Is onderstaande mail niet goed leesbaar?

Bekijk de nieuwsbrief online in je browser

 
 

Herfst, AVVN zoekt bestuursleden, gratis cursussen

November 2022
 

Beste groenliefhebbers,

Via deze maandelijkse AVVN nieuwsbrief delen wij groentips, nieuws en vragen over samen natuurlijk tuinieren met jullie. Hier delen we kennis en creëren we een netwerk om openbaar groen, biodiversiteit en gezondheid te bevorderen.

 

Herfst als plantseizoen

De herfst is het ideale moment om nieuwe planten in jouw tuin te verwelkomen. De grond blijft als het goed is lekker vochtig en de aarde is nog warm genoeg om in te wortelen. Komend voorjaar heb je dan extra vroeg plezier van deze nieuwe aanwinsten. 

Denk je na over het aanplanten van een boom? Stichting Steenbreek geeft enkele tips over het kiezen van de juiste boom. Deze gekozen bomen worden niet té groot, zijn goed verkrijgbaar en hebben meerwaarde voor vogels en insecten. Ook zijn het voornamelijk inheemse bomen en kunnen sommige goed de droogte verdragen. 

Geschikte tuinbomen:

  • Krenteboompje (amelanchier)
    Makkelijk boompje of grote struik, doet het vrijwel overal goed. Witte bloesem met nectar in het voorjaar en een prachtige herfstkleur en zoete zwart-rode vruchtjes voor mens en dier.
  • Gele kornoelje (Cornus mas)
    Inheemse struik of boom tot 5 á 6 meter hoog. In het vroege voorjaar gele bloempjes op de kale takken voor de vroegst ontwakende insecten. Bessen zijn eetbaar voor mens en dier. Verdraagt droogte.
  • Mispel (Mespilus germanica)
    Fruitgewas met witte bloemen in mei. Kan goed tegen hitte of droogte. 
 
Advertentie
Moestuinieren met kinderen
 

Fruitbomen planten

Fruitbomen plant je van half november tot half april, als het niet vriest. Zet je boom in de zon, niet te droog en niet te nat. Het waterpeil moet lager zijn dan 50 centimeter.

Zorg voor 3 (laagstam) tot 9 (hoogstam) meter tussen fruitbomen zodat de vruchten voldoende zon krijgen en de bomen goed drogen na een regenbui.

Het plantgat is twee keer zo groot als de kluit. Gebruik géén extra potgrond. Zo gaan de wortels op zoek naar lekkere grond en worden ze stevig.

Plaats vóór het planten aan de westkant van de boom een paal van minimaal 2 meter. De helft gaat de grond in. Haal tot 1 meter rond de boom alle begroeiing weg zodat daar alle voeding en zuurstof voor de boom beschikbaar is. Bemest in februari/maart.

  • Dit is een zeer beknopte samenvatting van een online les van Moestuinieren met Kinderen. Bekijk hier alle lessen.

lal

 

berichten wordt geladen
 

Nieuws uit de vereniging

AVVN zoekt bestuursleden

Kom jij ons bestuur versterken?

De organisatie van AVVN samen natuurlijk tuinieren bestaat uit een strategisch en collegiaal opererend bestuur. De bestuursleden zijn op allerlei gebieden voor AVVN actief, zoals belangenbehartiging, deskundigheidsbevordering en ondersteuning van verenigingen. Bestuursleden worden ondersteund door medewerkers van het AVVN-team.

Heb jij interesse in een bestuursfunctie bij AVVN? Bestuurslid zijn is een onbetaalde functie.

 

Eindejaarsgroet van de internationale federatie

Zoals de traditie is, ontvangen we elk jaar een eindejaarsbericht van de Internationale Federatie van Volkstuinen, gezeten in Luxemburg. Malou Weirich, secretaris van de federatie, heeft een artikel geschreven waarin ze terugblikt naar het afgelopen jaar en vooruitblikt naar 2023. Malou zal komend jaar aftreden als voorzitter, dus dit zal haar laatste bijdrage zijn. We bedanken haar voor haar inzet voor het volkstuinieren en wensen haar al het goede de komende tijd.

Lees het eindejaarsbericht van Malou Weirich hier. 

Ontwerp zonder titel (52)
 
Toekomst volkstuinieren Rotterdam

Toekomst volkstuinen Rotterdam

Volkstuinverenigingen in Rotterdam en AVVN maken zich zorgen over hoe de gemeente Rotterdam omgaat met haar volkstuinen. Eind dit jaar lopen de huurcontracten af, het is nog onbekend hoe de nieuwe overeenkomsten er uit gaan zien.

Wel is bekend dat de gemeente wil toewerken naar een kostendekkende huurprijs. AVVN heeft er meerdere malen bij de gemeente op aangedrongen om de volkstuinverenigingen erbij te betrekken. Helaas pakt de gemeente dat niet op.
 
Lees welke actie wij hebben genomen op onze nieuwspagina
Advertentie:
Boek Vogels en wij
 

Leestip:

Leestip: In Vogels en wij neemt schrijver en ornitholoog Tim Birkhead ons mee op een fascinerende reis langs onze gemeenschappelijke geschiedenis met vogels. Al sinds het begin van de mensheid hebben vogels onze verbeelding geprikkeld en onze ideeën over kunst, wetenschap en religie geïnspireerd en gevormd. We hebben ze aanbeden alsof het goden waren, op ze gejaagd om ze op te eten, onszelf getooid met hun veren, hun vleugels onderzocht om zelf te leren vliegen en, meer recent, geprobeerd ze te beschermen tegen onszelf. Vogels en wij is het hoogtepunt van een levenslange hartstocht waarin Birkhead op onvergetelijke wijze laat zien hoe vogels ons hebben gevormd en wij hen.

la

 
 

Winterklaar afkickprogramma

Gratis cursus: winterklaar afkickprogramma

Ken je dat gevoel? Je ziet de bladeren vallen, het wordt herfst en je denkt: ik moet aan de slag in tuin, zodat deze klaar is voor de winter. Is dat nodig? 

De tuinschool.online heeft een gratis cursus waarin ze je in vier video's uitleggen waarom je rustig achterover kunt leunen en genieten van de tuin zoals deze is. 

Wil jij ontdekken waarom herfstbladeren het goud voor de bodem zijn? Deze vierdaagse challenge is beschikbaar tot 20 november.

  • Schrijf je snel hier in. 
 

Paddenstoelen voor beginners

IVN Natuur Educatie biedt verschillende gratis e-learnings aan. Dit is hét seizoen van de paddestoelen. Wil je er meer over weten? Volg dan deze gratis cursus.

Verdiep je in de magische wereld van paddenstoelen. Leer hoe ze groeien, leven, waar je ze kunt vinden en ontdek bijzondere eigenschappen. Niets is leuker dan paddenstoelen in het echt bewonderen!

Boletus edulis
 
Oproep gezamenlijke voorzieningen

Oproep: afspraken over gezamenlijke voorzieningen?

In het komende lentenummer van de Tuinliefhebber duiken we in de afspraken die tuinverenigingen hebben gemaakt over gezamenlijke voorzieningen; zoals een composthoop of een kas.

Hoe regel je dat iedereen daar gebruik van kan maken en zijn steentje bijdraagt? Hoe werken afspraken op papier uit in de praktijk?

We horen graag jullie ervaringen hiermee.

Kopie van Kopie van Kopie van Kopie van Zonder titel (1920 x 800 px) (340 x 240 px) (800 x 250 px) (1920 x 800 px) (1920 x 1422 px) (800 x 250 px) (2)
 

Meedenken over circulaire plantenvoeding van Hogeschool Inholland:

Tuinieren op een manier die goed is voor mens en natuur is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Mensen zijn zich steeds meer bewust dat het nodig is om op een duurzame manier hun tuin te onderhouden en hier dragen wij graag ons steentje aan bij.

 

Wij, vier studenten aan de Hogeschool Inholland in Alkmaar zijn aan de slag gegaan met een volledig circulaire plantenvoeding voor het project 'Innoveren & Ondernemen' van de opleiding Technische bedrijfskunde. Bij dit project is het de bedoeling dat wij innoveren op een duurzame manier, wat vervolgens ook echt op de markt moeten zetten. Hiervoor hebben wij van een restafvalstroom een plantenvoeding ontwikkeld die goed is voor de planten én het milieu.

 

Deze reststroom is koffieprut en dit vormt de basis voor ons product. Tot nu toe gooien veel horecazaken en bedrijven hun koffiedik bij het restafval, dat is natuurlijk zonde! Koffieprut zit namelijk bomvol goede stoffen voor planten, zoals Stikstof(N), Fosfor(P) en Kalium(K). Dit halen wij om deze reden dan ook op bij deze partijen. Vervolgens verrijken wij het product met andere circulaire grondstoffen, persen wij er een mooie korrel van en verpakken wij het in composteerbare zakken.

 

Vind u het nou leuk om mee te denken? Mee te helpen ontwikkelen? Of denkt u bruikbare informatie te hebben voor ons? U zou ons enorm kunnen helpen door ons een mailtje te sturen naar civoplantenvoeding@outlook.nl!

Zo kunnen we samen werken aan betere wereld en een gezondere tuin.

tonen

 
 

BDG acedemic award

Ben of ken jij iemand die onderzoek doet naar volkstuinieren?

De BDG Academic Award wordt komend jaar weer uitgereikt aan een onderzoeks scriptie op het gebied van Volkstuinieren. In totaal verdeelt de jury een prijs van €5000,-. Wetenschappers en studenten kunnen nog tot 31 maart 2023 hun onderzoek over volkstuinieren indienen.

Ze zijn op zoek naar onderzoek dat de urgente vragen van volkstuinieren behandelt en dat kijkt naar duurzame concepten voor ons volkstuinsysteem. Dit kan betrekking hebben op de waarde van het verbouwen van eigen voedsel, de bescherming van de biodiversiteit, de stedelijke integratie van de locaties, maar ook op kwesties als gezondheid, sociale integratie en voeding.

  • Klik hier voor meer informatie.
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_8
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_9

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_2