Zuinig op water & de waarde van onze tuinen

juli 2024
 

Beste groenliefhebbers,

Via deze maandelijkse AVVN nieuwsbrief delen wij groentips, nieuws en vragen over samen natuurlijk tuinieren met jullie. Hier delen we kennis en creëren we een netwerk om openbaar groen, biodiversiteit en gezondheid te bevorderen.

 

Zuinig op water

Waterkwaliteit
Nederland is een echt waterland. Vaak vind je rondom je tuin en onze volkstuinparken slootjes, meertjes en vaarten. Helaas is dit water vaak vervuild. Dit heeft verschillende oorzaken. Schoon water is de basis voor de biodiversiteit in en rond het water. Hier moeten we zuinig op zijn! Hoe is het gesteld met de waterkwaliteit rondom jullie tuin/volkstuinpark?

  • Test de kwaliteit van het water. Op de website van Natuur en milieu vind je enkele tips.
  • Voor vragen over de water kwaliteit kun je vaak terecht bij het regionale waterschap of de gemeente. 

Onderhouden van de sloot
De grote sloten en waterwegen worden veelal door het waterschap onderhouden. Kleinere slootjes vallen vaak onder de verantwoordelijkheid van de tuinders (van een tuinvereniging). Onderhoud de sloot jaarlijks. Dit doe je bij voorkeur in de (na)zomer. Hou de sloot vrij van afval, verwijder een overschot aan waterplanten en zorg ervoor dat er geen plantenresten of compost in het water terecht komen. Regelmatig kroos weghalen zorgt ervoor dat er zuurstof en licht voor de overig waterplanten en waterdieren beschikbaar blijft. Hou bij het onderhouden van de sloot altijd rekening met het waterleven. Dus haal niet in één keer alle planten weg, maar hou ruimte over voor hen om te kunnen schuilen. 

 

Houd regenwater vast
We krijgen steeds vaker te maken met hele natte en extreem droge periodes. Die droge periodes kun je overbruggen door regenwater vast te houden in je tuin. Dit kun je op verschillende manieren doen:

  • Leg een regenwaterbuffer aan: de Wadi. Lees hier hoe je zelf een wadi kunt aanleggen in je tuin. 
  • Koppel een regenton aan je regenpijp en sla het overschot aan regenwater op.
  • Haal tegels en andere verharding uit je tuin. Hierdoor kan de grond meer water opnemen. 
  • Leg een laag organisch materiaal (zoals bladeren, compost, houtsnippers of stro) rondom je bomen en planten. Zo droogt de bodem minder snel uit. Dit heet mulchen. 
  • Geef planten liever één keer per week veel water, in plaats van elke dag een beetje. Zo ontwikkelen hun wortels naar beneden, richting het grondwater, en worden ze minder afhankelijk van de gieter. 
 
Advertentie:
Super foliar
 

SuperFoliar - Dé Complete Bladvoeding!

Na jaren onderzoek stelt BioSolutions naar hun overtuiging:
de BESTE BLADVOEDINGSMIDDEL voor die er bestaat!


Ontdek SuperFoliar, de Topbladvoeding die het maximum uit het genetisch potentieel van alle planten haalt zonder deze te forceren!

 

Waarom SuperFoliar?
Het is een echte groeibooster omdat het de planten alles geeft wat ze nodig hebben in een direct opneembare vorm. Zijn kracht zit hem niet in zijn N-P-K (4-4-2), maar in zijn biologie. U ziet heel snel resultaat gezien de voeding onmiddellijk wordt opgenomen en aan de plant gegeven. Het mooie is dat NIETS wordt geforceerd. Ook de smaak, bloemenpracht, bewaarbaarheid, weerstand tegen ziekten, schimmels, insecten, droogte, hitte… wordt beter. Bladvoeding vervangt de normale grondbemesting niet, maar ondersteunt ze wel.

 

Gebruiksvriendelijk:
1. Verdun maandelijks 1:100 met water
2. Sproei gelijkmatig over de bladeren

 

Het is 100% Natuurlijk en geeft zeer goede resultaten voor ALLE planten
-> Landbouw, gazon, (moes)tuin, bloemen, bomen, struiken,…

 

Probeer het nu en profiteer tijdelijk van 10% korting met code avvn10!

tonen

 

berichten wordt geladen
 

Kroos als bodemverbeteraar

Kroos als bodemverbeteraar

De aanwezigheid van ondergedoken waterplanten is een aanwijzing dat er voldoende zuurstof in het water aanwezig is en dat er voldoende licht in het water doordringt voor de waterplanten om te groeien. Kroos daarentegen groeit zeer snel bij de aanwezigheid van grote hoeveelheden voedingsstoffen. Als kroos een laag vormt en het water helemaal afsluit, kan er geen zuurstof en licht meer door het water. Het gevolg hiervan is dat vissen en andere waterdieren dood gaan en een sloot kan er ook door gaan stinken. 

  • Handig: Je kunt het kroos van het oppervlakte wegscheppen en gebruiken als bodemverbeteraar in je (moes)tuin. Eendenkroos zit boordevol met voedingstoffen voor plantengroei. 
 

Steile oever? Plaats een faunatrap!

De ideale oever is een natuurvriendelijke oever, waarbij de overgang van land naar water geleidelijk gaat. Als toch beschoeiing aangelegd moet worden is een fauna uittreedplaats (faunatrap) een goede oplossing.

Een faunatrap heeft een eenvoudig ontwerp: schuin oplopende plankjes, vaak met ribbels, om dieren de kans te geven op de oever te klimmen. Maak je de faunatrap zelf? Denk er dan aan dat de loopplank in beide richtingen parallel aan de oever moet lopen en minimaal een halve meter in het water moet steken. Er zijn ook diverse partijen die faunatrappen maken en komen monteren.

Faunatrap
 
Inspiratieflyer Delfland

  • Zie ter inspiratie deze inspiratieflyer van het Hoogheemraadschap van Delfland over Fauna Uittreedplaatsen.
  • Let op: Het plaatsen van een faunatrap gaat wel in overleg met de waterbeheerder. Dit kan de eigenaar van de grond zijn, of de gemeente. Ga dus niet op eigen initiatief een plank plaatsen. Soms heeft de gemeente hier al een beleid voor en kun je een faunatrap aanvragen. 
  • Faunatrappen zijn geschikt als zorgmaatregel in het kader van de zorgplicht zoals beschreven in de Wet natuurbescherming (art 1.11, lid 1 en 2).
Kopie van Banner hero recensie (1920 x 1000 px) (1920 x 680 px) (3)
 

Onze tuinen als grootste Nationaal Park van Nederland!

In Nederland zijn 4,5 miljoen tuinen waarvan de gezamenlijke oppervlakte meer dan tien keer zo groot is als Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Samen vormen onze tuinen het grootste natuurgebied van Nederland: Nationaal Park Alle Tuinen! En dat maakt iedere tuinbezitter tot natuurbeheerder. Hoe staat het met de soortenrijkdom in onze eigen achtertuinen?

In de maand juli gaat het NTR-wetenschapsprogramma Focus mensen inspireren een bijdrage te leveren aan de biodiversiteit in Nederland. Samen met het publiek gaan ze op onderzoek uit in dit gloednieuwe Nationaal Park: lukt het om 5.000 verschillende soorten wilde planten en dieren te tellen in de maand juli? In samenwerking met de gratis app ObsIdentify van Waarneming.nl gaan we deze uitdaging aan met een BioBlitz, een officiële telling.

  • Doe mee met deze allergrootste BioBlitz ooit: Geef je waarnemingen door! Iedere wilde planten- of diersoort die in een tuin wordt gemeld in Waarneming.nl of via ObsIdentify, doet automatisch mee met deze telling.
  • Luister naar afleveringen van Focus op Podcast.npo.nl. In deze serie van vier afleveringen is te horen hoe je zo’n groen walhalla kunt creëren. Met simpele ingrepen in eigen tuin – maar ook op eigen balkon – nodig je heel veel wilde planten en dieren uit. 

Aanleiding voor het project is de documentaire My Garden of a Thousand Bees. De Britse wildlife filmmaker Martin Dohrn besloot tijdens de lockdown in coronatijd zijn apparatuur te gebruiken om het leven van de bijen in zijn achtertuin vast te leggen. Hij legde meer dan zestig soorten vast en kon zelfs bijen op individueel niveau ‘portretteren’.

  • De documentaire My Garden of a Thousand Bees is op woensdag 7 augustus, 20.35 uur te zien op NPO 2 en daarna een week lang op NPO Start. 

tonen

 
 

Kopie van Nieuwsbrief news item foto 540x400 (1980 x 800 px) (400 x 540 px) (4)

We zoeken een nieuw redactieraadlid!

Lees jij graag ons tijdschrift De Tuinliefhebber? Lijkt het je leuk om mee te denken over onderwerpen en invalshoeken? 
Je hoeft niet lid te zijn van een volkstuinvereniging, maar affiniteit met groen en/of het geschreven woord is wel fijn. 

 

Wat ga je doen?
Kort na het verschijnen van De Tuinliefhebber komen wij samen om feedback te geven op het afgelopen nummer. Dit gebeurt elke 3 maanden. We bespreken met elkaar wat we leuk vonden en wat er beter kon. Verder halen we ideeën op voor de komende edities.
Locatie: het AVVN kantoor in Utrecht. Wij verzorgen een heerlijke lunch. Duur: 2 uur. 

 

Steenbreektrofee genomineerden bekend

Uit maar liefst 23 inzendingen heeft de jury 6 projecten genomineerd voor de achtste editie van de Steenbreektrofee.  Steenbreek is met deze verkiezing weer op zoek naar innovatieve en inspirerende voorbeelden, die laten zien hoe groen en water op een praktische manier worden benut. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de Nationale Groendag op donderdag 10 oktober in Eindhoven.

Steenbreektrofee1
 
Zeismeister

Cursus zeisen op tuinpark Tuinwijck, Amsterdam

Heb je altijd al willen leren maaien met de authentieke Oostenrijkse zeis? Zeisen is toegankelijk voor iedereen, jong en belegen, die deze oude ambacht onder de knie wil krijgen inclusief het haren (scherp maken) van de zeis. Geniet van de geur van vers gemaaid gras, luister naar de rustgevende geluiden van de natuur en vind ontspanning in de bewegingen van je lichaam.

De cursus wordt gegeven door Nico Tuijtel van Zeismeister.nl. Er zijn nog een paar plakken beschikbaar.

  • Datum: zaterdag 13 juli
  • Kijk voor meer inspiratie op de website van Zeismeister.nl
  • Aanmelden voor de cursusdag kan HIER.
Banner hero recensie (1920 x 1000 px) (1920 x 680 px) (12)
 

Waarneming.nl bestaat 20 jaar: vier het mee!

In het weekend van 31 augustus en 1 september nodigt Waarneming.nl organisaties en verenigingen in heel Nederland uit om een mooie activiteit te organiseren. Dit ter ere van hun 20-jarig bestaan! Je bent vrij om de activiteit zelf vorm te geven, als het maar met waarnemen te maken heeft. Een lezing over wat er te vinden is op jullie tuinencomplex, een workshop over soortidentificatie of lekker naar buiten met een excursie zijn enkele voorbeelden. 

  • Laat je zien! Je kunt jullie activiteit via dit webformulier aanmelden.
  • Aangemelde activiteiten zullen op de website van Waarneming.nl worden geplaatst.
    Het weekend zal worden gepromoot via hun homepage, nieuwsbrief en social media kanalen.
  • Dit is een prachtige manier om de soortenrijkdom op jullie tuinenpark onder de aandacht te brengen! Hoe mooi dat kan zijn heeft 'Ons Buiten' in Leiden met hun project 'Biodiversiteit in beeld' wel bewezen! 

tonen

 
 

Insta-post-cursus

Duik diep mee de bodem in en ontdek de geheimen van het Bodemvoedselweb

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_7
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_8
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_9

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_2