Is onderstaande mail niet goed leesbaar?

Bekijk de nieuwsbrief online in je browser

 
 

Herfstklusjes, bloembollen en ledenvragen

Oktober 2023
 

Beste groenliefhebbers,

Via deze maandelijkse AVVN nieuwsbrief delen wij groentips, nieuws en vragen over samen natuurlijk tuinieren met jullie. Hier delen we kennis en creëren we een netwerk om openbaar groen, biodiversiteit en gezondheid te bevorderen.

 

Plant bloembollen

In het eerste weekend van oktober wordt voor het eerst het Nationale bloembollenweekend gehouden. De campagne (opgezet door Stichting Steenbreek en the Pollinators), is bedoeld om het planten van bloembollen in het najaar onder de aandacht te brengen. 

 

Waarom is het belangrijk om bloembollen te planten?
Uit onderzoek blijkt dat de afname van insecten zo’n 75 procent is. In het vroege voorjaar is het tegenwoordig eerder warm. Boven de 15 graden worden de insecten wakker en bijen en hommels gaan vliegen. Voor hen is het belangrijk dat er nectar aanwezig is. Vroege voorjaarbloeiers zoals narcis, krokus, druifjes en tulpen komen aan het begin van het voorjaar tot bloei. 

 

Doe mee, maar doe het biologisch!
Het gebruiken van biologische bloembollen is voor het voortbestaan van bijen, hommels en andere insecten ontzettend belangrijk. Deze zijn gegarandeerd vrij van chemische middelen. Andere bloembollen kunnen juist schadelijk zijn voor de insecten. Kijk voor biologische leveranciers op onze website.

Doe jij ook mee?

 
Advertorial:
Advertentie Bio-Kultura Nieuwsbrief 4 oktober
 

Samen bestellen is duurzaam bestellen

Een moestuin met veel opbrengst begint bij een gezonde bodem. De biologische producten van Bio-Kultura zijn ontwikkeld om het bodemleven optimaal te kunnen stimuleren, zodat er een rijke, vruchtbare grond ontstaat. 

 • Voor zandgrond is de mestcompost het meest geschikt. Een zak van 40l is voldoende voor 3m2 moestuin.
 • De tuinaarde-compost is geschikt voor het ophogen of bijvullen van je tuin, border of moestuinbak. Ook als jaarlijkse voeding op kleigrond te gebruiken om de structuur te verbeteren en daarmee de waterdoorlatendheid.
 • De potgrond biedt potplanten een evenwichtige basis en is heel geschikt voor zaaien en stekken.
 • Kleimineralen kunnen worden gebruikt om de zandgrond van de moestuin te verrijken en helpen vocht vast te houden. 1 zak van 10 kilo is voldoende voor 50m2 moestuin.

Moestuinders kunnen bij Bio-Kultura collectief bestellen met voordeel. Mail voor meer informatie naar info@bio-kultura.nl en we denken met je mee.

tonen

 

berichten wordt geladen
 

Winnaar fotowedstrijd

Winnaar fotowedstrijd De Tuinliefhebber

In elke editie van ons magazine De Tuinliefhebber houden wij onder onze leden een fotowedstrijd. Dit keer was het thema: Oogstfeest! We kregen super leuke inzendingen binnen, van overvloedige oogst tot gekke vormen en lekkere gerechten.

 

Adrianne Dercksen van ATV de Hoge Weide in Utrecht maakt vaak foto's van haar oogst. Ze maakt daarbij mooie kleur combinaties; alles van dezelfde kleur bij elkaar, een overgang of juist contrasterende kleuren. Deze foto van rode kool, spekboontjes, gele courgette, tomaatjes en bloemen vonden wij wel heel bijzonder. De fermentatiekit van RotPot waarmee je zelf zuurkool kunt maken komt jouw kant op! 

 • Benieuwd wat Adrianne allemaal nog meer doet met haar oogst? Kijk op onze website.
 

Vogelhuisje schoonmaken

In de herfst (en winter) wordt het voor vogels steeds minder behaaglijk om buiten te slapen. Je maakt ze dan erg blij met een vogelhuisje of nestkastje in de tuin. Heb je al een nestkastje? Geweldig! Dan is dit hét moment om deze schoon te maken. Een schone nestkast geeft meer kans op een succesvol nestje in het komende voorjaar. Als dank ruimen ze later in het jaar plaagdieren voor je op. 

 • Lees op onze website bij Herfstklusjes hoe je het nestkastje schoonmaakt.
Vogelhuisje schoonmaken
 
Egel in herfstbladeren

Plaats een egelhuisje

Plaats in het najaar een egelhuisje in je tuin! Zo heeft de egel een warm en beschut verblijf in de winter! Sommige egels gaan in oktober al nestelen, maar de meeste egels kruipen eind november in hun holletje. 

 • Je kan een egelhuis kopen, koop deze dan op gecertificeerd websites zoals Vivara
 • je kan ook zelf een egelhuis bouwen! De website van Natuurmonumenten heeft een goede bouwtekening.
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_2
 
 

Van onze samenwerkingspartners:

Nieuwsbrief oktober (5)

Appeltern helpt bij de eerste stap naar jouw droomtuin!

Ben je van plan je huidige tuin aan te pakken of een nieuwe aan te leggen? Kom dan naar Appeltern Adventure Gardens! Daar worden op zaterdag 28 en zondag 29 oktober de Tuinadviesdagen georganiseerd.

 

De Appeltern Tuinexperts, afkomstig uit heel Nederland, zullen in een uur tijd in grote lijnen de eerste tuinideeën schetsen. Elke tuin begint met een goed doordacht plan, Appeltern Adventure Gardens en de Appeltern Tuinexpert helpen je hier graag bij.

 

Als je graag 1 op 1 tuinadvies van een ontwerper wilt, meld je dan aan via deze link. De tuinadviesdagen zijn altijd erg populair, bij tuiniers van ieder niveau en door het hele land, dus wees er snel bij!

 

 

Korting op biologische bloembollen

De korting voor leden van AVVN is nog steeds geldig. Wanneer je online biologische bloembollen bestelt bij Natural Bulbs ontvang je €5,- korting op je bestelling*. 

 • Vul bij het afrekenen in je winkelmandje bij 'promotiecode' de kortingscode AVVNbiobollen2023 in.

*Bij een minimale besteding van €25,-. De kortingsactie loopt tot 15 december. 

Natural Bulbs korting biologische bloembollen
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_6
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_3
 
 

Leden vragen:

Appelbloesemkever

Appelbloesemkever

Een van onze leden, tuinenpark Buitenzorg, heeft last van de appelbloesemkever. 

Er is bij hen dit seizoen bijna geen appel te bekennen en de fruitbomen zien er slap en gekreukeld uit.

 • Hebben meer tuinparken hier last van? En hoe pakken jullie dit probleem aan? 

We horen graag jullie reacties, die kunnen jullie mailen naar info@avvn.nl met als onderwerp 'kever'. 

 

 

Biologische stalmest

Vereniging Reviustuinen in Doorn zoekt in de regio Midden-Nederland een adres voor de jaarlijkse bestelling van losgestort:

 • biologische stalmest
 • biologische champost

Weet iemand een betrouwbaar, gecertificeerd adres? Reacties kunnen worden gegeven in het ledennet of gemaild naar info@avvn.nl met als onderwerp; 'stalmest'.

 

Stalmest in kruiwagen ledenvraag
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_9

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_2