Is onderstaande mail niet goed leesbaar?

Bekijk de nieuwsbrief online in je browser

 
 

Regen, de ringslang en de Steenbreektrofee

augustus 2022
 

Beste groenliefhebbers,

⇑ Volkstuinvereniging Utrecht Zuid

Via deze maandelijkse AVVN nieuwsbrief delen wij groentips, nieuws en vragen over samen natuurlijk tuinieren met jullie. Hier delen we kennis en creëren we een netwerk om openbaar groen, biodiversiteit en gezondheid te bevorderen.

 

Water in de tuin

Klimaatverandering zorgt voor een ongelijke spreiding van regen. Het ene moment hebben we te maken met lange periodes van droogte, daarna valt de regen met bakken uit de lucht. Daarnaast zijn er in de stedelijke omgeving veel verhardingen waardoor regenwater niet goed weg kan lopen. Hierdoor wordt het water (te) snel afgevoerd via rioleringen in plaats van dat het in de grond kan sijpelen. Zo wordt het grondwater te weinig aangevuld en krijgen we steeds meer te maken met overstromingen. 
 
Wat kun jij doen?
 • Zorg voor minder verharding in je tuin. Dat betekent niet dat je geen terras meer mag hebben, maar overweeg eens waterdoorlatende materialen. Zo kan je voor je oprit grasbetontegels gebruiken waar gras tussendoor kan groeien. 
 • Vang regenwater van het dak op in een regenton of regenzuil die je aansluit op je regenpijp.
 • Vang water op in een wadi of natuurlijke tuinvijver.
 • Meer informatie over hoe je water kan vasthouden in je tuin vind je in de gratis Brochure Water in de tuin van Velt.
 
Advertentie:
Regenton gigant advertentie
 

Beste tuinliefhebbers,

Over het aantal zonuren hoeven we niet te klagen dit jaar. Dit jaar is het ongekend zonnig maar ook erg droog, en er valt weinig regen. Met een regenton zorgt u ervoor dat u het water gemakkelijk opvangt en kan gebruiken in tijden van droogte! Wij zijn er van overtuigd dat de droge periodes steeds vaker zullen voorkomen en langer zullen gaan duren. Omdat het onttrekken van oppervlaktewater in droge periodes niet is toegestaan, is het aanleggen van een watervoorraad een goed idee om de tuin in droge periodes te bewateren.

 

Dat kunt u individueel regelen door bijvoorbeeld een regenton bij de regenpijp van een kas of schuur te plaatsen. Maar ook gezamenlijk als tuinvereniging één grote watertank aansluiten op het dak van het verenigingsgebouw is bijvoorbeeld een mogelijkheid.

 

Wij hebben een groot assortiment aan regentonnen, watertanks en bewateringssystemen, in onze showroom en op onze website.

la

 

berichten wordt geladen
 

Nieuws van onze samenwerkingspartners:

Bodendierendagen 2022

Bodemdierendagen 23 sept - 5 okt

Maak kennis met de onderburen! Elk jaar gaan we rond Dierendag op safari in eigen tuin, op zoek naar die belangrijke maar vaak vergeten bodemdieren. 

Extra aandacht voor het bodemleven is belangrijk. Een gezonde biodiversiteit op en onder de bodem zorgt voor gezonde en vruchtbare grond en versterkt de biodiversiteit boven de grond.

Tijdens de Bodemdierendagen verzamelen we met z'n allen gegevens voor de Bodemdieren Top 3 van Nederland. 2020 was het jaar van de regenworm, het jaar erna van de spin! Wie zal het dit jaar worden?

 • Doen jullie ook mee? Als vereniging kun je kinderen uitnodigen en samen op onderzoek gaan! Meld je hier aan.
 

Maak je eigen bijen- en vlinderdrinkschaal

De wilde bij heeft het moeilijk in Nederland en daarom is het belangrijk om ze een handje te helpen. Naast een bijenhotel en bij-vriendelijke bloemen in je tuin te plaatsen kan je nog iets doen. Help de bijen door in de warme zomermaanden een drinkbakje voor ze te maken, waar ze niet in kunnen verdrinken. Hoe doe je dat?

 • Gebruik een ondiepe schaal of plantenschotel
 • Vul de helft met stenen of knikkers
 • Voeg mos toe en vul de schaal met regenwater
Insecten drinkschaal IVN
 
FĂȘte de la nature 2022

FĂȘte de la nature 2,3,4 sept

Ga jij mee wildplukken of herfstzaaien? Of luister je liever naar live muziek en geniet je van een voorstelling in de buitenlucht? Tijdens Fête de la Nature vieren we de natuur, allemaal op onze eigen manier. Bekijk waar jij feest kunt vieren bij jou in de buurt!

 • Wil je zelf een natuurfeestje organiseren? Meld hier jouw activiteit(en) gratis aan.

Ringslang en broeihopen
 

De ringslang in Nederland

De ringslang (Natrix helvetica) is een ongevaarlijke, niet giftige slang die in tegenstelling tot de meeste andere inheemse slangen ook buiten natuurgebieden voorkomt. Volkstuinen vervullen in deze gebieden vaak een belangrijke rol. Beschutting, voedsel (amfibieën) en composthopen zijn vaak beschikbaar op volkstuincomplexen. Composthopen (ook wel broeihopen) zijn erg belangrijk voor deze mooie slang. Ze zetten er namelijk in het late voorjaar hun eieren in af. De warmte (broei) die het composterende organische materiaal levert zorgt voor de incubatie van de eitjes. In de nazomer komen de eitjes uit en kunnen de jonge ringslangen verwelkomt worden. Volkstuinen met composthopen kunnen dan ook ware kraamkamers zijn! Niet alleen voor ringslangen maar ook voor een scala aan andere soorten!

© Foto: Jelger Herder

la

 
 

Korting biologische bloembollen van Natural Bulbs

Korting op biologische bloembollen!

Kies ook voor biologische bloembollen wanneer je je tuin dit seizoen klaar maakt voor een bloeiend voorjaar. Deze bollen en dus ook de planten zijn vrij van chemische middelen en gezond voor insecten, zoals vlinders en bijen. En zij hebben die voeding hard nodig! Let bij de aankoop van bloembollen dus op het biologische keurmerk.

 • Natural Bulbs heeft speciaal voor AVVN-leden een mooie korting bij aankoop van hun biologische bollen. Gebruik op hun website de code AVVNbiobollen5 wanneer je afrekent. Hiermee krijg je €5 korting* plus een gratis zakje biobollen.

*Bij bestellingen vanaf €25. De actie loopt t/m 30 november 2022.

 

Fotowedstrijd: Toon je uitbundige herfstbloeiers

De herfst. Een seizoen van de laatste grote oogst en een veranderend kleurenpalet. Je denkt misschien niet direct aan uitbundig bloeiende planten. Daar zijn de lente en de zomer toch voor? Nee hoor! Ook in de herfst zijn er nog voldoende planten die je tuin kleur geven. Om er maar een paar te noemen; de vrolijke herfstaster, de elegante anemoon, de zomerse zonnehoed en de imposante dahlia.

 • Mail ons je mooiste foto van najaarsbloeiers in de tuin en misschien krijgt jouw plaatje een plek in onze eregalerij van winnende foto’s.
 • De beste inzending wordt bovendien beloond met een Bijentas van Natural Bulbs; veertig bijenvriendelijke biologische bloembollen om in het najaar te planten voor een bloeiend voorjaar!
Fotowedstrijd Deel je mooiste herfstbloeiers
 
Bokashi basics online cursus De Tuinschool.online

De tuinschool.online heeft een nieuwe cursus!

Bokashi Basics – start 15 september 2022

Ben je al bekend met Bokashi? Dat is het omzetten van keukenafval tot voeding voor je bodem, door middel van fermentatie. Het is een Japanse methode, en ideaal als je thuis geen ruimte hebt voor een compostbak.

In deze online cursus leer je alles wat je moet weten om Bokashi zelf te maken van je tuin en keukenafval, zodat je dat niet meer hoeft weg te gooien.

Steenbreektrofee 2022
 

Genomineerde projecten voor de Steenbreektrofee:

De juryleden van de Steenbreektrofee hebben dit jaar weer zeer uiteenlopende inzendingen uit heel het land mogen beoordelen. Dit aan de hand van de criteria: ontstening, biodiversiteit, klimaatadaptatie, sociale cohesie en gezondheid. “We waren blij verrast met de enorme energie waarmee iedereen zorgt voor het vergroenen van onze leefomgeving. De urgentie voor meer groen begint in steeds meer lagen van de samenleving door te dringen. Soms kan één persoon al de sturende kracht zijn om verandering aan te jagen”, aldus Margot Ribberink, voorzitter van de jury. “Maar de kracht van samenwerking met diverse partijen blijft de sleutel tot succes”. Vanuit de inzendingen zijn 6 projecten genomineerd voor de Steenbreektrofee 2022:

Maatschappelijke initiatieven:

Professionals:

De winnaar per categorie van de Steenbreektrofee 2022 wordt bekendgemaakt tijdens de Nationale Groendag op dinsdag 27 september in Almere. Ans Hobbelink, bestuurslid van AVVN samen natuurlijk tuinieren, is een van de juryleden.

tonen

 
 

Advertentie

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_7
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_8
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_9

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_2