Is onderstaande mail niet goed leesbaar?

Bekijk de nieuwsbrief online in je browser

 
 

Pesticide Action Week, Voorzaaien & Tuinvogeltelling

Januari 2022
 

Beste groenliefhebber,

Via deze maandelijkse AVVN nieuwsbrief delen wij groentips, nieuws en vragen over samen natuurlijk tuinieren met jullie. Hier delen we kennis en creeeren we een netwerk om openbaar groen, biodiversiteit en gezondheid te bevorderen. 

 

Pesticide Action Week

In de week van 20 tot en met 30 maart 2022 vindt de internationale Pesticide Actie Week plaats. Een week waarin AVVN samen natuurlijk tuinieren aandacht vraagt voor biodiversiteit, natuurvriendelijk tuinieren en het gebruik van alternatieve bestrijdingsmiddelen op de tuin. Wij doen dit samen met andere nationale en internationale groenorganisaties. Nederland is in de EU koploper in het gebruik van voor mens en milieu veelal giftige stoffen. Deze week laat zien dat veel organisaties en burgers af willen van giftige chemicaliën. 

 

Wij hebben vorige week tuinverenigingen aangeschreven die in het bezit zijn van het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren. Aan hen het verzoek om in deze week meer bewustwording te creeëren voor natuurlijke alternatieven op chemische bestrijdingsmiddelen. Wanneer zij aangeven een activiteit te organiseren laten wij dit in onze volgende nieuwsbrief weten.

 

Meedoen?
Wil je zelf ook iets doen ter ere van de Pesticide Action Week? Super leuk! Iedereen kan meedoen. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van een workshop over natuurlijk tuinieren, een proeverij van biologisch geteelde groente, het houden van een filmavond of het aangaan van een challenge met vrienden of collega's! Hoe meer mensen zich in deze week bewust worden van de nadelige gevolgen van bestrijdingsmiddelen, des te beter! 

⇒ Zet je het op social? Gebruik dan #PesticideActionWeek & #avvn onderaan je bericht.

 
Uit de Tuinliefhebber - winter
Paul van Bodengraven voorzaaien
 

Voorzaaien

© Foto: Paul van Bodengraven

De meeste klussen op de tuin zijn gedaan, de winter staat voor de deur. Duurt dit seizoen voor jou ook ieder jaar nét een maandje te lang? Dit is hoe je die vroegtijdige lentekriebels verhelpt: voorzaaien, op een natuurvriendelijke manier.

Soms is het beter om zaden niet direct buiten te zaaien. Op de vensterbank of in de kas heeft je zaaisel bijvoorbeeld geen last van nachtvorst. De plantjes hebben een betere groeikans, zodat ze eenmaal uitgeplant weerbaarder zijn tegen slakken- of vogelvraat. Door voor te zaaien heb je ook een voorsprong op het seizoen.

 

Geen plastic of turf
Plastic zaaibakjes zijn goedkoop en soms kun je ze hergebruiken. Lekker makkelijk, maar uiteindelijk belanden ze in de afvalcontainer. Turfpotjes lijken een milieuvriendelijk alternatief, maar zijn dat allerminst. Met het afgraven van veen (de grondstof van turf) komt ontzettend veel koolstofdioxide vrij en worden bovendien grote stukken natuur onherstelbaar verwoest. Gelukkig zijn er veel milieuvriendelijke alternatieven mogelijk:

  • Terracotta potjes; hebben een goede afwatering maar ze kosten veel geld
  • Perspotjes: bij het uitplanten beschadigen geen wortels. De pottenpers zelf is wel een kleine investering.
  • Kartonnen rol van wc-papier: Gratis en direct uit te planten in de tuin. De rijm- en inktresten op de rol zijn echter niet heel goed voor de bodem, haal die na verloop van tijd uit de bodem.
  • Glazen potjes: Fijn om her te gebruiken alleen bevat het geen afwateringssysteem dus je moet heel precies water geven.

Het uitgebreide artikel Voorzaaien is te lezen in De Tuinliefhebber - winter
© Tekst: Mariken Heitman

tonent

 

berichten wordt geladen
 

Jonny Gios staartmees

Bericht van Facebook:

Tuinvogeltelling komend weekend: 28, 29 & 30 januari!
Pas je vogelkennis uit De Tuinliefhebber toe! Tel op een van deze dagen één keer een half uur de vogels in je tuin of op je balkon.
Wil jij weten welke tuinvogels er in Nederland zijn, en hoe je je tuin vogelvriendelijk maakt?
Doe dan 27 januari mee aan het webinar van IVN Natuureducatie waar ze je voorbereiden op de tuinvogeltelling.
Ook bieden ze een gratis online cursus aan waar je de meest voorkomende tuinvogels leert herkennen.
Veel spot plezier!
 

EIS insecten avonden

Stichting EIS is het kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden. Binnenkort geven ze twee online avondlezingen over insecten:

  • 1 feb 2022, 19:00 - 21:00u: Alle insecten tellen mee
    Betere methoden om insecten te tellen zijn hard nodig aangezien de insectenstand enorm is afgenomen de afgelopen decennia. Deze avond bespreekt de automatische insectencamera’s.
  • 3 feb 2022, 19:00 - 21:00u: Zelf aan de slag voor insecten
    Tijdens deze avond leer je wat jij zelf kunt doen als je aan de slag wilt voor, of met insecten.

Meld je hier aan!

⇒ Deze en andere lezingen zijn na afloop terug te kijken via hun Youtube kanaal.

Alfred Kenneally Vliegend hert
 
Rotterdam wil wethouder volkstuinen

Rotterdam wil wethouder Volkstuinen

De gemeente Rotterdam wil in de volgende raadsperiode een aparte beleidsafdeling Volkstuinen om op die manier het toezicht te verbeteren. Uit het rapport van bureau Beke blijkt dat er op enkele Rotterdamse volkstuincomplexen sprake is van overlast, illegale bewoning en criminele activiteiten. Echter op 70% van de volkstuinen staat het goed met de leefbaarheid en veiligheid. 

Lees verder..

Tip!
wilder land banner
 

Wilder Land thee

Wij zijn ontzettend enthousiast over deze thee! Dit heeft zoveel raakvlakken met wat wij belangrijk vinden: Natuurvriendelijk tuinieren; Het versterken van de biodiversiteit; Duurzaam gebruik maken van ruimte en grondstoffen.

 

Deze (on)kruidthee bestaat namelijk uit kruiden die worden gezaaid bij Nederlandse boeren en ondersteunt de biodiversiteit. Ze werken alleen met kruiden die groeien in het Nederlandse landschap. Zoals kamille, brandnetel, weegbree, korenbloem en nog veel meer. Een deel van de planten laten ze staan ten behoeve van de beestjes. ♥ Het theezakje ziet er plastic uit maar is gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal en kan gewoon in de compost bak!

 

Wie (on)kruidenthee van Wilder Land drinkt, draagt direct bij aan het herstel van de Nederlandse biodiversiteit. Hoe meer (on)kruiden zij zaaien bij boeren, hoe meer bijen, vogels en vlinders terugkomen in Nederland.

 

⇒ Ze hebben verschillende blends, probeer de Tasting kit en ontdek vijf smaken! 

tonen

 
 

AVVN-ledennet--actief-vanaf-30-maart-klein

Veel gestelde vraag:

Wat kan je met het AVVN ledennet?

Wie lid is van AVVN samen natuurlijk tuinieren krijgt toegang tot ons besloten ledennet. Hier kom je in contact met andere tuin- en groenliefhebbers door lid te worden van verschillende netwerken.
In bijvoorbeeld het netwerk 'Natuurlijk tuinieren' delen mensen kennis over natuurlijke methoden van plagenbestrijding, biologische groente telen en gerelateerde zaken.

Daarnaast kan je gemakkelijk je eigen gegevens beheren, zoals het doorvoeren van een adres of e-mail wijziging. 

⇒ Meer weten? Dit filmpje legt kort uit hoe het ledennet werkt!

 

Steun AVVN!

Speel mee met de VriendenLoterij en ondersetun AVVN!

De vernieuwde VriendenLoterij maakt zich sterk voor alle organisaties die het leven mooier maken door zich in te zetten voor het behoud van het cultureel erfgoed en het welzijn van mensen. Zo ook AVVN Samen Natuurlijk Tuinieren. Door mee te spelen met de VriendenLoterij steun je AVVN, én maak je kan op mooie prijzen.

⇒ Geef bij het kopen van je kaarten aan dat je AVVN steunt als goed doel.

VriendenLoterij Logo
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_6
 

tonen

 
 

Meld een tuinproject aan voor ‘Stichting een ton voor een tuin’

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_7
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_8
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_9

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_2