Is onderstaande mail niet goed leesbaar?

Bekijk de nieuwsbrief online in je browser

 
 

Winactie, lente-tips & aardappelziekte

april 2022
 

Beste groenliefhebbers,

Via deze maandelijkse AVVN nieuwsbrief delen wij groentips, nieuws en vragen over samen natuurlijk tuinieren met jullie. Hier delen we kennis en creëren we een netwerk om openbaar groen, biodiversiteit en gezondheid te bevorderen.

 

In de tuin in april

Bij ons staat het momenteel vol met kweekbakjes en wc-rolletjes vol voorzaai-geluk! Lupines, viooltjes, goudsbloem en heel veel afrikaantjes! Sommige plantjes doen er erg lang over om boven de grond te komen, andere knallen omhoog! Van al dit ontluikende leven worden wij altijd erg blij, jullie ook? 

 

(Voor-)zaaien voor sier-en moestuin
Voor de bloementuin is het nu tijd om afrikaantjes, duizendschoon, korenbloem, goudsbloem, vergeet me nietjes, vingerhoedskruid en viooltjes voor te zaaien. Zijn de plantjes klaar om de tuin in te gaan? Laat ze dan eerst een weekje rustig wennen aan de buitentemperatuur. Zet ze buiten op een beschutte plek en haal ze 's avonds naar binnen. Voor sommige planten is het beter om ze pas na ijsheiligen buiten planten, dus vanaf half mei. 

De volgende planten kan je vanaf nu direct in de moestuin zaaien: bietjes, brocolli, rode kool, mais, peterselie, ijsbergsla, wortelen, erwten, spruitjes en aardappelen.

 

Snoeien
Naast voorzaai-pret is dit een goed moment om de laatste snoei werkzaamheden te doen; rozemarijn, salie, fruitbomen, vlinderstruik, lavatera en lavendel kunnen nu nog terug worden gesnoeid voor een compactere bloei. 


Voeden
Verder is bemesten van de planten en struiken in april een goed idee. Doe dit met biologische mestcompost of als het kan met je eigen gemaakte compost

 

 
Winactie!
kweekpakket en kookboek over zilte groente
 

Win een kweekpakket of kookboek over zilte groente!

Planten en zout: meestal geen goede combinatie. Toch gaan ze noodgedwongen steeds vaker samen, vanwege de verzilting van de bodem. Gelukkig bestaan er heerlijke zilte soorten, die je ook zelf kunt leren kweken.

Ziltige zaligheden

Zomerse zeeaster, zuivere zeevenkel, zilte zeekraal en stralende strandbiet. Klinkende namen van smakelijke zilte groentes die we ook wel ‘halofyten’ noemen. Dat zijn soorten die in een bepaalde mate zouttolerant zijn; zij hebben manieren gevonden om in een zilt milieu te groeien.

Zelf oogsten

Wil je deze zilte groente zelf leren telen? Dat kan met behulp van Zilt, een samenwerkingproject van enkele Texelse ondernemers en IVN Natuureducatie. Dit project bestaat uit een kweekpakket, een gratis online cursus en een kookboek. Als je meedoet met Zilt kun je deze lente zeeaster en zeekraal zaaien en die – met een beetje geluk – vanaf juni al oogsten. Om er vervolgens heerlijke muffins, mosterdsoep of aardappelkoekjes van te maken!

Winactie

Wij mogen vijf kweekpakketten en twee kookboeken weggeven! Kansmaken? Stuur zo snel mogelijk een e-mail met als titel 'Winactie Zilte Groente' met daarin je naam en adres naar tuinliefhebber@avvn.nl

la

 

berichten wordt geladen
 

steenbreek347-1366x2048

De aanmelding voor de jaarlijkse Steenbreektrofee is weer geopend!

Heb jij een project opgezet dat verstening tegengaat of waarbij op een andere manier duurzaam wordt vergroend? Lever jij op jouw manier een bijdrage aan de biodiversiteit, klimaatbestendigheid én leefomgevingskwaliteit?

Doe dan mee met de verkiezing van de Steenbreektrofee!

 

Elk jaar wordt in Nederland de Steenbreektrofee uitgereikt aan een innovatief en duurzaam project, dat laat zien hoe groen (en water) op een praktische manier kan worden benut.

 

Aanmelden kan tot uiterlijk 20 mei 2022, voor meer informatie kan je terecht op hun website.

 

Uittip: Vlinderhof in het Máximapark

De Vlinderhof is een bijzondere tuin in de Binnenhof van het Máximapark te Vleuten. Bijzonder omdat hij ontworpen is door Piet Oudolf, én bijzonder omdat het hier gaat om een bewonersinitiatief. De tuin is niet alleen ontworpen in samenspraak met de bewoners, maar wordt ook door de bewoners beheerd.

 

De naam Vlinderhof is gekozen omdat er veel planten staan waar vlinders (en bijen) op af komen. Deze tuin is het hele jaar door te bezoeken!

Vlindertuin
 
Bloesemboog IVN

De Bloesemboog

Het hele jaar een tuin vol kleur? Dat kan! Met een bloesemboog zorg je ervoor dat je vanaf het vroege voorjaar tot in de late herfst geniet van bloeiende planten in je tuin. Dit is leuk voor jou en goed voor de insecten. 

 

Als je in je tuin kiest voor planten die elkaar opvolgen in bloei, zorg je ervoor dat de bijen, hommels en vlinders het hele jaar door voldoende te eten hebben. Kies dan vooral voor inheemse bloeiende planten, hier heeft de natuur het meeste aan!

 

In April & Mei kan je genieten van daslook, aalbes, sleedoorn, paardebloem, kruipend zenegroen en paarse dovenetel. 

 

Download hier gratis de IVN Bloesemoog, zo geniet je het hele jaar van een kleurrijke tuin vol leven.

Phytophtora aantasting op aardappelplant
 

Vermijden van aardappelziekte (Phytophtora infestans)

Phytophthora infestans staat ook wel bekend als de aardappelziekte, maar het tast ook tomatenplanten aan. Deze schimmelziekte kan ernstige schade veroorzaken. De gehele oogst kan daarbij verloren gaan. Zeker bij warm weer verplaatst de schimmel zich razendsnel via de lucht. Gezien de ernstige schade en de snelle verspreiding geldt er bij aardappelziekte een bestrijdingsplicht.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijk wil je liever dat deze schimmel geen intrede doet in je moestuin! Het is zonde van al je harde werk en de bestrijdingsmiddelen zijn schadelijk voor de bodem en het dierenleven. Dat willen we natuurlijk vermijden!
Dit kan je doen:

  • Dek hopen met uitgegroeide aardappelplanten af met plastic of voer het af.
  • Aangetast loof niet op de composthoop gooien maar in een gesloten plasticzak afvoeren.
  • Gebruik NAK-gekeurd pootgoed.
  • Teel niet vaker dan eens in de vier jaar aardappelen of tomaten op hetzelfde stuk grond.
  • Kies voor het telen van een vroeg gewas.
  • Controleer regelmatig op infecties.
  • Lees deze folder over Phytophthora van NAK goed door!

 

Herkennen

Het is belangrijk dat je de aardappelziekte zo snel mogelijk herkent. Controleer de bladeren op de aardappelplant op bruine/zwarte vlekken. Op de knollen veroorzaakt deze schimmel roestbruine, iets ingezonken vlekken. 

 

Controle

Er wordt door inspecteurs van de Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor zaaigoed en pootgoed van landbouwgewassen (NAK) jaarlijks gecontroleerd op de naleving van de wetgeving. Hier vallen volkstuinen ook onder! Wanneer de bestrijding onvoldoende is, kan er een boete worden opgelegd.
Op de website van de NAK vind je meer informatie. 

la

 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_4
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_5
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_6
 

tonen

 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_7
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_8
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_9

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_2