Is onderstaande mail niet goed leesbaar?

Bekijk de nieuwsbrief online in je browser

 
 

Klimaatvriendelijk tuinieren, Help de egel & gratis e-learning

November 2021
 

Beste lezers,

November is de maand dat alles in de tuin uitbloeit en afsterft. Maar stiekem leeft de tuin nog volop! Voor paddestoelen is dit zelfs hét moment om zich boven de grond te laten zien. Paddestoelen zijn de vruchten van schimmels die in de grond en op dood hout leven en ze groeien door opname van water. Vandaar dat de hersft hét ultieme seizoen is om paddestoelen te zien, want dan regent het vaak maar is de grond nog warm. Paddestoelen en andere schimmels zetten dood plantmateriaal om in humus, wat weer als voedsel dient voor planten, bomen en struiken. Wil je meer paddestoelen in je tuin? Laat dan dood hout en afgevallen bladeren liggen. Op de website van Natuurmonumenten kun je een gratis routeboekje van de tien mooiste paddestoelenroutes downloaden. Hoeveel bijzondere soorten spot jij? 

 

Klimaatvriendelijk tuinieren

In De Tuinliefhebber willen we volgend jaar uitgebreid aandacht besteden aan klimaatvriendelijk tuinieren. We zijn daarom op zoek naar verenigingen en buurttuinen die hun ervaringen met ons willen delen. Wat hebben jullie op het tuinpark of in de buurttuin aangepast om beter om te gaan met zaken als (te) veel regenwater en droogte? Laat het ons weten via tuinliefhebber@avvn.nl 

 
Banner tuinliefhebber
 

De Tuinliefhebber winter

De donkere en koude dagen staan voor de deur. We blijven meer binnen en maken het thuis gezellig. In de tuin is het maar kaal, koud en saai. Of toch niet? Echte tuinliefhebbers weten wel beter. Die genieten dan ook volop van hun stukje groen. Veel bomen en heesters verliezen weliswaar hun bladeren en gaan in een ruststand, maar er zijn genoeg planten die hun blad en kleur vasthouden. In de wintereditie van De Tuinliefhebber ontdekken we de schoonheid van winterbloeiers, het plezier van guerilla gardening, leren we voorzaaien zonder plastic potjes en ontdekken we nieuwe handige opruimhulpjes voor in de tuin.

En natuurlijk hebben we in dit nummer weer een fotowedstrijd met een leuke prijs!

 

Leden van aangesloten verenigingen en supporters van AVVN krijgen De Tuinliefhebber omstreeks 26 november thuisgestuurd. Wil jij De Tuinliefhebber ook thuis ontvangen? Meld je dan aan als supporter van AVVN

tonent

 

Nieuws:

berichten wordt geladen
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_1
 

Doneer komende zaterdag een zaailing uit jouw tuin! 

Op 27 november organiseert MeerBomenNu het landelijke Doneer-een-zaailing-dag ten behoeve van het klimaat en de biodiversiteit. In bijna iedere tuin staat wel een jonge boom of struik die daar niet kan blijven staan.
Maar wanneer je deze zaailing (of stek) inleverert bij één van de 200 inleverpunten door het hele land, zal deze een tweede kans krijgen om een volwassen boom te worden! Ontdek hier waar en hoe je je zaailing kan inleveren.
Nikola Jovanovic zaailing
 
Wateroverlast Jan Vroegop

Oproep: Advies over wateroverlast op de tuin!

Tuinvereniging Jan Vroegop in Zaandam bestaat 75 jaar en is buitendijks aangelegd op zware zeeklei met een veenbodem. Een deel van het park ligt lager dan de rest en er is altijd wel een zekere mate van wateroverlast geweest, maar daarvoor was drainage naar de sloot voldoende. Nu met de droge zomers en de zware regenbuien is het niet meer mogelijk om al dat regenwater kwijt te raken. Het bestuur is op zoek naar tips en advies hoe hiermee om te gaan. Kun jij helpen? Neem dan contact op met voorzitter Nanny Peerenboom op 0650518075 of per mail: bestuurjanvroegop@gmail.com

 

Egel in de tuin
 

Help de egel in je tuin!

Helaas gaat het slecht met de egels in Nederland. De afgelopen tien jaar is de helft van alle egels verdwenen. Ze hebben steeds minder plek om te wonen en te leven. Als het zo doorgaat, zijn er straks helemaal geen egels meer. Het help om je tuin egelvriendelijk in te richten, want onze tuinen zijn een belangrijk leefgebied voor de egels. Daarnaast is een egel voor je tuin ook onzettend nuttig! Ze eten slakken en ander ongedierte. 

 

Zo maak je je tuin egelvriendelijk:

  • Plaats een egelmand of egelhuisje. deze kan je ook zelf maken. Kijk voor een bouwtekening op de website van de Egelbescherming
  • Bied egelvoer of kattenvoer en water aan (geen melk!)
  • Maak een egelsnelweg door een sluip-door-kruip-door gat van 13cm naar de tuin van de buren te maken
  • Laat gevallen bladeren en takken liggen en creëer 'rommelhoekjes'
  • laat geen netten op de grond liggen, hier kan de egel in verstrikt raken
  • Laat de robot maaimachine niet in de nacht maaien

tonen

 
 

knotweed-g3400b0d88_1920

Bladvlo blijkt effectief in bestrijding van Japanse duizendknoop

De Japanse duizendknoop is een invasieve exoot, die zich extreem snel verspreidt en die schadelijk is voor gebouwen, wegen en leidingen. De plant kan tien centimeter per dag groeien en gaat door funderingen en asfalt heen. In de bestrijding is echt alles geprobeerd. Van maaien en de wortels koken tot elektrocuteren of injecteren met gif: de plant laat zich niet verslaan. Maar in Japan woekert de duizendknoop niet, en dat bracht onderzoekers op het idee om de natuurlijke vijand van de plant ook hier in te gaan zette: de Japanse bladvo. En nu blijkt dat deze vlo, die alleen leeft op de Japanse Duizendknoop, de plant duidelijk in de groei afremt! 

 

Gratis e-learning over tuinieren.

Wil je aan de slag in de tuin, maar weet je nog niet zo goed waar je moet beginnen? Dan is de gratis e-learning ‘Een levende tuin’ van IVN Natuureducatie wellicht interessant om te volgen! Samen met duurzaam tuinontwerper Anne Wieggers, bekend van tv-programma BinnensteBuiten, heeft IVN deze e-learning ontwikkeld. Na vijf online modules weet jij hoe je je tuin kunt omtoveren naar een fijne plek voor jezelf, planten en dieren. De e-learning neemt je mee met het maken van een plan tot onderhoud en zit vol praktische tips en tricks.

E-learning van IVN
 
Fotowedstrijd de Tuinliefhebber winter

Winnaar van de Tuinliefhebber Fotowedstrijd bekend!

De herfst is hét moment om appels en peren te oogsten. Vandaar dat we onze leden vroegen om een foto te maken van hun mooiste (en lekkerste!) appel- of perengerecht. Jeanet Reichgelt-Seinen, die tuiniert bij Volkstuinvereniging Roermond, verraste ons met een heerlijke foto van muffins gevuld met appels en blauwe bessen. Lees hier meer over wat haar inspireerde om deze foto te maken. 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_3
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_7
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_8
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_9

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_2