Is onderstaande mail niet goed leesbaar?

Bekijk de nieuwsbrief online in je browser

 
 

Pesticide Action Week, B&B voor Bijen & Nieuw gebouw De Doordouwers

maart 2022
 

Beste groenliefhebbers,

Via deze maandelijkse AVVN nieuwsbrief delen wij groentips, nieuws en vragen over samen natuurlijk tuinieren met jullie. Hier delen we kennis en creëren we een netwerk om openbaar groen, biodiversiteit en gezondheid te bevorderen. 

 

Pesticide Action Week 20-30 maart

Het begin van de lente staat voor de deur! Dit is helaas ook het moment dat er in Europa weer wordt begonnen met het spuiten van bestrijdingsmiddelen. Vandaar dat tijdens de eerste tien dagen van de lente de Pesticide Action Week plaatsvindt: een actieweek door heel Europa waarin burgers, gemeenten en organisaties laten zien dat het ook zonder bestrijdingsmiddelen kan! Meer informatie vinden jullie op de website van de Pesticide Action Week, en op onze nieuwspagina

 

Op de volkstuin:
Enkele van onze verenigingen hebben laten weten extra aandacht te besteden aan het gifvrij tuinieren, hetzij door een collage bord met allemaal tips, workshops, een zadenruil markt, het maken van een wormenhotel en berichten op social media en nieuwsbrieven. Bedankt ATV Zonnegaarde, Ons Buiten Utrecht, Nut en Genoegen & Sloterdijkmeer voor jullie inzet! 

 

Ook in eigen je tuin:
Planten, zaden en plantenvoeding die je koopt in tuincentra kunnen neonicotoïden bevatten. Dit zijn bestrijdingsmiddelen die erg slecht zijn voor bijen en andere insecten. Ook in je eigen tuin/balkon kan jij het verschil maken door biologische producten te kopen voor je tuin. Zo creëer je een gezond en zoemend paradijs! Wil je meet bijen en vlinders aantrekken? Kies dan voor nectarplanten. 

Wij hopen dat deze actieweek ervoor zorgt dat veel tuinen dit voorjaar een natuurlijke en gezonde start maken. Om hierin te helpen hebben wij bij een paar leveranciers van biologische producten een korting geregeld voor leden van AVVN. Deze kortingscodes vinden jullie verderop in deze nieuwsbrief. 

  • Wij zullen tijdens de actieweek elke dag een tip delen over natuurlijk en gifvrij tuinieren. Dit posten wij op onze Facebook & Instagram pagina. Hou deze dus in de gaten!
  • Biodiversiteit versterken in je tuin? Neem een kijkje op onze pagina over biodiversiteit
  • Tips om je planten te helpen tegen plagen? Kijk wat je kan doen tegen plaagdieren.
 
Pesticide Action week Suze Peters
 

Gratis lezing Gifvrij tuinieren door Suze Peters

Als afsluiter van de actieweek organiseren we op 30 maart van 19:00 - 20:30 een lezing over gifrvrij tuinieren.

Deze lezing wordt gegeven door tuinontwerper Suze Peters. Je kent haar wellicht van haar boeken; Onkruidboek en Plaagdierenboek.

 

Tijdens dit praktische webinar legt Suze kort uit wat het gifgebruik betekent voor de omgeving, mens en dier. Daarna focust ze op het geven van alternatieve oplossingen als je toch onkruid of plaagdieren wilt bestrijden. Tijdens de Q&A kunnen mensen vragen stellen. 

tonent

 

berichten wordt geladen
 

Kortingen voor AVVN-leden tijdens de Pesticide Action Week:

korting de Bolster zaden

5% korting bij De Bolster zaden!

De Bolster is een familiebedrijf met passie voor biologische zaden. Zaden voor groenten, bloemen, kruiden, groenbemesters en kiemgroenten. De Bolster bezit over een Skal & EKO certificaat, wat betekent dat hun zaden écht biologisch zijn.

Voer de kortingscode AVVN5 toe aan je bestelling in de webshop van De Bolster. De actie geldt alleen in de Pesticide Action week: 20 t/m 30 maart 2022.

Wil je de bijen en vlinders naar je tuin lokken? Kijk dan bij de selectie van bloemen voor bijen en vlinders, voor bloemen boordevol stuifmeel.

 

5% Korting op gezonde grond van Bio-Kultura

De producten van Bio-Kultura zijn ontwikkeld op hun biologische Kwekerij Van Houtum in Doorn. Zij gebruiken hierbij geen bloed-, veren-, en beendermeel of GFT compost. Alleen mest uit de biologische veehouderij. 

Bio-Kultura heeft Potgrond, Tuinaarde en Mestcompost. Alle producten dragen bij aan een gezond bodemleven.

De korting werkt als volgt: Gebruik in je winkelmandje de kortingscode: ikgebruikgeengif voordat je gaat afrekenen. De actie geldt van 20 maart tot 31 mei 2022.

Nieuwsitem Bio Kultura korting
 
Korting Natural bulbs

€5 korting op vaste planten van Natural Bulbs

Je kent ze misschien al van hun biologische bloembollen, maar Natural Bulbs heeft ook een collectie biologisch geteelde vaste planten met ecologisch bodemleven. En juist daar krijgen wij als AVVN leden nu korting op!

De korting werkt als volgt: Gebruik kortingscode: AVVNGifvrij5, daarmee ontvang je €5,- korting op je bestelling van vaste planten & overige planten. Geldig bij bestellingen vanaf €25 en één keer per e-mailadres. Korting geldt tot eind maart.

Advertentie:
Gezinskist wormenkrukje
 

Maak zelf je eigen plantenaarde met het Wormenkrukje

Wij zijn van mening dat composteren ook comfortabel mag zijn. Daarom ontwikkelen wij duurzame wormenbakken uit hout die eenvoudig functioneren en ook als zitmeubel in uw woonruimte kunnen worden geïntegreerd. In het Wormenkrukje zetten compostwormen en micro-organismen uw organische afval om in hoogwaardige wormenhumus en wormenthee. De zelfgemaakte compost wordt niet voor lange tijd bewaard, maar pas geoogst wanneer er behoefte aan is. Daardoor zit het vol micro-organismen en zorgt het voor een actieve bodemcommunicatie, zodat de planten precies krijgen wat ze nodig hebben – en dat op het juiste moment en in de optimale hoeveelheid.

 

Het Wormenkrukje verwerkt binnenshuis het gft-afval van een klein huishouden (1-3 personen). De gezinskist en de WormBag zijn gemaakt voor in de tuin of kelder en verwerken tot wel 2 kg organisch afval per dag. Neem eens een kijkje op de website.

tonen

 
 

B&B bijenstichting

B&B voor bijen

Wil jij je tuin bij-vriendelijker maken? Doe mee met de B&B challenge van de Bijenstichting!
Elke week krijg je een uitdaging met aan het eind van de week een prijsuitreiking! Aan het eind van de periode heb jij een bijvriendelijke(re) tuin! Daarnaast krijg je toegang tot diverse online cursussen over de volgende onderwerpen:
  • Algemene informatie over bijen
  • Voedselplanten voor bijen
  • Nestelgelegenheid voor bijen
  • Tuintips
Wil je nog meedoen? Schrijf je dan snel in via deze link. Leden van AVVN krijgen korting met de kortingscode: GW60dagen. Dan kost deelname nog maar 30 euro.

 

 

Bijenstichting B&B challenge

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_5
Doe jij mee poster B&B voor Bijen kleiner
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_6
Doordouwers nieuw gebouw
 

VTV De Doordouwers bouwen met hun leden een nieuw gebouw

Hoe je als tuinders samen met vereende krachten iets moois tot stand kan brengen:

 

VTV De Doordouwers, een diverse en actieve vereniging in Utrecht, heeft samen met haar leden een nieuw clubhuis gebouwd! Ze noemen het; de Doorkijker. Een van de doelen van dit project was het bevorderen van de sociale cohesie. De leden konden zich inschrijven om mee te helpen met de bouw; deze werkzaamheden varieerde van sloop, bouw, graven, sjouwen en catering. Vijfenzestig tuinders hebben meegeholpen, dit heeft gezorgd voor een hechter contact.

 

Het resultaat mag er wezen! Een bijzonder gebouw dat bestaat uit twee delen en voorzien is van een 'groen' sedumdak.

 

Dit voorjaar zullen ze de laatste hand leggen aan de afwerking van het gebouw en daarna zal het feestelijk geopend worden. Wij feliciteren De Doordouwers met deze mooie prestatie. 

 

 © Beeldmateriaal: De Doordouwers

tonen

 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_7
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_8
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_9

Bestrijdingsmiddelen verstopt in plantenvoeding

Gelukkig gebruiken we steeds minder bestrijdingsmiddelen in onze tuinen. En de insteek moet natuurlijk zijn: natuurlijk tuinieren zonder bestrijdingsmiddelen. Helaas komt het voor dat er bestrijdingsmiddelen verstopt zitten in plantenvoeding die je gebruikt.

 

AVVN heeft een plantenvoeding waarvan bij ons bekend is dat die regelmatig door tuinders gebruikt wordt, laten analyseren op bestrijdingsmiddelen. Aanleiding waren berichten van misvorming bij groenten. Het gaat om een plantenvoeding waar ook nog op staat dat het 'biologisch' is. Uit de resultaten van de analyse blijkt echter dat hier wel degelijk bestrijdingsmiddelen in zitten.

 

Hoe is dat mogelijk? Het zit zo: plantenvoeding kan gemaakt worden van gewassen, bijvoorbeeld bieten. Bij het telen van deze bieten worden bestrijdingsmiddelen gebruikt. Deze middelen komen vervolgens terrecht in de plantenvoeding en daarmee in jouw planten. Helaas is deze werkwijze (nog) legaal.

 

Tip: Als je zeker wilt weten dat je geen gif gebruikt, kies dan voor biologische mest of compost. Let daarbij op het logo van het juiste keurmerk. Meer informatie vind je op onze pagina over biodiversiteit. Of download de AVVN-advieslijst toegestane middelen