Is onderstaande mail niet goed leesbaar?

Bekijk de nieuwsbrief online in je browser

 
 

AVVN nieuwsbrief

Maart 2023
 

Beste groenliefhebbers,

Via deze maandelijkse AVVN nieuwsbrief delen wij groentips, nieuws en vragen over samen natuurlijk tuinieren met jullie. Hier delen we kennis en creëren we een netwerk om openbaar groen, biodiversiteit en gezondheid te bevorderen.

 

Voorjaar!

1 maart is de meteorologische lente begonnen. Het is nog frisjes, maar de krokussen bloeien en ook de narcissen stralen je tegemoet. Niets fijner als op een zonnige dag in een beschut hoekje van je tuin met een kop koffie of thee te genieten van het vooruitzicht van een nieuw tuinseizoen! Wij geven je graag tips om het voorjaar zonnig te starten!

 
Advertorial
Bijenkans
 

Bijenkans – Kwekerij voor biologische bijen- en vlinderplanten

Kwekerij Bijenkans is gespecialiseerd in biologische tuinplanten die één ding met elkaar gemeen hebben: er komen vlinders, bijen, hommels en tal van andere insecten op af. Omdat we veel vanuit de vollegrond kweken, is het daarnaast een tuin waar deze planten in al hun pracht te beleven zijn. De kwekerij is bedoeld voor iedereen die meer ecologisch wil tuinieren. Door het kiezen van wilde bijen- en vlinderplanten lever je een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit in jouw omgeving. Daarnaast maak je kennis met een extra dimensie in de tuin, namelijk alles wat zoemt en fladdert! Kijk voor meer informatie op: de website of op de Facebookpagina.

lal

 

berichten wordt geladen
 

In het voorjaar

snoeien-450

Snoeien doet bloeien!

Snoeien in het voorjaar zorgt ervoor dat de plant de sapstroom over minder takken en knoppen hoeft te verdelen. Alle energie gaat naar de overgebleven takken. Op de plek waar je de tak terugsnoeit gaat de plant weer uitlopen. Zo krijg je een uitbundige en compacte bloei. Ook verwijder je nu dode takken of bladeren die in de winter zijn aangetast. Verwijder ook uitgebloeide bloemen, want zij kosten de plant alleen maar meer energie.

Ook vaste planten snoei je flink terug. Onderaan is het frisse groen vaak al op aan het komen en dit krijgt nu meer ruimte en energie om te groeien. Hoe hoger het jonge blad omhoog komt, hoe lastiger het wordt om de oude delen weg te knippen.

 

Eigenlijk kan je alles in de lente snoeien, behalve de voorjaarsbloeiers. Die snoei je na de bloei. Ook zomerbloeiende heesters, vlinderstruik, lavendel, rozen en bloeiende klimmers zoals de kamperfoelie snoei je nu.

Fruitbomen snoeien

Het gebruikelijke moment om fruitbomen te snoeien is de winterperiode. Dit omdat de bomen dan in rust zijn en alle voedingsstoffen uit de takken terug naar de wortels zijn gestroomd. Het beste moment om te snoeien is vlak voordat de boom weer uit gaat lopen. Dit kan dus ook nog prima in het vroege voorjaar. Door te snoeien zorg je later voor een goede oogst. Let er wel op dat er in de komende dagen geen vorst is voorspeld. 

Bloesem
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_3
Winnaar fotowedstrijd winterklus
Winnaar-houthak
 

Winnaar: Jos Dircken

.

 
 

De ongespitte tuin_omslag voor_HR-350

De Winnaar

Jos Dircken is de winnaar van de fotowedstrijd ‘Winterklus’. Hij heeft een volkstuin van maar liefst 370m2 bij op VTV De Wielewaal in Rotterdam-Zuid.

 

“In onze tuin staan meer dan 50 bomen en van tijd tot tijd moet er gesnoeid worden en soms gekapt/gehakt”, schrijft Jos. “Het hout gebruiken wij zelf in onze houtkachel op de tuin, nadat wij het eerst minimaal een jaar hebben laten drogen. Zo lang het nog mag, want wellicht gaat het stoken van hout verboden worden in de nabije toekomst. Milieutechnisch gezien heb ik daar trouwens alle begrip voor!”

 

Dank voor je sfeervolle foto Jos! Het boek De ongespitte tuin – Alles over ‘no-dig’ gardening van Charlie Nardozzi t.w.v. €24,50 (beschikbaar gesteld door KNNV Uitgeverij) komt jouw kant op!

 


 

Beleef de Lente: Volg broedende vogels via de camera

 

Beleef de Lente van Vogelbescherming is al meer dan 15 jaar een groot succes. Via webcams kan iedereen een kijkje nemen in de nesten van verschillende vogels. Afgelopen seizoen volgden 1,2 miljoen mensen de broedende vogels, een groot deel deed dat zelfs dagelijks.

Ook dit voorjaar staan de camera’s weer aan. Traditiegetrouw zit de bosuil van Beleef de Lente al te broeden. De bosuil is een zogenaamde vroege broeder. Door vroeg te beginnen verlaten de jonge bosuilen het nest op het moment dat kleine vogels aan de jongen beginnen. Zo is voedsel voor de jonge uilen binnen handbereik. Het paartje broedt op één ei, de kans is groot dat het hierbij blijft.

 

 

uil-350
 
Beleef-de-lente-350

Behalve de bosuil kun je ook bij de steenuil, ooievaar, kerkuil, slechtvalk en zeearend in het nest gluren. En ook in het Hollandse weidevogellandschap zijn camera’s neergezet. Behalve broedende grutto’s en kieviten hoopt Vogelbescherming hier ook de scholekster voor de camera’s te zien. Dit jaar is het Jaar van de Scholekster.

 

Behalve de live-beelden zijn op Beleefdelente dagelijks korte filmpjes met hoogtepunten te zien. Per vogel wordt een blog bijgehouden door een deskundige om uit te leggen wat er gebeurt en wat we kunnen verwachten. Ook is er een chat waar kijkers met elkaar kunnen praten over de vogels en hun vragen kunnen stellen aan de deskundigen.

Ga naar de website en kijk mee!

Korting voor AVVN-tuinders
appeltern-header
 

Met korting naar De Tuinen van Appeltern

De winter is (bijna) voorbij, we kunnen weer vooruitkijken naar een nieuw tuinseizoen. Wat ga je dit jaar doen? Voortborduren op vorig jaar, of gaat die border helemaal op de schop? Of een heel nieuw tuinplan? Als je op zoek bent naar inspiratie is een bezoekje aan De Tuinen van Appeltern een goed idee. Daar vind je tweehonderd voorbeeldtuinen, verspreid over 22 hectaren. En neem dan zeker ook een kijkje bij de tuin van Wilde Weelde!

Lezers van De Tuinliefhebber krijgen dit voorjaar 20% korting (= € 2,80) op de toegangsprijs voor De Tuinen van Appeltern. In plaats van €14, betaal je nu €11,20 per persoon voor de entree in de periode 1 maart tot en met 30 april 2023. Je kunt voor maximaal 4 personen kaarten bestellen!

Ga naar de website en bestel vandaag nog je kortingskaarten!

tonen

 
 

Steenbreek

Tip van Steenbreek

10 planten voor een geveltuin

AVVN is partner van Steenbreek, de beweging die wil zorgen voor meer groen, juist in de bebouwde omgeving. En groen hoeft zich natuurlijk niet te beperken tot je volkstuin. Een geveltuin is snel gerealiseerd. Een paar tegels eruit, plantjes erin. Maak je groene voornemens waar en ga aan de slag.

 

Steenbreek tipt tien soorten die het goed doen tussen en tegen de stenen.

 

  • Bieslook
  • Blauwe druifjes
  • Blauwschapengras
  • Daglelie
  • Huislook
  • Lavendel
  • Kamperfoelie
  • Klimkardinaalsmuts
  • Klimroos
  • Stokroos

 

 


Geveltuinen-350
 
Logo_Moestuinbeurs-230

Bezoek de MOESTUIN beurs met korting

Op 17 en 18 maart 2023 vindt de allereerste editie van De Moestuinbeurs plaats op Landgoed Mariënwaerdt in Beesd. Het is een jaarlijks terugkerende beurs met diverse standhouders, interactieve workshops, inspirerende masterclasses, een foodfestival en meer. Een mooie start van het moestuinseizoen!

Leden van tuinverenigingen die zijn aangesloten bij AVVN krijgen 20% korting op de toegangsprijs. Ga naar De Moestuinbeurs en gebruik bij je aanmelding de actiecode AVVN20.

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_2