Is onderstaande mail niet goed leesbaar?

Bekijk de nieuwsbrief online in je browser

 
 

Stinzeplanten, Sikkens Prize & Volkstuinvisie

Oktober 2022
 

Beste groenliefhebbers,

Via deze maandelijkse AVVN nieuwsbrief delen wij groentips, nieuws en vragen over samen natuurlijk tuinieren met jullie. Hier delen we kennis en creëren we een netwerk om openbaar groen, biodiversiteit en gezondheid te bevorderen.

 

Bladcompost

Wat een prachtige kleuren zijn er al om ons heen te zien! De Japanse esdoorn steelt de show met z'n vurig knalrode blad! De fluweelboom kleurt feestelijk van groen naar oranje naar rood. En de Ginko toont zich nu in vrolijk geel. Nadat ze aan de boom hebben staan stralen vallen de bladeren op straat, tuin of terras. 


Wat te doen met al dat bladafval? Het verstikt je gazon en zorgt in de vijver voor onnodig veel voedingsstoffen. En je kan ook uitglijden als het natte blad op je pad of terras ligt. 


Maak er bladcompost van!
Ideaal spul om (volgend jaar) je bodem mee te verbeteren. Na een regenachtige dag zijn de omstandigheden perfect om blad voor compost te verzamelen. Hoe gaat dat in zijn werk? 

  • Verzamel het vochtige blad in een plastic zak of vuilniszak en druk stevig aan.
  • Maak onderin de zak enkele gaatjes
  • Zet de zak op een opvallende plek in de tuin of schuur. 
  • Het volgende jaar is het blad als mulchlaag of bodemverbeteraar te gebruiken
  • Laat de zak twee jaar staan en je kan het bladcompost als potgrond gebruiken. 
  • Je kan bladafval trouwens ook op de composthoop gooien!
 
Save the date!
Stinzeplanten lezing
 

3 november: Online lezing over stinzeplanten

Weet jij wat stinzeplanten zijn en hoe je ermee kunt ontwerpen? In deze online lezing legt Suze Peters, auteur van het 'onkruidboek', 'plaagdierenboek' en oprichter van de Tuinschool.online je uit wat je allemaal met stinzeplanten kan in de tuin.

 

Deze lezing is exclusief voor leden van AVVN en is gratis om bij te wonen. 

  • Meedoen? Kijk voor meer informatie over hoe je kan aanmelden op onze website

lal

 

berichten wordt geladen
 

Mieke Bakker Dahlia's Floriade

Winnaar fotowedstrijd Deel je mooiste herfstbloeier(s)

Je denkt er misschien niet direct aan, maar de herfst is een moment waarop er nog veel planten in bloei staan. Deze planten geven nectar aan de laatste insecten, voordat die zich terugtrekken voor de winter. 

Mieke Bakker brengt veel tijd door in haar tuin en doet daar graag ideeën en inspiratie voor op. Zo bracht ze een bezoek aan de Floriade Expo in Almere en legde daar deze mooie dahlia's vast. Gefeliciteerd Mieke, de voorjaarsbollen komen jouw kant op!

 

Win financiering voor jouw groene project!

Asfalt, tegels en stenen. In de stad lijkt grijs vaak een noodzakelijk kwaad, maar in veel gevallen kan grijs makkelijk plaatsmaken voor groen. Doe mee met Grijs wordt Groen en bedenk hoe je grijze inspiratieloze plekken in de stad kan omtoveren tot groene oases. Kans op financiering maken plannen die braakliggende of vergrijsde terreinen omvormen tot een groene omgeving. De Grijs wordt Groen campagne stimuleert vergroening en biodiversiteit in de stad én de sociale cohesie en onderlinge betrokkenheid in de buurt. 

Sikkens Prize Grijs wordt Groen
 
Winnaars Steenbreektrofee

Winnaars Steenbreek trofee

“De jury was blij verrast met de enorme energie waarmee iedereen zorgt voor het vergroenen van onze leefomgeving. De urgentie voor meer groen begint in steeds meer lagen van de samenleving door te dringen." Aldus voorzitter van de jury, Margot Ribberink.

De winnaars van 2022:

Advertentie:
Moestuinieren met kinderen
 

Moestuinieren met Kinderen is de plek waar je online moestuincursussen, moestuinhulpen en moestuinproducten kunt vinden. Zo is er de cursus Natuurlijk Moestuinieren met 250 lessen die gaan over alle moestuinonderwerpen. Van bodem en wisselteelt tot bemesting, oogsten en natuurlijke bestrijding. De online cursus gaat uit van natuurlijk moestuinieren: zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest, in de volle grond, al zijn er enkele lessen over telen in potten, omdat niet iedereen over een tuin beschikt.

Op de website van Moestuinieren met Kinderen kies je op de homepage waar je naartoe wilt. Je komt vervolgens op een pagina met een handig overzicht van voor jou geschikte cursussen. Behalve moestuinlessen zijn er ook kinderactiviteiten voor 4-6 jaar en voor 6-12 jaar. Dat is leuk voor als je (klein)kinderen hebt of bij een school of kinderopvangorganisatie werkt. Moestuinier je zonder kinderen? Kies dan voor de cursus Natuurlijk Moestuinieren zonder kinderactiviteiten.
Neem een kijkje

la

 
 

daktuin design

Tuinieren zonder tuin?

Je kan het dak op! In deze moderne tijd zijn er vele mogelijkheden, van binnen kweken tot geveltuinen of daktuinen. Als daktuinontwerper heb ik de afgelopen 10 jaar de ontwikkelingen zien groeien van vetplanten op het dak naar dakparken, tuinen, moestuinen en hele boerderijen. Nu denken we al snel dat het te zwaar of te moeilijk is. Dat is het met een beetje hulp en kennis zeker niet. Het dak is een veel vergeten ruimte en met de kennis van nu geeft het jou letterlijk een extra tuin. Benieuwd wat er allemaal op je dak kan? www.daktuindesign.nl

 

Nieuwe look AVVN-ledennet per 7 november

Binnenkort vernieuwd ons AVVN-ledennet! Hierdoor is de online netwerk tool nóg overzichtelijker en gebruiksvriendelijker. 

Op het AVVN-ledennet kan je lid worden van netwerken waar je in contact komt met gelijkgestemde tuinders. Bestuursleden kunnen in het netwerk 'Besturen van een vereniging' nuttige informatie terugvinden zoals modelstatuten en verzekeringspolissen.

Ledennet Kolla vernieuwd
 
LVO Volkstuinvisie

Volkstuinvisie van de Leidse Volkstuinorganisatie (LVO)

De Leidse Volkstuinorganisatie (voorheen Leidse Bond van Amateurtuinders) brengt natuurlijk tuinieren, sociale samenhang en biodiversiteit verder onder de aandacht in hun Volkstuinvisie! Deze ontwikkeling is al langere tijd gaande, maar wordt nu verder onder de aandacht gebracht. 

De wethouder is blij met de visie en belooft extra ruimte voor volkstuinen vrij te maken in de Oostvlietpolder. Een mooi voorbeeld van hoe een duidelijke visie je positie in de gemeente kan versterken!

Advertentie:
Opleiding Ecologisch Tuinontwerp
 

tonen

 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_7
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_8
Bodendierendagen 2022
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_9

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_2