Is onderstaande mail niet goed leesbaar?

Bekijk de nieuwsbrief online in je browser

 
 

Algemene vergadering, kortingen & tips

Mei 2023
 

Beste groenliefhebbers,

Via deze maandelijkse AVVN nieuwsbrief delen wij groentips, nieuws en vragen over samen natuurlijk tuinieren met jullie. Hier delen we kennis en creëren we een netwerk om openbaar groen, biodiversiteit en gezondheid te bevorderen.

 

77e Algemene Vergadering

Zaterdag 15 april vond de Algemene Vergadering van AVVN samen natuurlijk tuinieren plaats. Het was gezellig druk op ons kantoor in Utrecht. Ook dit jaar vond de vergadering hybride plaats, wat betekent dat het mogelijk was om fysiek én online aan te sluiten. 

 

Lezing van Mark Molenaar

Mark Molenaar, werkzaam bij de Nederlandse Organisatie Vrijwilligerswerk NOV, gaf een energieke en inspirerende lezing over het betrekken van meer vrijwilligers bij de vereniging. Een belangrijk inzicht wat hij gaf is dat mensen en de manieren om mensen te motiveren steeds veranderen. Dezelfde oude manieren om mensen te betrekken geven steeds minder resultaat. Leg contact, leer je tuinleden kennen en wees niet bang om het anders te doen dan je voorheen hebt gedaan. 

 

Afscheid Magda

Onze penningmeester Magda Vlaardingerbroek heeft na 15 jaar trouwe dienst afscheid genomen van haar bestuursfunctie. Bedankt Magda, voor je toewijding en je grote stille kracht in het bestuur van AVVN samen natuurlijk tuinieren. 

 • Wij zijn op zoek naar nieuwe bestuursleden! Voel je daar wel wat voor? Kijk op onze website voor meer informatie. 
 
Advertorial
schapenwol Bio-Kultura
 

Schapenwol in de tuin

Momenteel is veel schapenwol in Nederland een ‘afvalproduct’. Dat is natuurlijk eeuwig zonde want schapenwol heeft een aantal hele nuttige eigenschappen. Zeker voor de (moes)tuin!

De voordelen van schapenwol en verschillende toepassingen:  

 • Schapenwol bevat voedingsstoffen zoals stikstof, kalium en zwavel. Het bodemleven zal deze wol langzaam afbreken en deze voedingsstoffen de grond in brengen.
 • Zo’n plak schapenwol kan heel goed als ‘onkruid-onderdrukker’ neergelegd worden. Heb je stukken tuin waar het zevenblad de scepter zwaait, dan kun je dit de kop indrukken met een plak schapenwol. Een natuurlijke vervanger voor plastic anti-worteldoek dus.
 • Je kunt er moestuinplanten in planten. Rol een stuk uit, snijd kruisjes en zet de planten erin. Op die manier droogt de bodem rond je planten minder snel uit én hoef je minder te wieden.

 

Nu te bestellen vanaf 3 m2 bij Bio-Kultura. Voor meer informatie en bestellen klik hier.

lala

 

berichten wordt geladen
 

Van onze samenwerkingspartners:

Steenbreek trofee

Stuur jouw groenproject in voor de Steenbreektrofee!

De jury van de Steenbreektrofee is weer op zoek naar groene projecten die bijdragen aan de vergroening van onze leefomgeving. Deze verkiezing is een oproep om creatieve oplossingen te delen, te laten groeien en zo anderen te inspireren. Ben je er al klaar voor? Inzenden kan nog tot 21 mei! Ga naar www.steenbreek.nl/trofee

 

Minder gezondheidsklachten bij mensen met een groene tuin

Het vergroenen van bestaande tuinen is niet alleen belangrijk voor klimaatadaptatie en stedelijke biodiversiteit, maar lijkt ook van aanzienlijk belang voor de gezondheid en het welzijn van de bewoners. Dat is een van de conclusies uit een onderzoek dat Wageningen University & Research (WUR) en Nivel hebben gehouden naar de relatie tussen het hebben van een tuin en gezondheid. 

Hermans blokhuizen (2)
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_3
1920X600PX RVB
 

Kasteel Hex is een ontmoetingsplaats voor liefhebbers van tuin, horticultuur en natuur.
De jaarlijks terugkerende tuindagen/plantenbeurs zijn voor velen een gelegenheid om in een ontspannen sfeer – en in het uitzonderlijk kader van deze historische tuinen – vrienden en collega’s te ontmoeten, bijzondere planten te ontdekken en bij kwekers en specialisten om advies te gaan.

 

Een kleine greep uit het programma:

 • Vrijdag 11:30 
  • VOORSTELLING van Camellia japonica ‘Duc d’Ursel’, door de International Camellia Society (ICS)
 • Zaterdag 11:30
  • DOOP van Rosa ‘Hope, Faith and Love’, door De Bierkreek
  • BOEKVOORSTELLING 'Droogteplanten’ (‘Toutes les plantes supportant la sécheresse’), door Aurélien Davroux vertaald en voorgesteld door MergenMetz, uitg. Noordboek
  • Fototentoonstelling: bijensoorten voor de natuur
  • Informatie, demonstraties, wandelingen en uitleg over: Gierst, Droogteplanten, Biodiversiteit, Bijen en bijenplanten, Enten van Viburnum, Ode aan de tomaat, Pomanders en zaadbommetjes wilde kruiden, Bronzen tuingereedschap, Speelbos voor kinderen & zoveel meer..

.

 
 

Kortingen:

IMG_6350_Blossombs

Kleur je wereld met de bloembommetjes van Blossombs!

Blossombs geven van het voorjaar tot het najaar bloemen waar bijen en vlinders op af komen. Die voeding is ontzettend belangrijk voor een betere biodiversiteit!

 

Blossombs worden gemaakt met 100% natuurlijke ingrediënten en biologische, wilde bloemzaden. Ze werken met sociale werkplaatsen en dagbestedingen en de verpakkingen zijn gemaakt van duurzame en/of gerecyclede materialen.

 

Gooi de bloembommetjes waar je maar bloemen wilt! Je hoeft ze niet in te graven. Geef ze water of wacht op de regen. Na een paar dagen ‘barsten’ ze open en zie je kleine plantjes verschijnen. 

 

Beste zaaitijd: maart t/m september

Het duurt ongeveer 8 weken voordat jij, de bij en de vlinders kunnen genieten van de wilde bloemen!

Gooi je ze later in het seizoen buiten? Dan komen ze het volgende voorjaar op!

 • Korting van 20% in de webshop van Blossombs
 • Gebruik bij het afrekenen kortingscode: avvn20
 • Code één keer te gebruiken
IMG_4719_Blossombs
 
Zaden do it yourselves pluktuin

Duurzame zaden uit de pluktuin

Do It Yourselves is een klein en onafhankelijk familiebedrijf in de Achterhoek gespecialiseerd in het telen van plukbloemen en bloemenzaden. Zij geloven in de kracht van natuurlijke en weelderige tuinen, waar planten lekker hun gang kunnen gaan. Want met een natuurlijke pluktuin draag jij direct bij aan meer biodiversiteit en leefgebied voor vogels, insecten en kleine zoogdieren.

 

Hun zadenlijn bestaat uit uitbundig bloeiende soorten die van nut zijn voor insecten, bijen, hommels en vlinders. 

De bloemzaden zijn niet alleen op duurzame en gifvrije wijze geteeld. Ze zijn ook voorzien van een prachtige illustratie!

Advertorial:
Moose Farg houtverf
 

Verantwoord verven met de Zweedse kleuren van Moose Färg

De Zweden zijn meesters in houtbescherming. Daar bouwen ze al generaties lang houten huizen die geverfd worden in de mooiste kleuren. Gebaseerd op deze oude Zweedse verftraditie van kookverf is Moose Färg verf ontstaan. Een houtverf uit Zweden die het hout niet afsluit, maar laat ademen.

 

Moose Färg verf is sterke, volledig matte buitenverf waarmee je je hout op milieuvriendelijke wijze verduurzaamt. Uiteraard zonder schadelijke stoffen of toevoegingen. Zo kun je er met een gerust hart je je moestuinbak, kippenhok of tuinschuurtje mee verven.

 

Ook qua uitstraling is de verf bijzonder: de verf namelijk trekt in het hout, waardoor houtstructuren en nerven prachtig zichtbaar blijven. Hout behoudt hierdoor zijn robuuste uitstraling, waardoor het natuurlijk blijft ogen en tegelijkertijd een volledig matte, dekkende kleur krijgt.


Het kleurenpalet van Moose Färg bestaat uit de karakteristieke kleuren uit Zweden. Benieuwd geworden? Neem een kijkje.

tonen

 
 

Spannendste wandelroutes met kinderen

Boekentip: De spannendste wandelroutes met kinderen

Wandelboswachter Ellen Luijks en natuurfotograaf Bob Luijks hebben samen met hun dochter Agnes het nieuwe boek ‘De spannendste wandelroutes met kinderen’ uitgebracht. Wandelen is een avontuur! Alleen de spannendste routes mochten in het boek komen. Vlonderpaden, trekpontjes, uitkijktorens en nog veel meer. Wedden dat de kinderen voortaan als eerste hun wandelschoenen aan hebben?

 

Geld voor groene bewonersinitiatieven in Utrecht

Natuurloket KIEM is er voor groene bewonersinitiatieven in de provincie Utrecht. In 2022 was er bijvoorbeeld geld voor een amfibieënpoel in een natuurpark in Utrecht, een groen schoolplein in Wilnis en materialen voor een schaapskudde in Doorn. Groene vrijwilligersprojecten kunnen het hele jaar door geld aanvragen bij KIEM.

Amfibieenpoel in Bloeyendaal - foto Daniel van Heusden
 
Ontwerp zonder titel (57)

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_9

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_2