Is onderstaande mail niet goed leesbaar?

Bekijk de nieuwsbrief online in je browser

 
 

Herfst: Het vergeten plantseizoen, bomen lezing & enquête over de Tuinliefhebber

september 2021
 

Beste lezers,

De dagen worden steeds korter en koeler en de zomervakantie is nu toch écht voorbij. Maar de grond is nog warm, daarom is de herfst het perfecte moment om nieuwe planten in de tuin te zetten, bestaande planten te verplaatsen, bollen te planten en grote veranderingen in de tuin aan te brengen. Gelukkig genieten we nog van enkele nazomerse dagen, een heerlijk moment om in de tuin aan het werk te gaan.  

Kortom: een bloeiende lente, plant je in de herfst!

 

Het vergeten plantseizoen: de herfst!

Samen met het ministerie van Infrastructuur & waterstaat, Stichting Steenbreek, IVN en veel meer organisaties zet AVVN zich in om de herfst als plantseizoen weer eens flink op de kaart te zetten. Doordat de aarde in deze periode nog warm is kunnen planten zich alvast wortelen voordat ze de rust van de winterperiode in gaan. Ook is de herfst een overwegend nat seizoen, dus je hoeft jonge plantjes niet wekenlang te bewateren. 

Graag nodigen wij jullie uit om dit jaar óók van de herfst het ultieme plantseizoen te maken! Kijk voor alle planttips, activiteiten en hoe je meedoet op de website van Het vergeten plantseizoen, en op deze flyer.

 

Enkele tips:

  • De Tuiny Forest pakketten van IVN zijn weer te bestellen! Een Tuiny Forest is een kant-en-klaar pakket met 5 inheemse bomen, 5 inheemse heesters en een zakje met inheemse zaden, inclusief ondersteuning bij de aanleg en onderhoud. Hoe meer inheemse soorten we planten, hoe beter dat is voor de biodiversiteit! De pakketten worden in november uitgeleverd.
  • Natuurmonumenten biedt biologische bloembollen aan, die niet zijn bespoten en dus gezond zijn voor uw tuin en het dierenleven. Bij normale teelt van bloembollen wordt veel gebruikt gemaakt van kunstmest of van chemische middelen.

 

 
Martin Hermy
 

Online lezing: bomen in de (moes)tuin

Op dinsdagavond 28 september geeft professor Martin Hermy een online lezing, speciaal voor leden en supporters van AVVN samen natuurlijk tuinieren!

Vind jij het lastig om de juiste boom te kiezen voor in jouw (moes)tuin? Dan is deze lezing iets voor jou! Martin is emeritus-hoogleraar Groen- en natuurbeheer aan de Universiteit Leuven en auteur van het boek De juiste boom voor elke tuin.

In deze lezing legt hij je uit waarom en hoe je bomen moet planten, welke steun ze nodig hebben, welke bodem ze vereisen, welk leven zich onder de grond bevindt en hoe je de juiste boom kiest voor jouw (moes-)tuin. Aan het eind is er tijd voor vragen uit het publiek.

Aanmelden kan tot 28 september 09:00 uur. Meld je snel aan via onze website want er is slechts beperkte plek!

tonent

 

berichten wordt geladen
 

Uit de Tuinliefhebber Herfst

Appeltaart Annie Spratt

Deel je mooiste (en lekkerste!) appel-of perengerecht!

De herfst is het moment om appels en peren te oogsten. Wat maak jij met je oogst? Een traditionele appeltaart of een tarte tatin? Een compote volgens oma’s recept of een jam met specerijen? Wij zijn benieuwd! Mail ons je mooiste foto en maak kans op het boek De Meisjes van de Moestuin, kweken, oogsten, koken en eten.

 

Enquête over de vernieuwde Tuinliefhebber

Aan het begin van het tuinseizoen hebben we De Tuinliefhebber compleet vernieuwd; nieuwe  vormgeving, rubrieken en natuurlijk… verhalen. Na drie vernieuwde edities zijn we benieuwd: wat vind je ervan?

We zijn ook benieuwd naar je mening over onze plannen voor een Keurmerk Natuurlijk Tuinieren voor individuele tuinen. Vragen hierover volgen aan het eind van de enquête over de Tuinliefhebber. 

Het beantwoorden van de vragen kost een paar minuten tijd. Hartelijk dank alvast!

 

 

 

Enquete afbeelding2
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_3
Samen voor grond manifest
 

21 jonge en vernieuwende boeren vragen aandacht voor een gezonde bodem

Op de eerste herfstdag van dit jaar vroegen 21 jonge boeren en boerinnen aandacht voor een gezonde en vitale bodem als basis van ons bestaan, ons voedselsysteem, onze gezondheid en ons welzijn. Zij onderschrijven, samen met AVVN en meer dan 330 andere organisaties, het Samen voor Grond manifest.

 

We vragen onze volksvertegenwoordigers en beleidsmakers om zich aan te sluiten en mee te werken aan betaalbare toegang tot grond. Doe met ons mee met beleid dat zorgt voor betaalbare toegang tot grond voor boeren en voedselgemeenschappen, nu en in de toekomst.

 

Help mee en wordt óók bondgenoot van de bodem. Onderteken het manifest vandaag nog.

tonen

 
 

Boomspiegelfeest Guerrilla Gardeners4111111

Eerste Nationaal Boomspiegelfeest

Op zaterdag 9 oktober organiseren Stichting Steenbreek & Guerilla Gardeners de allereerste editie van het Nationale Boomspiegelfeest. De boomspiegel, die vaak lege en zanderige grond rondom een boom in de stoep, is een perfecte plek om de stad te vergroenen. Een groene boomspiegel is goed voor de insecten, de biodiversiteit en klimaatadaptatie. Daarnaast zorgt het voor meer verbinding tussen buurtbewoners en ziet het er gezellig uit!

Doe mee en informeer bij jouw gemeente hoe je een boomspiegel bij jou in de buurt kan opfleuren!

 

Bodemdierendagen: 24 september t/m 6 oktober

Ieder jaar gaan we rond Dierendag op safari in eigen tuin, om zo te ontdekken hoe het met ons bodemleven gesteld is.

Het thema van dit jaar is 'Erop of eronder!' Bodemvervuiling, droogte en asfalt maken het de bodemdieren moeilijk. Daarom is het belangrijk om in de gaten te houden hoe het ze vergaat.

Doe jij ook mee? Op de website van Bodemdierendagen vind je een handige zoekkaart en informatie over hoe je je waarneming online door kan geven. Ook als je nauwelijks iets vindt is dat een belangrijke waarneming!

Slak nieuwsbrief
 
uitreiking-steenbreektrofee-2021-3

Uitreiking van de Steenbreektrofee

Inia Ritsers van Ikgroenhet Parkstad Limburg en Ingrid Klooster van Steenbreekvirus Harderwijk zijn de winnaars van de Steenbreektrofee 2021. Omdat de inzendingen dit jaar zeer divers waren, is gekozen voor een beoordeling in twee categorieën: Burgerinitiatieven en Professionals.

Bij de uitreiking woensdag 22 september tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte in Utrecht, werd aan De Laarhorst Vergroend Arnhem de aanmoedigingsprijs toegekend.

 

 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_3
 
 

Nieuws bericht ledennet james mckinven kleiner2

AVVN Ledennet

Maak jij al gebruik van ons ledennet? Hier vind je artikelen, berichten en blogs op basis van je voorkeuren en je interesses. Ook vind je een overzicht van geplande activiteiten en kun je de laatste updates zien van netwerken en werkgroepen waar je bent aangesloten. Ook zijn hier eerder gegeven lezingen terug te zien en kortingscodes te krijgen. Ben je nog geen supporter van AVVN? Meld je nu aan! 

 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_8
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_9

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_2