Is onderstaande mail niet goed leesbaar?

Bekijk de nieuwsbrief online in je browser

 
 

MoestuinMix, kortingen en tips voor de feestdagen

December 2023
 

Beste groenliefhebbers,

Via deze maandelijkse AVVN nieuwsbrief delen wij groentips, nieuws en vragen over samen natuurlijk tuinieren met jullie. Hier delen we kennis en creëren we een netwerk om openbaar groen, biodiversiteit en gezondheid te bevorderen. We wensen jullie in deze laatste nieuwsbrief van het jaar allereerst:

fijne feestdagen en een groen nieuwjaar! 

 

Heb jij een moestuin en vind je duurzame akkerbouw belangrijk?

Doe komend jaar mee met MoestuinMix, een citizen science project van CropMix.

 

Wij werken samen met CropMix, een vijfjarig onderzoeksprogramma waar meer dan 70 wetenschappers en 25 akkerbouwers in samenwerken. Centraal staat de vraag hoe we in Nederland op een duurzame manier voedsel kunnen produceren. Onderzocht wordt of gewasdiversiteit hier een bijdrage aan kan leveren. 

 

Heb jij in 2024 4m2 moestuin en wil je meehelpen met het testen van gewassencombinaties? Meld je uiterlijk 31 december vrijblijvend aan. Je ontvangt als je mee doet een instructiepakket met biologische tuinboonzaden van CropMix. Je plant deze bonen in je tuin en combineert ze met pompoen én andere planten. Wat zie je? Is er verschil meetbaar? Alle data is nuttige data. Dus wees creatief! Er is geen goed of fout. Meld je HIER aan. 

 

Daarnaast zijn wij voor een gerelateerd PhD onderzoek op zoek naar moestuinders die meer willen vertellen over hun ervaring als zowel producent en consument van voedsel. Zou je je kennis en ervaringen hierover willen delen?  Meld je dan HIER aan. 

 

Meer informatie vind je op onze website en die van CropMix.

Zeg het voort! Hoe meer mensen er mee doen, hoe beter!

 • Print deze poster uit en hang 'm op jullie (moes-)tuinencomplex! Poster MoestuinMix
 • Deel ons bericht op Facebook en Instagram 
 • of stuur deze nieuwsbrief door. Alvast bedankt!
 
Advertorial:
Dutch garden seeds
 

(Biologische) Zaden bestellen voor het nieuwe seizoen? Dat kan nu al!

www.dutchgardenseeds.com bestaat dit jaar 10 jaar! We hebben in deze tijd al heel veel klanten blij gemaakt met verse biologische groentezaden, groentezaden, bloemzaden, kruidenzaden en aanverwante artikelen.

De voordelen op een rijtje:

 • In 2023 worden de bestellingen met alleen zakjes zaden GRATIS v.a. 20euro verzonden (in 2024 v.a. 25euro).
 • De zakjes zaden zijn minimaal houdbaar tot ten minste 2025, maar vele ook jaren langer
 • In totaal 700 soorten zaden waarvan er 175 biologisch zijn
 • Een klanttevredenheidsscore van het afgelopen jaar van 9.3
 • Vandaag besteld = Vandaag verwerkt

Als u de promotiecode AVVN gebruikt bij het afrekenen krijgt u ook nog 10% korting op alle producten! Graag staan we voor u klaar. Check de website snel: www.dutchgardenseeds.com

tonen

 

berichten wordt geladen
 

Kortingen voor onze leden:

Moestuinplan tuinschool.online

Geef een moestuin cursus cadeau

Soms is het lastig om tijdens een feestdagen een goed cadeau te vinden. Worden je vrienden en familieleden nou echt blij van nóg meer spullen? 

 

Geef in plaats van spullen een cursus cadeau! De tuinschool.online biedt verschillende cursussen aan over moestuinieren. Één daarvan is 'Maak je eigen moestuinplan'.

Een moestuinplan maken kan soms best overweldigend zijn. Je heb zaadjes gekocht, maar hoe ga je vervolgens gestructureerd te werk en zorg je ervoor dat je het hele jaar plezier hebt van je oogst? Kim Nelissen heeft voor Tuinschool.online een cursus gemaakt waarbij ze je helpt met het maken van je eigen moestuinplan.

 

Lezers van deze nieuwsbrief krijgen €20,- korting op deze cursus van Kim Nelissen. Gebruik daarvoor bij het afrekenen kortingscode: MOESMEISJE.  Deze korting geldt t/m 31 december.

 

Meer moestuin cursussen..

De tuinschool.online biedt veel meer cursussen aan voor een duurzame, natuurvriendelijke tuin vol leven. Zoals over composteren, onkruid, zelf bokashi maken en het bouwen van een kruidenspiraal.

 

Ga goed voorbereid het nieuwe jaar in! Met kortingscode AVVN23 krijg je €10 korting op een cursus naar keuze*.

 

Je koopt je online cursus mét korting tot en met 31 december. Maar je kan deze op elk gewenst moment starten, en in je eigen tempo volgen. 

*Met uitzondering van de masterclasses

Tuinschool.online cursussen
 
De moestuinbeurs 2024

Bezoek de moestuinbeurs met korting!

Na het succesvolle debuut aan het begin van dit jaar, is het bijna tijd voor de tweede editie van De Moestuinbeurs en wel op 22, 23 en 24 maart 2024! Bereid je voor op drie dagen vol producten, kennis en inspiratie rondom moestuinieren. Dé perfecte start van het nieuwe moestuinseizoen!

 

Lezers van deze nieuwsbrief ontvangen een extra 15% korting op vroegboektickets. Bezoek www.demoestuinbeurs.nl en gebruik de actiecode AVVN15*.  

*Deze aanbieding is geldig t/m 31 december 2023 

Advertorial:
Ontwerp zonder titel - 2023-12-05T114159.670
 

Garden tours: Al meer dan 30 jaar dé tuinreizenspecialist van Nederland

Bezoek met Garden Tours de mooiste en spectaculairste tuinen, maar ook kleinere, knusse privétuinen met homemade scones en thee of koffie. In binnen- en buitenland, dichtbij of ver weg. Om te kijken, te genieten of inspiratie op te doen.

 

Al hun reizen worden met zorg voorbereid, de standaard ligt hoog zonder de aandacht voor details uit het oog te verliezen. Hierdoor bieden zij reizen aan die u een unieke ervaring bezorgen. De verschillende tuinen zullen onvergetelijke indrukken achterlaten. Iedere tuineigenaar en elke tuin heeft zijn eigen verhaal.

 

Je reist met een kleine groep per comfortabele touringcar en overnacht in luxe hotels. Al hun reizen worden begeleid door een ervaren reisleider.

 

Ben je nieuwsgierig geworden naar al hun mooie tuinenreizen? Op de website www.gardentours.nl vind je meer informatie en kun je meteen je tuinreis uitzoeken. 

 

Je droomreis start bij Garden Tours.

tonen

 
 

Cadeautips voor de feestdagen:

De tuin scheurkalender 2024

De tuin - scheurkalender 2024

Auteurs: Romke van de Kaa en Paul Geerts
Prijs: €15,99
 
De tuinscheurkalender bevat prachtige tuingedichten, smakelijke recepten en handige tuinweetjes. 
 
Of je nu dagelijks uren in je tuin doorbrengt of meerdere malen per week op de fiets naar je moestuin gaat, een tuinliefhebber raakt nooit uitgeleerd en uitgelezen. De blaadjes van De tuinscheurkalender worden niet voor niets al jaren met gretigheid afgescheurd. Ook deze editie staat weer boordevol tips, sprankelende citaten, prachtige tuingedichten, recepten om je vingers bij af te likken en grappige anekdotes voor iedere tuinier.
 

De Kroostegel van 'Flip the city'

Deze tuintegels zijn gemaakt van eendenkroos. 'Flip the City' gebruikt het probleem van eendenkroos om een circulaire oplossing voor de stad te bieden. Eendenkroos is namelijk heel voedzaam voor planten. De tegels bevatten zaden van inheemse soorten om de biodiversiteit te verhogen. Er zijn tegels voor zonnige en schaduwrijke plekken in je tuin, en voor bijen en vlinders. 

 • De afmeting van de tegel is 30x30x8 cm.
 • Let op: Het gaat om een pre-order. De verzending vindt plaats op 22 maart 2024. Met de bestelling van de kroostegel ondersteun je alvast dit duurzame project. En je legt de tegel toch pas in het voorjaar in je tuin. :)
 • Ga naar de website Lets flip the city
FlipTheCity-94
 
Geef een stukkie grond cadeau

Een cadeau wat de aarde herstelt!

Een stukkie grond waar boeren met een missie met veel liefde voor gaan zorgen. Een stukkie waar de natuur weer mag floreren, de biodiversiteit terug keert, de bodem gezonder wordt en waar gezond voedsel geproduceerd wordt, voor nog vele generaties. Dat is pas een cadeau met impact! 

 • Voor €35,- wordt er 5m2 landbouwgrond herstelt.
 • De ontvanger krijgt een certificaat toegestuurd. Daarop staat precies hoeveel grond jij voor hem of haar vrijkoopt. Er is ook ruimte voor een persoonlijk berichtje.
 • Ga naar de website van Stichting Aardpeer.
Bodendierendagen resultaten 2023
 

Bodendierendagen resultaten 2023:

Duizenden mensen zijn deze herfst weer op zoek gegaan naar het leven op en onder de grond: van regenwormen tot mieren, en van pissebedden tot duizendpoten. Wat leeft er allemaal in de bodem van onze tuinen, stadsparken en dorpen? 2023 is een gunstig jaar voor bodemdieren. Dat laten de cijfers zien volgens de onderzoekers van de Bodemdierendagen. Het relatief koele, vochtige weer speelt hier zeer waarschijnlijk een rol. Veel bodemdieren zijn namelijk gevoelig voor droogte.

 

De Bodemdieren Top 3: de regenwormen zijn in de meeste tuinen gevonden (87%), op de voet gevolgd door de spinnen (86%) en de pissebedden (83%).

 

Beste tuinen: “Het is geen verrassing dat de groene tuin een plek is waar bodemdieren graag leven. Door het grote aantal onderzochte tuinen geven de cijfers een goed beeld van de diversiteit aan diergroepen,” vertelt bodemecoloog en Bodemdierendagen-organisator Gerard Korthals (WUR). Die is beduidend hoger dan in een halfgroene tuin bijvoorbeeld. Daarnaast doen ook Tiny Forests en voedselbossen het goed.

 

Stedenbattle

Welke stad is bodemdiervriendelijk, en zet zich daar het meeste voor in? Voor de tweede keer vond als extra onderdeel de Bodemdieren Battle of the Cities plaats. Een gezonde, levende bodem is natuurlijk overal belangrijk – maar in de stad extra. Daarom ging een aantal steden actief op zoek naar hun ‘bodemdierenoases’. En de winnaar is: Leeuwarden.

 • Alles is nu terug te vinden op de resultatenpagina van de Bodemdierendagen-website. Zo kan iedereen zelf ‘verder graven’ in de nieuwe kennis. 

tonen

 
 

Eindejaarswens internationale federatie

Eindejaarsbericht van de internationale federatie

De Fédération Internationale des jardins Famililiaux a.s.b.l.  is de Europese organisatie van volkstuinparken en aanverwante organisaties waarin AVVN actief is vertegenwoordigd via AVVN bestuurders.

Naast het belangrijke uitwisselen van ervaringen en ideeën, het verzamelen van relevante gegevens, ontwikkelt de Federatie zich ook steeds meer tot een belangenbehartiger van volkstuinparken, richting de Europese Unie, die immers een steeds belangrijkere rol krijgt bij wet- en regelgeving.

Lees op onze website de eindejaarswens van de nieuwe voorzitter Sylvia Wohatschek. Hierin drukt ze ons de waarde van volkstuinen op het hart, juist voor onze toekomst.

 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_8
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_9

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_2