Is onderstaande mail niet goed leesbaar?

Bekijk de nieuwsbrief online in je browser

 
 

Snoeien, ALV, en zomerse activiteiten

juni 2022
 

Beste groenliefhebbers,

Via deze maandelijkse AVVN nieuwsbrief delen wij groentips, nieuws en vragen over samen natuurlijk tuinieren met jullie. Hier delen we kennis en creëren we een netwerk om openbaar groen, biodiversiteit en gezondheid te bevorderen.

Foto: Volkstuinvereniging Lombardijen - Rotterdam

 

Je tuin onderhouden in de zomer: snoeien

Vanaf vorige week is de zomer van start gegaan. De periode van het grote genieten van de tuin is aangebroken! Je zomerse tuinstoeltjes zijn waarschijnlijk al uit de schuur gehaald en de kan met limonade kan weer rijkelijk vloeien.Maar 'gelukkig' is er ook nog voldoende werk te doen in de tuin! Naast het oogsten kan je de rest van je (moes-)tuin onderhouden door planten te snoeien. Dit stimuleert de groei en de aanmaak van nieuwe bloemen en vruchten. Zo geniet te extra lang van een uitbundige groei!

 

Snoeien

Zodra bloemen of planten uitbloeien is het handig om ze te snoeien. Van sommige planten is dit enkel de bloem zelf, zoals bij struikrozen, vlinderbloemen, hortensia's, seringen en geraniums. Dit stimuleert de vitaliteit van de plant. Maar sommige planten kan je ook veel verder terugsnoeien om kans te maken op een tweede bloei. Dit kan je bijvoorbeeld doen bij de klimroos. Deze kan je tot tien centimeter van de hoofdstam terugsnoeien als een tros of tak volledige uitgebloeid is. Kattenkruid en salvia kan je tot bijna aan de grond terugsnoeien om ze door te laten bloeien tot het eind van de zomer.Heb je een druif? Dan kan je de eenjarige scheuten in de zomer terugsnoeien zodat er meer energie gaat naar de rijping van de druiventrossen. Dit werkt ook bij aardbeien, verwijder daarvoor de uitlopers zodat de plant alle energie kan steken in het maken en laten rijpen van de vruchten. je kan de bovenkant van tomatenplanten afknippen zodat de plant stopt met het aanmaken van nieuwe trossen. Ook de zijscheuten uit de bladoksels kan je verwijderen (dieven), deze kosten de plant anders onnodig veel energie.

Geniet van je oogst en van de uitbundige, zomerse tuin!

 
Advertentie:
Floriade 2022
 

Groen, groener, groenst.

Kom naar Floriade Expo 2022 en geniet van een geweldige dag vol groen. Hier draait alles om wat groeit en bloeit en hoe dat onze manier van leven beter, leuker en gezonder kan maken. Hier geniet je volop van de meest kleurrijke bloemen, planten en bomen. En leer je over slimme toepassingen van groen, die ons helpen met een aangenamere temperatuur, gezondere lucht, verser voedsel en een mooier stadsbeeld.

 

Loop door een levende bomen- en plantenbibliotheek, maak een reis door de Nederlandse glastuinbouw in The Green House of bekijk één van de mooie nationale of internationale tuinen en paviljoens.

 

Na een dag op de Expo kom je thuis met allerlei inspirerende ideeën over bijvoorbeeld hoe je jouw eigen tuin, balkon of huiskamer kan verrijken. Zo bouw je zelf ook mee aan de groene stad van de toekomst!

  • t/m 9 oktober 2022 in Almere
  • Tickets en meer informatie via floriade.com 

la

 

berichten wordt geladen
 

Pandhof Sinte Marie Utrecht Open Tuinendag

2 Juli Open Tuinendag in Utrecht

Op zaterdag 2 juli 2022 vindt de elfde Open Tuinendag Utrecht plaats. Verborgen achter gevels en poorten van de historische binnenstad liggen de Utrechtse stads- en binnentuinen: groene oases van rust en vaak verrassende staaltjes tuinarchitectuur. De Open Tuinendag geeft geïnteresseerden een unieke gelegenheid om van deze bijzondere tuinen te genieten die de rest van het jaar niet toegankelijk zijn.

  • De tuinen zijn zaterdag 2 Juli tussen 10:00 uur & 17:00 uur te bezoeken.
  • Een passe-partout is €15,- en te koop bij de VVV Utrecht.
  • Meer informatie vind je op de website van Open tuinendag Utrecht.
 

Zomers recept:

Planten en zout: meestal geen goede combinatie. Toch gaan ze noodgedwongen steeds vaker samen, vanwege de verzilting van de bodem. Gelukkig bestaan er heerlijke zilte soorten, die je ook zelf kunt leren kweken, oogsten en verwerken tot een heerlijke maal. Zoals zeekraal.

 

Via Zilt, een samenwerkingsproject van enkele Texelse ondernemers en IVN Natuureducatie, leer je meer over deze bijzondere zilte groente. Kijk op hun website voor kweektips en maak daarna deze heerlijke scones met zeekraal.

-> Lees het gehele recept terug op onze website.

Scones met zeekraal recept
 
De Tuinkenner BioBasis

Duurzaam Tuinieren met Tuinkenner

Tuinkenner geeft je inzicht en begrip voor de natuurlijke processen in de tuin. De bodem, de aanleg, het bemesten, de border, het gazon, de vijver en zelfs de kamerplanten hebben een milieuvriendelijke en duurzame benadering nodig.

 

Benieuwd naar alle producten die Tuinkenner te bieden heeft? Ga snel naar hun website en neem een kijkje in hun webshop.

ALV AVVN
 

De ALV van AVVN

Zaterdag 18 juni vond de 76ste AVVN-ALV (Congres) plaats in een prettige en constructieve sfeer. Deze houden wij eens per jaar. Dit keer waren een deel van de deelnemers op kantoor en een deel sloot online vanuit huis aan. Gastspreker was Paulus Jansen. We hadden hem gevraagd om als oud-wethouder van Utrecht een kijkje in de keuken te geven hoe gemeenten tegen volkstuinen aankijken, zodat we daar ons voordeel mee kunnen doen. Hij boeide het gehoor met veel tips, adviezen en eyeopeners over hoe we de positie van onze tuinen en tuinparken - “de pareltjes van groen” zoals hij het noemde- te versterken. In de herfsteditie van De Tuinliefhebber komt hierover nog een interview met Paulus Jansen. 

 

Aansluitend gingen we door met het huishoudelijk gedeelte. Zo zijn onder meer het bestuursverslag en de begroting voor 2023 goedgekeurd. Ook zijn er enkele voorstellen over onder andere het collectieve lidmaatschap en de contributie goedgekeurd. Daarnaast zijn wij zeer verheugd dat Ruud Grondel met een overtuigende meerderheid werd herkozen als voorzitter van AVVN samen natuurlijk tuinieren! Bedankt Ruud, dat je je wederom wil inzetten voor AVVN! 

la

 
 

Van onze samenwerkingspartners:

Maak grijs groener

Maak grijs groener: vanaf 1 Juli starten de challenges

Met deze vrolijke campagne wil Deltaplan Biodiversiteitsherstel mensen inspireren om samen aan de slag te gaan met biodiversiteit in hun omgeving. 

Op 1 Juli starten ze met de challenges (uitdagingen) voor het herstellen van biodiversiteit in je eigen omgeving. Je wordt uitgedaagd om zoveel mogelijk aaneengesloten groen te realiseren (#DeAllerlangstePlantVanNederland) en om kleine watertjes aan te leggen (#TinyPoel). Foto's van deze challenges delen ze op social media en via hun advertenties.

  • Meedoen? Deel je actie en gebruik daarbij bovenstaande hashtags! Je leest er meer over op hun website
 

IVN wandel- en fietsroutes

Wist je dat IVN Natuureducatie meer dan 450 wandelroutes, fietsroutes en meerdaagse trektochten aanbiedt? Laat je verrassen door de mooiste plekken in de Nederlandse natuur. Wil je lekker gaan struinen met je kinderen door de duinen of juist tot rust komen in een mooi bosrijk gebied? Kijk op de IVN-website of download gratis de IVN Routes App voor Android of iPhone

IVN wandelroutes
 
Geveltuin Rotterdam

Een geveltuin aanleggen (met subsidie)

Je ziet ze steeds vaker: geveltuintjes. Het ziet er gezellig uit, is goed voor het klimaat én kan de biodiversiteit een handje helpen. Steeds vaker wordt de aanleg van deze tuintjes door de gemeente gestimuleerd. Hier lees je precies hoe je een geveltuintje aanlegt en wat de (subsidie)mogelijkheden in verschillende grote steden zijn. Zo maak je in jouw stad een geveltuin.

 

tonen

 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_7
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_8
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_9

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_2