen groente en fruit, al is het maar om het te proberen. "De smaak is ook zoveel beter."

 

De volkstuin en de kracht van zelf dingen doen. Een heerlijk ontspannende hobby en het levert zoveel op. Zo is het maar net!

 
Eenvandaag artikel moestuinieren
 
Kopie van Ontwerp zonder titel (13)

Korting Natural Bulbs

Biologische vaste planten zien er wanneer je ze koopt niet heel aantrekkelijk uit. Dat hoort. Ze bloeien pas in jouw tuin. Zo heb je er veel langer wat aan dan wanneer je praktisch uitgebloeide, opgekweekte kasplanten koopt.

Natural Bulbs heeft naast biologische bloembollen ook biologische vaste planten. Deze hebben een grotere pot met een gezond bodemleven. Leden van AVVN krijgen €5 korting* op de vaste planten van Natural Bulbs en krijgen een zakje biobollen cadeau!

  • Ga naar hun webshop en gebruik bij het afrekenen kortingscode AVVN2023-04.
* Bij een besteding van €25,-. De actie geldt tot 30 april 2023.
Fotowedstrijd tuingeluk
 

Doe mee met de fotowedstrijd!

Wat is er heerlijker dan na de winter weer je tuin in gebruik te nemen? De een wordt blij van de eerste sprietjes die weer boven de grond komen na een (te) lange winter, de ander verheugt zich op de bloem in die ene struik die al zo lang op zijn tuin staat. Of is het summum van tuingeluk voor jou met een kop koffie in het voorjaarszonnetje op het terrasje zitten? 

Vertel het ons, of beter: laat het zien! Leg jouw tuingeluk vast op de foto en vertel wat jou blij maakt op je volks- of buurttuin. De winnaar krijgt het Wilde planten in eigen tuin van Martin Stevens en Marlies Huijzer thuisgestuurd.

  • Inzenden kan nog tot maandag 10 april! Kijk op onze website voor de voorwaarden. 

.

 
 

Dagje uit?

Open tuinendag Utrecht

Open Tuinendag Utrecht

Op zaterdag 1 juli 2023 vindt de twaalfde Open Tuinendag Utrecht plaats. Meer dan vijftig particuliere tuinen en pandhoven in en rond de Utrechtse binnenstad, waarvan de meeste niet openbaar toegankelijk zijn, openen dan hun poorten voor het publiek. 

  • Een passe-partout kost €15 p.p. en koop je bij de VVV Utrecht 
 

Met korting naar De Tuinen van Appeltern

Het tuinseizoen is van start gegaan. Wat ga je dit jaar doen? Als je op zoek bent naar inspiratie is een bezoekje aan De Tuinen van Appeltern een goed idee. Daar vind je tweehonderd voorbeeldtuinen, verspreid over 22 hectaren. En neem dan zeker ook een kijkje bij de tuin van Wilde Weelde!

Leden van AVVN krijgen dit voorjaar 20% korting op de toegangsprijs voor De Tuinen van Appeltern. In plaats van €17,95 betaal je nu €14,35 per persoon voor de entree. Koop je kortingskaarten tot 30 april!

  • Ga naar de website en bestel vandaag nog je kortingskaarten!
De Tuinen van Appeltern
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_6
Maand van het natuurboek
 

tonen

 
 

TIPS:

Film onder het maaiveld

Filmtip: Onder het maaiveld

Op 2 maart ging de film Onder het Maaiveld van EMS Films in première! Een fascinerende film over het ondergrondse bodemleven en het belang van een gezonde bodem voor de verduurzaming van de voedselproductie en de strijd tegen klimaatverandering.

 

De film draait de komende weken nog in enkele bioscopen in Nederland. Wil je de film vertonen op je tuinvereniging? Dat kan! Ga naar de website van Stichting Steenbreek en vraag naar de mogelijkheden. 

 

Boek tip: Van tegeltuin naar jungle

Tegel eruit, plant erin. Iedereen kan hiermee een steentje bijdragen aan een groenere leefomgeving. Klinkt simpel, maar wat doe je met de tegels? En hoe en wat ga je daarna planten? En wat kan je allemaal nog meer doen om te zorgen dat je tuin een oase wordt, niet alleen voor jezelf, maar ook voor dieren?

In haar boek ‘Van tegeltuin naar jungle’ geeft plantaardig publicist Katja Staring antwoord op deze vragen en meer. 

Tegeltuin naar jungle
 
Ontwerp zonder titel (57)

Youtube kanaal: Ini's moestuin

Een leuk Youtube kanaal waarin Ini Wennink vanuit haar Franse moestuin bijna wekelijks nieuwe inspirerende tips voor de - beginnende - moestuinliefhebber geeft. 

In haar laatste video vertelt ze wat je in april kan doen. Zo legt ze uit hoe je dahlia's voor kan trekken, hoe je compost kan aanbrengen als mulchlaag. Ook probeert ze verschillende voorzaai-technieken uit en houdt je dan op de hoogte hoe dat uitpakt. Erg gezellig om naar te kijken!

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_2