Is onderstaande mail niet goed leesbaar?

Bekijk de nieuwsbrief online in je browser

 
 

Keurmerk Nieuw Vredelust, Nieuwe leden & Klimaatbestendig tuinieren

Augustus 2021
 

Klimaatbestendig tuinieren

Het is hoogzomer, alles staat in bloei en de bijen en vlinders vliegen van bloem naar struik. Maar het is een hele andere zomer dan vorig jaar, het is lang niet zo warm en het regent af en toe flink hard! Het zuiden van Nederland heeft zelfs te maken gekregen met zúlke extreme regenval, dat delen van Limburg, Brabant & Zeeland zijn overstroomd.
Daarentegen woedden in het zuiden van Europa hevige bosbranden door de extreme hitte en droogte. Het IPCC-rapport liegt er ook niet om: het klimaat is aan het veranderen, en daar zullen we ook in de toekomst nog veel mee te maken gaan krijgen. Het is dus belangrijk dat je ook je tuin klaar maakt voor deze extreme omstandigheden zoals hevige regen en lange periode van droogte.

 

Wat kan jij doen? Een belangrijke maatregel is het opvangen van regenwater, zo heb je in tijden van droogte voldoende water. Tegels houden water tegen en zorgen voor hitte; verwijder tegels voor je huis of in de tuin en maak een groene oase! Bomen zetten CO2 om in zuurstof en zorgen ook voor schaduw; kan jouw tuin nog een boom gebruiken? Daarnaast kan je ook de omgeving vergroenen door een geveltuin of groen dak aan te leggen óf een boomspiegels te adopteren en die te voorzien van bij-vriendelijke bloemen.

 

Anneke Beemer heeft een inspirerende lezing gegeven tijdens ons 75e congres, waarin ze uitlegt hoe je je tuin kunt aanpassen aan de veranderende weersomstandigheden. Deze lezing is terug te kijken binnen het ledennet.

 

Groene familieleden

Welkom De Heulweg, Eigen Hof en De Zandweg!

Onze groene familie groeit! Sinds deze zomer is Volkstuinvereniging De Heulweg uit Geertruidenberg lid van AVVN. Een volkstuinvereniging in het noorden van Brabant met prachtige moestuinen.

Ook lid sinds juli zijn twee Rotterdamse verenigingen; Volkstuinvereniging Eigen Hof – een vereniging die al sinds 1936 bestaat en een rijke geschiedenis kent – en Volkstuinvereniging de Zandweg - een tuinpark met weelderige tuinen dat deel uitmaakt van het Zuiderpark.

 

Welkom allemaal! 

 
Ook binnen het team zijn er enkele nieuwe gezichten bij gekomen:
Monique Bollen & Sanne Veel
 

Even voorstellen:

Monique Bollen
.. is vanaf 1 augustus de nieuwe directeur van AVVN en neemt daarbij het stokje over van Wim Hoentjen. Dit doet ze met veel plezier, energie en ambitie. Volkstuinen en groen in de directe leefomgeving, aldus Monique, zijn essentieel als het gaat om woongenot en leefbaarheid. Niet alleen vanwege de positieve bijdrage aan biodiversiteit en het klimaat, maar ook vanwege het sociale aspect van gemeenschappelijk groen.  
Als nieuwe directeur wil Monique het belang van samen en natuurlijk tuinieren dan ook verder uitdragen. Monique: “Het samen natuurlijk tuinieren onder de aandacht brengen bij onder meer de overheid en het werven van nieuwe leden, staan hoog op mijn prioriteitenlijst. Maar in mijn eerste weken stop ik al mijn tijd en energie in het beter leren kennen van AVVN en het speelveld rondom AVVN.”

 

Sanne Veel
..is per 1 juli begonnen als marketing en content specialist. Zij zal de social media berichten, nieuwsbrieven, website en campagnes voor haar rekening nemen.
Als kind stond ze al in haar rode overalletje in de volkstuin van haar ouders, en tot de dag van vandaag staat ze met veel plezier in de tuin. “Ik vind een groenere leefomgeving ontzettend belangrijk en ik kijk er dan ook naar uit om mij bij AVVN in te zetten voor een duurzamere, groenere wereld.”

Heb je een leuke tip of nieuwtje die je graag met ons wilt delen? Laat het Sanne weten via marketing@avvn.nl

tonen

 

berichten wordt geladen
 

Uit de Tuinliefhebber Herfst

Appeltaart Annie Spratt

Deel je mooiste (en lekkerste!) appel-of perengerecht!

De herfst is het moment om appels en peren te oogsten. Wat maak jij met je oogst? Een traditionele appeltaart of een tarte tatin? Een compote volgens oma’s recept of een jam met specerijen? Wij zijn benieuwd! Mail ons je mooiste foto en maak kans op het boek De Meisjes van de Moestuin, kweken, oogsten, koken en eten.

Voor meer info, bezoek onze website.

 

Oogsten en eten uit de volkstuin

Fotograaf en foodblogger Marleen van Es deelt haar favoriete zomerrecept: Taco's met zwarte bonen en kiwi salsa

"Kiwi’s plukken in de volkstuin? Het was niet het eerste waar ik aan dacht bij het planten van fruitstruiken en -bomen. De exotische klimmer blijkt het in mijn tuin verrassend goed te doen. Het duurde wel een paar jaren, maar nu pluk ik emmers vol."

Kiwisalsa door Marleen van Es
 
Tuinliefhebber korting2

Kortingsactie!

Ben je ook zo’n fan van de illustraties op de cover van de Tuinliefhebber? Exclusief voor onze leden en supporters; 20% korting op coverprints naar keuze! De kortingscode zie je als je bent ingelogd op het ledennet.

Ransuil op Tuinpark Nieuw Vredelust
Nieuwsbrief AVVN advertorial keurmerk
 

Keurmerk voor Tuinpark Nieuw Vredelust!

A.s. zondag 22 augustus overhandigt voorzitter Ruud Grondel van AVVN samen natuurlijk tuinieren aan tuinpark Nieuw Vredelust in Amsterdam/Duivendrecht het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren.

Het tuinpark had al in het najaar van 2020 de maximale 4 stippen (de hoogste kwalificatie) behaald, maar door corona-omstandigheden werd de uitreiking uitgesteld. Wij feliciteren ze hier andermaal met het behalen van deze mooie prestatie!

 

Aansluitend vindt de première plaats van de documentaire “De Groene Oase” - Bedreigd & Springlevend. Deze is gemaakt door natuur-filmmaker Evert van den Bos en gaat over de noodzaak om Nieuw Vredelust en de omliggende groen- en natuurgebieden te behouden en niet aan woningbouw of voetbalvelden op te offeren, zoals nog steeds de plannen zijn van de gemeente Amsterdam en Ouder-Amstel (waaronder Duivendrecht valt).

 

Het behalen van het Keurmerk toont aan dat de ecologische waarde, de biodiversiteit en de natuurwaarde van Nieuw Vredelust van hoog niveau zijn. Samen met het belang van de tuinen voor de vele gebruikers een hopelijk doorslaggevend argument om het tuinpark de kans te geven om ter plekke door te blijven bestaan.

tonen

 
 

Pompen op de volkstuin

Oproep: Pomponderdelen gezocht!

De Eerste Apeldoorns Volkstuinders Vereniging maakt al meer dan 40 jaar gebruik van zo’n 60 gietijzeren hand-membraanpompen (zie afbeelding). Door slijtage wordt het repareren van de pompen steeds meer een probleem. Daarom zijn ze naarstig op zoek naar dit soort pompen of onderdelen daarvan.

Welke volkstuinvereniging helpt hen aan pompen of onderdelen? Of wie heeft een tip waar ze dit soort pompen kunnen aanschaffen? Graag mailen naar: secretariaateav@hotmail.com

 

Boekentip over samenwerken met schimmels

Binnenkort verschijnt het boek  ‘Mycorrhizale schimmels en hun toepassingen’ vertaalt door Marc Siepman, die in april bij ons een lezing gaf over dit onderwerp. Het boek behandelt de onmisbare samenwerkingen tussen planten en schimmels, mycorrhizae genoemd. Wil je meer weten over de ongelofelijke dingen die deze schimmels kunnen in samenwerking met planten? Dit boek geeft je de handvatten om te werken aan een vitale bodem en daarmee aan vitale planten. Het boek kan je hier bestellen.

mycorrhizale schimmels
 
Nieuws bericht ledennet james mckinven kleiner

AVVN Ledennet

Maak jij al gebruik van ons ledennet? Hier vind je artikelen, berichten en blogs op basis van je voorkeuren en je interesses. Ook vind je een overzicht van geplande activiteiten en kun je de laatste updates zien van netwerken en werkgroepen waar je bent aangesloten. Ook zijn hier eerder gegeven lezingen terug te zien en kortingscodes te krijgen. Ben je nog geen supporter van AVVN? Meld je nu aan! 

 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_3
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_7
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_8
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_9

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_2