Is onderstaande mail niet goed leesbaar?

Bekijk de nieuwsbrief online in je browser

 
 

Herfstbladeren, coloradokever en wateroverlast

November 2023
 

Beste groenliefhebbers,

Via deze maandelijkse AVVN nieuwsbrief delen wij groentips, nieuws en vragen over samen natuurlijk tuinieren met jullie. Hier delen we kennis en creëren we een netwerk om openbaar groen, biodiversiteit en gezondheid te bevorderen.

 

Herfstbladeren

De tuin in de herfst. Persoonlijk houd ik van die verandering van kleuren, van groen naar geel, oranje en rood. En het oogt rommelig gezellig, zo'n bont tapijt op de grond. Daarnaast is het ook nog eens gezond voor de bodem: Een laag bladeren voedt het bodemleven en beschermt de bodem tegen uitdroging en kou.

 

Maar op sommige plekken in je tuin, zoals op het pad of op je gazon, laat je liever geen bladeren liggen. Gooi dit liever niet in de groenbak! Van dit afgevallen blad kun je bladcompost maken! Volgend jaar heb je dan bladcompost. Te gebruiken als bodemverbeteraar, mulch of potgrond. 

 
Advertorial:
Schapenwol Bio-Kultura
 

Schapenwol gebruiken in de moestuin

Momenteel is veel schapenwol in Nederland een ‘afvalproduct’. Dat is natuurlijk eeuwig zonde want schapenwol heeft een aantal hele nuttige eigenschappen. Zeker voor de (moes)tuin!

De voordelen van schapenwol en verschillende toepassingen:  

  • Schapenwol bevat voedingsstoffen zoals stikstof, kalium en zwavel. Het bodemleven zal deze wol langzaam afbreken en deze voedingsstoffen de grond in brengen. 
  • Je kunt er moestuinplanten in planten. Rol een stuk uit, snijd kruisjes en zet de planten erin. Op die manier droogt de bodem rond je planten minder snel uit én hoef je minder te wieden. 
  • Doek van schapenwol kan heel goed als ‘onkruid-onderdrukker’ neergelegd worden. Heb je stukken tuin waar het zevenblad de scepter zwaait, dan kun je dit de kop indrukken met een plak schapenwol. Een natuurlijke vervanger voor plastic anti-worteldoek dus. 

Te bestellen vanaf 3 m2 bij Bio-Kultura. Voor meer informatie en bestellen ga je naar hun website.

tonen

 

berichten wordt geladen
 

stone-house-4193002_1280

Aanleggen van een groen dak

De herfst is doorgaans het beste moment om een groen dak aan te leggen. De planten kunnen dan goed wortelen door de milde temperaturen en het vochtige klimaat. In de lente kan het dak dan volop tot bloei komen en het kan de droge periodes in de zomer goed aan.

 

In veel gemeenten krijg je subsidie voor het aanleggen van een groen dak of geveltuin, omdat dit wordt gezien als een verduurzaming van je huis. Vraag de subsidie aan voordat je met de aanleg begint. Kijk op de Groene subsidiewijzer van Milieu Centraal om erachter te komen of jij in aanmerking komt voor een subsidie. 

 

 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_2
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_3
Coloradokever Shannon Smith
 

Coloradokever plaag. Wat doe je er aan?

In volle zomer vreten rode larven van de coloradokever aan aardappelloof. Als je er niets tegen doet, kunnen ze de hele aardappeloogst vernielen. Ze leggen hun eitjes onder het blad van de aardappelplant, en eten vervolgens als rups het blad op. Wanneer ze volgroeid zijn laten ze zich vallen en verpoppen zich diep in de grond, om het jaar erop weer terug te komen. 


Velt geeft een aantal tips over hoe je de kever op een natuurlijke manier kan bestrijden:

  • Haal bij het rooien van de aardappelen alle knollen zorgvuldig uit de grond
  • In het voorjaar: Inspecteer de bladeren van de aardappelplant op eitjes. Knijp deze plat. Zo trek je ook natuurlijke vijanden aan
  • Om de paar dagen de bladeren meppen zodat jonge larven op de grond vallen
  • Lieveheersbeestjes zijn de natuurlijke vijand van de coloradokever, dus deze wil je aantrekken. Dit kan door schuilplaatsen te maken (van bladeren of takjes) en kruiden te planten zoals dille, venkel, bieslook en peterselie.

Om meer te weten te komen over de coloradokever en hoe je ze onderscheidt van het lieveheersbeestje, bezoek je de website van Velt

tonen

 
 

Vragen uit onze online community:

Coloradokever Shannon Smith

Ook last van de coloradokever?

Tuinenpark Koekelt in Ede hoort dan graag van je! Ze hebben er zelf erg veel last van en zijn benieuwd of ze lotgenoten hebben. Ze horen graag hoe jij ermee omgaat en hoe jij het probleem aanpakt.

Reageren kan direct naar ons: info@avvn.nl. Alvast bedankt voor je reactie!

 

Hoe bieden jullie tuinaarde aan op de volkstuinvereniging?

Tuinpark Amstelglorie is gestart met de werkgroep 'Amstelglorie Circulair'. Ze zijn op zoek naar ervaringen van andere tuinverenigingen op dit gebied. Hoe bieden jullie tuinaarde aan, hoe ga je om met het plastic afval en hoe regel je dat gezamenlijk composteren werkt? Hebben jullie ervaring met deze onderwerpen? Niki hoort graag van je.

Reageren kan via het Netwerk Natuurlijk tuinieren of, als je geen account hebt, per mail aan ons: info@avvn.nl. Alvast bedankt voor je reactie!

Markus Spiske
 
Wateroverlast bij de Pioniers

Natte tuin?

De regen valt de afgelopen weken soms met bakken uit de lucht. Dat is veel water voor de grond om op te slaan. We krijgen regelmatig vragen van onze tuinverenigingen, hoe om te gaan met wateroverlast op de tuin. De aanpak verschilt per grondsoort en hangt natuurlijk af van meerdere factoren. Advies vragen bij het Hoogheemraadschap en de gemeente is altijd een goed idee.

Toch willen we nuttige informatie over dit onderwerp gaan bundelen, zodat we onze gezamenlijke kennis met elkaar kunnen delen. 

 

Oproep!
Heb(ben) jij/jullie ervaring met het aanpakken van wateroverlast op de tuin? Laat het ons weten via info@avvn.nl. We horen graag welke stappen jullie hebben ondernomen die effectief waren.

Steenbreektrofee winnaars
 

Winnaars zevende Steenbreektrofee

Op 11 oktober tijdens de Nationale Groendag in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem werd de zevende Steenbreektrofee uitgereikt. “Het grote aantal inzendingen ter verbetering van biodiversiteit viel dit jaar echt op. Met de enthousiaste soms jarenlange inzet van pioniers of groene verbinders worden steeds meer stappen gezet om onze leefomgeving te vergroenen waarbij duidelijk de koppeling met gezondheid wordt gelegd.", aldus Margot Ribberink, voorzitter van de jury. 

 

Winnaars:

  • De Le Roy tuin, een ecokathedraal in Heerenveen werd unaniem tot winnaar verkozen. De Le Roy tuin is in de afgelopen 57 jaar uitgegroeid tot een groene oase midden in een woonwijk, met dank aan de jarenlange inzet van buurtbewoners en vrijwilligers. (Winnaar maatschappelijk initiatief)
  • De Tuin van de Afrikaanderwijk in Rotterdam is een prachtig project waarbij echt alle koppelkansen zijn benut op het vlak van biodiversiteit, klimaatadaptatie, gezondheid en sociale cohesie. Een unaniem gekozen en zeer terechte winnaar van de Steenbreektrofee in de categorie professionals.

tonen

 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_7
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_8
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_9

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_2