Is onderstaande mail niet goed leesbaar?

Bekijk de nieuwsbrief online in je browser

 
 

Cadeautjes, online cursus & winter tuin tips!

December 2022
 

Fijne feestdagen en een prachtig 2023 namens bestuur en medewerkers AVVN

Beste groenliefhebbers,

 

Via deze maandelijkse AVVN nieuwsbrief delen wij groentips, nieuws en vragen over samen natuurlijk tuinieren met jullie. Hier delen we kennis en creëren we een netwerk om openbaar groen, biodiversiteit en gezondheid te bevorderen.

 

Tips voor leuke tuin cadeau's

Vind je het lastig om tijdens de feestdagen te bedenken wat je elkaar cadeau gaat geven? Ken je iemand die houdt van tuinieren of vaak bezig is in de moestuin? Misschien dat je dan blij wordt van deze cadeau tips:

  • Geef een stukje gezonde grond cadeau! Initiatief van Stichting Aardpeer. De ontvanger herstelt de aarde en krijgt een aandenken thuisgestuurd.
  • Tuinzeep. Fijn voor na het werken in de tuin: met deze puur plantaardige zeep met puimsteenkorreltjes maak je vieze handen zo weer schoon en mooi zacht. Verkrijgbaar bij o.a. Dille & Kamille.
  • De Tuin-scheurkalender voor 2023 van Romke van de Kaa en Paul Geerts: met tuintips, tuingedichten, recepten en allerhande wetenswaardigheden. Uitgegeven door Atlas contact
  • Boek 'Een jaar in de tuin'. Wanneer snoei je de rozen? Wanneer bescherm je planten tegen de kou? Begin het jaar goed met deze praktische gids met voor elke maand van het jaar handige tuintips. Te koop bij Bruna
  • Biologische zaden: De winter is hét moment om plannen te maken voor het komende tuinseizoen. Later kan je dan beginnen met voorzaaien. De Bolster levert 100% biologische zaden en heeft leuke zadenpakketten te koop. Je kan ook kiezen voor een cadeaubon.
 
AVVN zoekt vrijwilligers
 

AVVN is een landelijk netwerk van organisaties en personen die samen tuinieren belangrijk vinden. Onze ambitie? Nog veel meer dan nu uitstralen en bekend maken hoe ongelofelijk waardevol onze tuinen en tuinenparken zijn. Dat is iets wat je het best met elkáár kunt doen. Samen in een team waarin je je talenten ontplooit en je kwaliteiten tot hun recht komen. 

Om onze ambities te verwezenlijken werken we graag samen met vrijwilligers. Ze zijn voor ons van onschatbare waarde! Wij zoeken enthousiastelingen die samen de uitdaging aangaan om het volkstuinieren te laten groeien en bloeien. 

Momenteel zijn we voornamelijk op zoek naar:

  • Gastvrouw/-heer tijdens onze Algemene Vergadering
    Tijdens onze ALV help je met het ontvangen van gasten, het netjes houden van de ruimte en het klaarzetten van koffie, thee en lunch. 
  • Taxateurs
    Als taxateur bij AVVN taxeer je zelfstandig dan wel samen met een collega-taxateur opstallen, beplanting en eventuele overige goederen die aanwezig zijn op de tuin. 

 

We zijn ook op zoek naar bestuursleden! Kijk voor meer informatie en alle andere vacatures op onze website

lal

 

berichten wordt geladen
 

Illustraties van Maren Bruin voor de Tuinliefhebbe

Afscheid van illustrator Maren Bruin

De afgelopen twee jaar hebben we op de voorkant van De Tuinliefhebber mogen genieten van de mooie illustraties van Maren Bruin. Elk seizoen creëerde ze vrolijke en treffende taferelen waarin ze thema's verwerkte die terugkwamen in het tijdschrift. Komend jaar wisselen we van illustrator, om de look van het tijdschrift fris te houden. Bedankt Maren, we hebben ontzettend genoten van je mooie illustraties! 

In het nieuwe jaar zal illustrator Floor Rehbach de voorkant van De Tuinliefhebber verreiken. We kijken ontzettennd uit naar haar nieuwe creaties! 

 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_2
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_3
Advertentie
Afbeelding moestuinieren met kinderen slaplantjes
 

Wintertip: de grond verbeteren

Spitten maakt het bodemleven kapot, dat doe je liever niet. Maar heb je een arme of zanderige bodem, weinig bodemleven en/of te weinig organische stof in de bodem dan ligt dat anders. Dit is wat je kunt doen:

Bij zandgrond kun je kun je door twee spaden diep te spitten onderliggende klei met mineralen naar boven halen, zodat de bovenste laag meer mineralen bevat.

Voeg aan zanderige grond vlak voor de winter kleikorrels toe, zodat deze zich tijdens de winter goed vermengen met de bovenste grondlaag.

Voeg voor de winter mest toe zodat dit een seizoen lang kan inwerken.

Over de stalmest leg je een laag compost.

Dit mengsel van mest en half verteerde compost, spit je begin maart om. En maand later voeg je eventueel kalk toe en verteerde compost. Hark dit een beetje in.

Begin mei kun je zaaien en uitplanten op een vruchtbare bodem!

la

 
 

Nationaal Bomenmuseum Gimborn

Winteruitje: ga naar het Bomenmuseum!

Elk seizoen is hier wat anders te zien! In de winter zijn de naaldbomen en “altijdgroene” struiken aan de beurt om het arboretum in dit jaargetijde van rust toch nog een eigen levendigheid te geven. Het licht krijgt extra de ruimte tussen de bladloze takken van de loofbomen en creëert sprookjesachtige taferelen bij mooi weer. Maar enkele bomen en struiken hebben haast en bloeien al (hazelaar en els).

Wie even volledige rust zoekt, kan in de winter zijn hart ophalen in het arboretum.

 

Bescherm je bodem in de winter door te mulchen

Mulchen is het aanbrengen van een laagje organisch materiaal op de bodem van je (moes-)tuin. Mulchen zorgt ervoor dat je bodem minder kwetsbaar is voor bevriezing, uitdroging en het uitspoelen van voedingsstoffen bij een harde plensbui. Een ander groot voordeel is dat er minder onkruid opkomt. Daarnaast verbetert mulch de bodemstructuur. 

Hiervoor kan je allerlei materialen gebruiken. Je kan geplukt onkruid gebruiken (wat nog niet in bloei heeft gestaan of zaad heeft geschoten), hetzelfde geldt voor gemaaid gras. Je kunt ook stro, cacaodoppen, houtsnippers, compost of afgevallen blad gebruiken. 

 

mulchen van de bodem
 
Ontwerp zonder titel (53)

Slimme oplossing tegen oeverafkalving

Op Tuinvereniging Buytentwist in Overveen hadden ze bij de slootrand last van oeverafkalving. Hierdoor spoelde steeds een stukje van de grond weg. Hier hebben ze een mooie natuurlijke oplossing voor gevonden:

 

Allereerst hebben ze langs de oeverlijn houten palen in de grond geslagen. Hiertussen hebben ze lange, levende wilgentenen gevlochten. Deze hebben ze naar beneden geduwd zodat er ook onder water een beschermende heg ontstaat. Deze wilgentenen lopen uit, waardoor er een levende, groeiende oever ontstaat die zichzelf vast houdt. 

De winter is het moment waarop wilgen gesnoeid worden, dus sla je slag! 

 

Advertentie:
Boek Vogels en wij
 

Leestip:

In Vogels en wij neemt schrijver en ornitholoog Tim Birkhead ons mee op een fascinerende reis langs onze gemeenschappelijke geschiedenis met vogels. Al sinds het begin van de mensheid hebben vogels onze verbeelding geprikkeld en onze ideeën over kunst, wetenschap en religie geïnspireerd en gevormd. We hebben ze aanbeden alsof het goden waren, op ze gejaagd om ze op te eten, onszelf getooid met hun veren, hun vleugels onderzocht om zelf te leren vliegen en, meer recent, geprobeerd ze te beschermen tegen onszelf. Vogels en wij is het hoogtepunt van een levenslange hartstocht waarin Birkhead op onvergetelijke wijze laat zien hoe vogels ons hebben gevormd en wij hen.

tonen

 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_7
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_8
Bodendierendagen 2022
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_9

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_2