Is onderstaande mail niet goed leesbaar?

Bekijk de nieuwsbrief online in je browser

 
 

Zaaien, aardappelziekte en tuindieren

februari 2024
 

Beste groenliefhebbers,

Via deze maandelijkse AVVN nieuwsbrief delen wij groentips, nieuws en vragen over samen natuurlijk tuinieren met jullie. Hier delen we kennis en creëren we een netwerk om openbaar groen, biodiversiteit en gezondheid te bevorderen.

 

Tuindieren in de winter

Het voelt soms alsof de lente al doorbreekt, maar het is nog steeds winter. Wat kun je deze maand doen in de tuin? Je kunt de tuindieren in je tuin een handje helpen! Sommige dieren komen uit hun winterslaap en zullen honger hebben of zoeken een plekje om te schuilen. Dit kan je doen:

  • Zet egelvoel neer. Een bakje water en kattenbrokjes (op basis van vlees) is een lekker hapje voor een hongerige egel. Zet het bakje vanaf de schemering buiten. 
  • Heb je al een nestkast voor vogels? Mooi! Deze kun je nu schoon maken (met kokend water) zodat vogels die straks op zoek zijn een plekje een schoon huisje hebben. 
  • Voer vogels met vetbollen (zonder netje), pindakaas (speciale voor vogels), zaadjes en meelwormen.
  • Laat de composthoop met rust, daarmee verstoor je dieren die hier overwinteren. 
  • Zorg voor voldoende beschutting in je tuin, door middel van bijvoorbeeld een inheemse haag. Hondsroos, meidoorn, hazelaar en wilde pruim bieden voedsel, beschutting en broedgelegenheid voor verschillende tuindieren.
 
Advertorial:
Metselbijen
 

Metselbijen

Metselbijen zijn vriendelijke bijen die niet steken. Deze knappe bijen komen graag op de warme huid van je hand zitten als het op een zonnige ochtend in maart nog fris is. Metselbijen leveren tevens een waardevolle bijdrage aan de bestuiving van de bloemen in je tuin. Daarnaast hebben ze een boeiend leven. Bijenhotels waar metselbijen in kunnen nestelen zijn al langer te koop maar tegenwoordig zijn er nestkastjes verkrijgbaar die de bijenliefhebber in staat stelt om het leven van metselbijen van dichtbij te volgen. Al of niet aangevuld met een uitgebreide uitleg en zoekkaarten waarop u kunt zien welke interessante beestjes er naast de metselbijen nog meer in het nestkastje terecht kunnen komen. En dat zijn er nog al wat. Spinnendoders, solitaire wespen en behangersbijen om een paar voorbeelden te noemen. Wilt u mee gaan op een vermakelijke en leerzame reis door de wereld van metselbijen? www.knuffelbijen.nl

tonen

 

berichten wordt geladen
 

Voorzaaien in een zaaitray

Beginnen met zaaien

Vanaf februari kun je weer plantjes gaan voorzaaien! Dit doe je binnen, op een lichtje plaats. Wat zijn de voordelen van voorzaaien? 

  • Bloemen bloeien eerder omdat ze een voorspong hebben.
  • Je hebt meer controle over wat je zaait; je houdt alleen sterke plantjes over die je vervolgens heel nauwkeurig in de tuin kunt plaatsen. 
  • Doordat de plantjes groter en sterker zijn wanneer je ze uitplant, heb je minder last van ongedierte dat de zaadjes of plantjes opeet.
  • Lees meer op onze pagina over zaaien
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_2
 
Ontwerp zonder titel - 2023-11-29T121427.703

Aanmelden voor MoestuinMix verlengd!

Dacht je dat het te laat was om mee te doen met het wetenschappelijk onderzoeksproject: MoestuinMix? Dan heb je geluk! Aanmeldingen zijn nog open t/m 11 februari. Als je je nu aanmeldt ontvang je het zadenpakket met instructies waarschijnlijk eind februari.

 

MoestuinMix is een onderzoekprogramma gecoördineerd door de Universiteit van Wageningen (WUR). Onderzocht wordt of strokenteelt en gewasdiversiteit kunnen bijdrage aan een meer duurzame manier van akkerbouw. Als moestuinder kun jij meehelpen door zélf combinaties met tuinbonen te testen. 

Advertorial:
Dutch garden seeds
 

(Biologische) Zaden bestellen voor het nieuwe seizoen? Dat kan nu al!

www.dutchgardenseeds.com bestaat dit jaar 10 jaar! We hebben in deze tijd al heel veel klanten blij gemaakt met verse biologische groentezaden, groentezaden, bloemzaden, kruidenzaden en aanverwante artikelen.

De voordelen op een rijtje:

  • Gratis verzending van zakjes zaden vanaf €25,-
  • De zakjes zaden zijn minimaal houdbaar tot ten minste 2025, maar vele ook jaren langer
  • In totaal 700 soorten zaden waarvan er 175 biologisch zijn
  • Een klanttevredenheidsscore van het afgelopen jaar van 9.3
  • Vandaag besteld = Vandaag verwerkt

Als u de promotiecode AVVN gebruikt bij het afrekenen krijgt u ook nog 10% korting op alle producten! Graag staan we voor u klaar. Check de website snel: www.dutchgardenseeds.com

 

tonen

 
 

Kopie van Kopie van Zonder titel (800 x 800 px) (800 x 800 px) (540 x 400 px) (4)

Doe mee met de Steenbreektrofee 2024!

Heb jij afgelopen jaar een groen initiatief gestart waar je trots op bent? Doe mee aan de Steenbreektrofee 2024 en inspireer anderen met jouw creatieve oplossing! Aanmelden kan tot 20 mei 2024.

 

Voor wie is de Steenbreektrofee?

Iedereen die een groen inspirerend initiatief is gestart, kan meedoen. Dit kan vanuit de straat of wijk, maar ook buurtverenigingen, coöperaties en ondernemers mogen meedoen. Het gaat vooral om initiatieven waarbij grote oppervlakten steen zijn vervangen door groen. Kijk vooral op www.steenbreek.nl/trofee om de vorige winnaars te bekijken.

 

Lezing 'Belang bomen voor stedelijke omgeving'

De Bomenstichting streeft ernaar om aan alle Nederlanders het belang van bomen te laten zien. Tijdens deze lezing behandelen ze de waarde van bomen in de stad. 

  • Datum: 5 maart 2024
  • Aanvang 19:30 uur
  • Sprekers: Marjoleine de Vos, schrijver, publicist en dichter & Lotte Spijkerman, gedragspsycholoog
  • Waar: In de Driehoek, zaal Gertrudiskapel, Willemsplantsoen 1c, 3511 LA Utrecht
  • Aanmelden vóór 26 februari via e-mail: info@bomenstichting.nl 
Bomen in de stad
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_6
Nieuwsbrief banner
 

Beheersing van aardappelziekte voor komende zomer: ook voor hobbytuinders!

De aardappelziekte Phytophthora infestans vormt een serieuze bedreiging voor alle aardappelteelt in Nederland. In 2023 vond de zwaarste Phytophthora-aantasting in 30 jaar plaats. Door de grote infectiedruk bezweken ook aardappelrassen die een verbeterde resistentie hebben tegen de ziekte. 

 

De ziekte treft zowel professionele als hobbymatige telers. Het vergt gezamenlijke inzet om de beruchte ‘aardappelziekte’ dit jaar succesvol te beheersen. Die oproep deed de Taskforce Phytophthora van BO Akkerbouw. 

 

Ook voor de particuliere teler thuis of in volkstuintjes geldt de wettelijke plicht om Phytophthora te beheersen. Lees er meer over op onze website en de website van NAK

tonen

 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_7
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_8
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_9

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_2