Is onderstaande mail niet goed leesbaar?

Bekijk de nieuwsbrief online in je browser

 
 

Botanische revolutie, Insecten, strijd tegen glyfosfaat & cadeau-tip

December 2021
 

Beste lezers,

December is écht een drukke maand die gewoon voorbij vliegt. Deze staat niet alleen bol van borrels, winkelen voor cadeautjes, knutselen van kerstversiering en het afspreken met familie en vrienden. Maar er is daarnaast ook nog eens genoeg te doen in de tuin!

 

Tuintips voor de winter:

  • Nieuwe planten kan je nu nog in je tuin zetten, deze hebben dan nog voldoende tijd om te wortelen en aan te slaan voordat het voorjaar ingeluid wordt.
  • Afgevallen blad kan je van het gazon en het pad in de border leggen, want dat geeft extra bescherming en voeding aan de bodem.
  • Bladverliezende planten, die nu kaal zijn, zijn in rust en zou je kunnen snoeien. Vermijd echter om te snoeien wanneer het vriest!
  • Als er stevige vorst verwacht wordt, zet dan je kuipplanten binnen of pak ze goed in om ze te beschermen tegen de kou. Vergeet ook niet om de knollen van de dahlia's uit de grond te halen en zet ze weg op een droge en donkere plek.

 

Voor meer tuinier tips voor de winter kijk je natuurlijk op onze pagina!

 
Tip voor een dagje uit:
Gert Jan van Rooij
 

De Botanische revolutie in Centraal Museum Utrecht

De botanische revolutie - Over de noodzaak van kunst en tuinieren vertelt het verhaal van de tuin als vruchtbare inspiratiebron voor kunstenaars. In de huidige klimaatcrisis staat de relatie tussen mens en natuur op scherp. Kunstenaars richten hun pijlen op de tuin: zij stellen kritische vragen over de manier waarop de natuur wordt bedwongen en uitgebuit. Zij roepen op om onze relatie met de natuur radicaal te veranderen. Door de eeuwen heen hebben kunstenaars, schrijvers, dichters en denkers, de tuin telkens op een andere manier beschreven en vormgegeven. Welke actuele reflecties bieden kunstenaars op het paradijs, de volkstuin, klimaatverandering? Verrassende klassieke en moderne voorbeelden tonen de diepe wortels van deze thema’s.

- Te zien tot en met 9 januari!

© Foto: Gert Jan van Rooij

tonent

 

Uit de Tuinliefhebber

berichten wordt geladen
 

Ander nieuws:

Eikenwespvlinder Jaap van den Berg

Bericht van Facebook:

Bijzondere soorten gevonden op een tuinenpark 't Nut in Soest!
Wat door steeds meer onderzoek wordt bevestigd is dat tuinen, ook volkstuinen, een rijkdom aan soorten bevatten door de diversiteit van gewassen. Jaap van den Berg gebruikt in zijn biologische tuin geen gif en plant bijzondere waardplanten, waardoor hij nu al enkele zeldzame soorten heeft gespot. Neem zou de eikenwespvlinder (foto), de sleedoornpage, klimopbij en vele andere! 
 

Bodemdierendagen: Een win voor de spin!

De uitslag van de Bodemdierendagen 2021 zijn bekend: Op #1 staat de spin! Deze is in 86% van de tuinen, schooltuinen en parken door deelnemers gevonden. Maar vlak daarna volgt de pissebed (85%) en de regenworm (82%). Dit jaar gingen er wéér meer mensen op safari in de verborgen wereld van de bodem en zij vonden in totaal meer dan 13.000 bodemdieren.

Tips voor een bodemdier-vriendelijke tuin: Verwijder tegels en zet grote plantenbakken neer.

Het volledige bericht lees je hier terug.

Bodemdierendagen uitslag 2021
 
Glyfosfaat.JPG

Steun Velt in de strijd tegen glyfosaat!

Eind 2022 loopt de huidige Europese toelating van glyfosaat af. Op verzoek van fabrikanten zoals Bayer werd een nieuwe toelatingsprocedure opgestart, ondanks wetenschappelijke studies die de schadelijkheid van glyfosaat aantonen. 

Biologische landbouwers tonen al vele jaren dat het zonder kan. Duizenden Europese burgers eisen dat het zonder moet. Velt zet alle zeilen bij om een stokje te steken voor een verlengde toelating van glyfosfaat.

Je kan Velt steunen middels een gift. Klik hier voor meer informatie.

Tip!
1920 x 600 banner veld bloemen
 

Meld een tuinproject aan voor ‘Stichting een ton voor een tuin’

Karin Bloemen wil graag maatschappelijke organisaties ondersteunen. Buurttuinen, gemeenschappelijke tuinen voor verzorgingshuizen of vergroeningen van de stad, deze komen allemaal in aanmerking voor haar actie. Van tien inzendingen wordt één initiatief gekozen en die ontvangt dan een ton (letterlijk) vól tuinspullen ter waarde van duizenden euro's.

 

Ken of ben jij een maatschappelijke organisatie die wel wat hulp kan gebruiken als het op tuinieren aankomt? Meld je dan aan! 

tonen

 
 

Bij KNNV insecten studiereis

Insecten studiereis van KNNV

Van 3 t/m 9 juli 2022 organiseert de KNNV, vereniging voor veldbiologie, een studiereis Insecten in Gorssel.  In deze week krijg je meer inzicht in de rol van insecten, hoe je ze kan vangen, fotograferen en determineren. Voor natuurliefhebbers die zich een week in de wereld van de insecten willen verdiepen is dit een uitgelezen kans. Er worden excursies, experimenteren in het veld en korte lezingen georganiseerd.

Lees hier het affiche van de studiereis.

Geïnteresseerd ? Vraag informatie aan via secretaris@arc.knnv.nl o.v.v. studiereis Insecten.

 

Ledennet oproep: Ervaring met tuinhuis taxateurs gevraagd

De tuinvereniging Levenslust in Delft is op zoek naar informatie en ervaringen over het inzetten van erkende taxateurs voor het taxeren van de tuinhuisjes als die in de verkoop gaan. Zij kunnen op dit moment onvoldoende vrijwillige taxateurs vinden onder onze leden, ondanks het feit dat men een vergoeding krijgt. Daarnaast denken zij dat taxaties door een erkende taxateur mogelijk minder discussies en vragen opleveren.

Zij komen graag in contact met verenigingen die ervaring hebben met erkende taxateurs. Reageren kan via ons besloten ledennet.

verzekeringen-tuinhuisverzekering-AVVN-kleinĀ©marina-khrapova-m2-unsplash
 
Geef 'n Stukkie Grond

Cadeau tip voor de duurzame veranderaars

Helemaal klaar met het krijgen van overbodige, niet duurzame spullen waar je niks aan hebt? Geef een stukkie gezonde grond cadeau! Met de opbrengst wordt landbouwgrond veiliggesteld voor natuurvriendelijke boeren en voedselinitiatieven, die zonder gebruik van pesticiden en kunstmest, goed voor de aarde zorgen. De ontvanger van het “stukkie grond” krijgt per post een certificaat, een broodzak van biologisch katoen en een kaartje met een persoonlijk bericht van de gever.

 

1920 x 600 banner nieuwsbrief fijne feestdagen takken
 

Tijdens de feestdagen zijn wij beperkt bereikbaar.

Wij blijven beschikbaar voor dringende zaken.

tonen

 
 

Meld een tuinproject aan voor ‘Stichting een ton voor een tuin’

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_7
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_8
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_9

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_2