Is onderstaande mail niet goed leesbaar?

Bekijk de nieuwsbrief online in je browser

 
 

Moestuinbeurs, zaaien, zadenmarkt

Februari 2023
 

Beste groenliefhebbers,

Via deze maandelijkse AVVN nieuwsbrief delen wij groentips, nieuws en vragen over samen natuurlijk tuinieren met jullie. Hier delen we kennis en creëren we een netwerk om openbaar groen, biodiversiteit en gezondheid te bevorderen.

 

Het is bijna lente!

Na een korte periode winterpret in januari, is de vorst weer geweken. En hoewel de winter nog flink kan toeslaan in februari, begint de lente ook alweer in zicht te komen. De temperaturen lopen weer op, de eerste neusjes van de bollen komen boven de grond. Nog eventjes en we kunnen de tuin weer in. Met deze nieuwsbrief brengen we je vast in voorjaarsstemming!

 
Voorbereidingen voor het seizoen
zomerwortel-800
 

ZAAIEN MAAR: ZOMERWORTEL

Alleen van de naam word je al blij: zomerwortel. Al vanaf eind februari kun je al gaan zaaien. De minimale kiemtemperatuur is 7 graden. Kan een gok zijn om het buiten te proberen, maar heb je eenmaal plantjes dan zijn ze bestand tegen min 8 graden. Groeien doen ze vanaf 8 graden en dan is het met de oplopende temperaturen in maart al snel. Groenteliefhebber Evert Muntslag adviseert de volgende rassen:

 • Amsterdamse Bak
 • Nantes 2
 • Kinga F!
 • Parijse markt 4
 • Mercado de Paris 3
 • Flyaway F1 en Restify

Biologische zaden kun je gemakkelijk online bestellen, bijvoorbeeld bij Bolster, Feggies, Zaadhandel Van der Wal en andere leveranciers. Kwestie van online zoeken en bestellen.

lal

 

berichten wordt geladen
 

Voorbereidingen voor het seizoen

Bemestingsadvies

DIT HEEFT JOUW MOESTUIN NODIG: BEMESTINGSADVIES

Of je nu vooral komkommergewassen kweekt of juist knolgroenten, een gezonde en vruchtbare bodem is altijd essentieel. Als de bodem in goede conditie is, kunnen in je moestuin sterke planten groeien zonder ziekten en plagen.

 

Laat daarom af en toe je tuingrond eens testen.

AVVN samen natuurlijk tuinieren biedt een bemestingsadvies dat is afgestemd op de voedingstoestand van jouw grond. Voor € 50 euro (niet-leden € 70) krijg je een advies op maat, afgestemd op jouw tuin.

Wil je weten hoe het werkt? Kijk dan op onze website.

 


 

Advertentie: BRENG KLEUR AAN MET MOOSE FÄRG!

Goede verf beschermt je hout waardoor het langer meegaat. Het verven van je tuinhout helpt dus om het te verduurzamen. Uiteraard wil je hierbij geen schadelijke stoffen in je tuin achterlaten. Moose Färg verf is vriendelijk voor mens, dier en milieu en daardoor zeer geschikt om te gebruiken in je ecologische tuin. 

 

Verven op natuurvriendelijke wijze: het kan met Moose Färg. Dankzij unieke kleuren die gebaseerd zijn op het Zweedse landschap zorgt een geverfde schutting, blokhut of bloembak voor een prachtig kleurige tuin!

Moose Färg
 
Logo_Moestuinbeurs-230

BEZOEK DE MOESTUINBEURS MET KORTING

Op 17 en 18 maart 2023 vindt de allereerste editie van De Moestuinbeurs plaats op Landgoed Mariënwaerdt in Beesd.

 

Het is een jaarlijks terugkerende beurs met diverse standhouders, interactieve workshops, inspirerende masterclasses, een foodfestival en meer. Een mooie start van het moestuinseizoen!

 

Leden van tuinverenigingen die zijn aangesloten bij AVVN krijgen 20% korting op de toegangsprijs. Ga naar De Moestuinbeurs en gebruik bij je aanmelding de actiecode AVVN20.

 


 

AVVN-vrijwilligers
AVVN-vrijwilligers
 

1ste AVVN-vrijwilligers dag

Op woensdag 25 januari 2023 hebben wij onze eerste AVVN-vrijwilligers dag georganiseerd. Deze dag willen we minimaal éénmaal per jaar organiseren voor onze vrijwilligers. Zij ontmoeten elkaar en kunnen kennis en ervaringen uitwisselen. Daarnaast zorgen wij voor een stukje kennisoverdracht, zodat onze vrijwilligers met nog meer bagage het veld ingaan.

 

En minstens zo belangrijk. Wij krijgen van onze vrijwilligers veel waardevolle informatie over wat er in onze achterban leeft en wat trends zijn. Daarmee kunnen wij de belangenbehartiging voor de volkstuinen in het algemeen en de ondersteuning van onze leden in het bijzonder verbeteren en versterken.

 

Wij zijn trots op deze mensen, die zich geheel belangeloos, inzetten voor onze leden en aangesloten tuinders. EN...naast vrijwilligerswerk voor ons doen ze bijna allemaal ook vrijwilligerswerk voor andere organisaties, zoals hun tuinvereniging. Vrijwilligers zijn toch bijzondere mensen.

 

Lijkt het je leuk om ons te helpen? Ons vrijwilligerswerk is heel verschillend. Van ons helpen tijdens onze Algemene Vergadering tot het bezoeken van tuinenparken als er verenigingsactiviteiten zijn tot het helpen oplossen van meningsverschillen op de tuin en het geven van tuinvoorlichting op beurzen.

.

 
 

En dan nog deze nieuwtjes

Cover-TL-320

NIEUWE NUMMER DE TUINLIEFHEBBER VALT EIND FEBRUARI IN DE BUS

We luiden het begin van de lente in met een nieuw nummer van De Tuinliefhebber. Deze valt al eind februari inde brievenbus bij tuinders bij de aangesloten verenigingen en supporters van AVVN. 48 pagina’s tuininspiratie waarmee je plannen kunt maken voor het komend tuinseizoen.

In het lentenummer 2023 vind je onder andere:

 • De nieuwe serie ‘Zo versterken we samen de biodiversiteit’
 • 10 tips om samen goede compost te maken
 • Een bezoek aan de stadstuin Plutodreef in Utrecht
 • Een gesprek met Marion en Casper Verhoeven over hun biologische kwekerij en planten
 • Een kortingsactie voor De Tuinen van Appeltern
 • De nieuwe column van Loethe Olthuis
 

En nog veel meer!

 

Wil je ook De Tuinliefhebber ontvangen en tuinier je niet bij een van de aangesloten verenigingen? Sluit je aan als supporter voor een minimale bijdrage van € 30 per jaar.

TL-tekst
 
Zadenmarkt

19 FEBRUARI: ZADENMARKT BIJ TOT NUT EN GENOEGEN - ROTTERDAM

Als vervolg op de succesvolle zadenmarkt van het vorig jaar organiseert Volkstuinvereniging Tot Nut en Genoegen een tweede editie op zondag 19 februari. Als echte tuinliefhebbers ruilen we graag onze zaden en stekjes, ook met buurtbewoners in Rotterdam Noord/Blijdorp en omstreken.

 

Daarom nodigen we nu iedereen uit om zaden te delen en de eigen groencollectie te verrijken. Er is zadenverkoop via Velt, Stadskwekerij De Kas is aanwezig en er is een boekenkraam. De markt start met een korte lezing over zaden door een deskundige van Velt, in het clubgebouw van de volkstuinverenging

 

Heb je bloemen-, planten- en groentezaden om te delen, laat ze goed verpakt tegen vocht, achter in de brievenbus van VTV Tot Nut En Genoegen. Of neem ze mee naar de markt voor op de ruiltafel. Kom dan tijdig naar de Zadenmarkt op 19 februari. Voorzie de zakjes van soortnaam, zaaiperiode en eventueel je e-mailadres voor op de mailinglijst.

 

Wanneer: zondag 19 februari van 12.00u-15.00u

Waar: Tot Nut en Genoegen, Daltonlaan 5, 3041 JB, Rotterdam (achter Vroesenpark).

 


FOTOWEDSTRIJD
Fotowedstrijd winter 2022 - Herfstbloeiers - Mieke Bakker-800
 

WINNAAR FOTOWEDSTRIJD HERFSTBLOEIERS: MIEKE BAKKER

tonen

 
 

Natural Bulbs

Mieke Bakker is de winnaar van de fotowedstrijd van het winternummer van De Tuinliefhebber. Zij liet zien dat inde herfst ook genoeg kleuren te vinden zijn in de tuin. De dagen worden weliswaar korter en de temperatuur begint de dalen. Gelukkig zijn er ook dan nog voldoende planten die de wereld kleur geven.

 

Mieke Bakker bracht ter inspiratie een bezoek aan de Floriade Expo in Almere en legde daar deze mooie dahlia's vast. Met deze foto won zij een pakket met voorjaarsbollen van Natural Bulbs!

 


 

LEUK OP INSTAGRAM: DE TUIN VAN MIJN TANTE

Niks leuker dan lekker plaatjes kijken en zien hoe anderen gave dingen doen in de tuin. Op het Instagram-account detuinvanmijntante zie je wat er allemaal gebeurt in de tuin van Lilian.

 

Van de aardappeloogst tot een fraai herfstboeket uit eigen tuin, van de kippen die de dahlia’s opeten tot onverwachte wilde planten in de tuin en de tuinvarkens Aagje en Betje. Inspirerend en vermakelijk!

 


tuinvanmijntante.PNG
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_9

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_2