Is onderstaande mail niet goed leesbaar?

Bekijk de nieuwsbrief online in je browser

 
 

Knuffelbijen: een aanvulling

februari 2024
 

Beste groenliefhebbers,

Vanwege enkele reacties die wij hebben gekregen op onze vorige nieuwsbrief uit februari, willen we graag aanvullende informatie delen over 'knuffelbijen', beter bekend als metselbijen.

 

Metselbijen

Metselbijen zijn wilde bijen en danken hun naam aan de manier waarop ze hun eitjes inmetselen. Dit doen ze in gaatjes in dood hout, holle stengels of een bijenhotel. De metselbijen doen het relatief goed in Nederland. Ze worden verkocht onder de naam 'knuffelbijen' omdat ze heel zachtaardig zijn en dus niet snel steken.

 

De juiste planten
Wanneer je metselbijen koopt is het belangrijk dat er in je tuin voldoende voedsel voor hen aanwezig is, anders zullen de bijen sterven. De bijen zijn niet in staat om voor voedsel lange afstanden te vliegen. Voedsel bied je in de vorm van veel bloeiende vaste planten met een open bloemhart zodat de bijen er gemakkelijk bij kunnen. Favoriete planten zijn longkruid, aalbes en kruisbes.

Heb je wél al de juiste voedselplanten in je tuin, dan is de kans groot dat hier vanzelf metselbijen uit de omgeving op af zullen komen. Want de metselbij is een van de meest gangbare soorten.

 

Ziektes

Het gevaar voor verspreiding van ziekten is aanwezig. Er zijn vele voorbeelden bij honingbijen die door het reizen per post ziekten onder elkaar hebben verspreid. Die kans is ook bij de metselbijen aanwezig. Dit kan tot problemen leiden in de populatie.

 

Bijen helpen?

Wil je de wilde bij in je tuin een handje helpen? Zorg dan voor voldoende nestgelegenheid en voedsel. 
Nestgelegenheid biedt je bijvoorbeeld in de vorm van stapels oud hout op een zonnige plek, een zonbeschenen helling vrij van begroeiing en een bijenhotel.


Zorg daarnaast voor voldoende bloemen, maai je gras minder vaak, plant bloembollen en kies voor inheemse planten en struiken. Belangrijk is dat deze planten en bollen onbespoten zijn, kies dus voor biologische producten.  

 

Meer weten:

 

 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_1
 

berichten wordt geladen
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_1
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_2
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_3
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_2
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_4
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_5
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_6
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_3
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_7
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_8
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_9

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_2