Is onderstaande mail niet goed leesbaar?

Bekijk de nieuwsbrief online in je browser

 
 

Droogte, taxateurs gezocht & Jubilea

mei 2022
 

Beste groenliefhebbers,

Via deze maandelijkse AVVN nieuwsbrief delen wij groentips, nieuws en vragen over samen natuurlijk tuinieren met jullie. Hier delen we kennis en creëren we een netwerk om openbaar groen, biodiversiteit en gezondheid te bevorderen.

Foto: Volkstuinvereniging Heijplaat - Rotterdam

 

De droge tuin in mei

We hebben ook dit jaar weer te maken met een zeer droog voorjaar. De gemiddelde temperatuur van januari tot en met mei van dit jaar komt op de vijfde plaats van warmste jaren in ruim 300 jaar. Ook in 2018, 2019 en 2020 waren de voorjaren zeer droog. Voor jonge plantjes zijn dat geen ideale omstandigheden. Op de tuin ben je constant bezig met het bewateren van de planten. Maar wat zou je nog meer doen?

Klimaatbestendig
Nu het klimaat steeds warmer wordt, er langere periodes van droogte zijn en de regen kort en heftiger naar beneden komt (terwijl ik dit schrijf sort de regen naar beneden), is het verstandig om je tuin klimaatbestendig in te richten. Er zijn verschillende manieren om dat te doen:

 • Opvangen van regenwater in ton of vijver. Zo vang je overvloedig hemelwater op die je in droge periodes kan gebruiken voor de planten in je tuin. 
 • Tegels eruit, groen erin! Tegels nemen veel warmte op en stralen dat terug, terwijl planten je tuin verkoelen. Ook kan zo het regenwater beter de bodem in trekken. 
 • Kies daarbij planten die goed bestand zijn tegen hitte. Stichting Steenbreek heeft een lijst van tien droogtetolerante planten samengesteld.
 • Bedek de bodem met compost, houtsnippers, bladeren of bodembedekkers om te voorkomen dat de grond uitdroogt.
 • Water geven: als je er niet aan ontkomt om de tuin te sproeien, doe dit dan liever flink veel in plaats van af en toe een beetje. Bij voorkeur vroeg in de ochtend of in de avond, want overdag verdampt het water snel.

 

-Uit het artikel van Stichting Steenbreek 'Tuin voorbereiden op periodes van droogte'

 
Oproep:
Taxateurs gezocht
 

AVVN zoekt vakbekwame taxateurs!

Met regelmaat krijgen wij het verzoek van tuinleden of verenigingen om een (her)taxatie van een volkstuin uit te laten voeren. AVVN bestaat een klein team wat de kerntaken uitvoert. Om de kwaliteit van de dienstverlening hoog te houden werken wij graag samen met vrijwilligers. Zij versterken de binding met onze verenigingen, hun besturen en hun tuinders. Als taxateur bij AVVN taxeer je zelfstandig dan wel samen met een collega-taxateur opstallen, beplanting en eventuele overige goederen aanwezig op de tuin en brengt daarvan aan ons verslag uit. 

 

Beschik jij over voldoende kennis en ervaring met betrekking tot het taxeren van tuinen en opstallen?

Kijk dan hier voor de gehele vacature en de profielschets:

la

 

Nieuws:

berichten wordt geladen
 

Tuinkenner Graszo voeding voor gazon

Duurzaam Tuinieren met Tuinkenner

Tuinkenner geeft je inzicht en begrip voor de natuurlijke processen in de tuin. De bodem, de aanleg, het bemesten, de border, het gazon, de vijver en zelfs de kamerplanten hebben een milieuvriendelijke en duurzame benadering nodig.

Tuinkenner levert organische meststoffen, bodemverbeteraars en biologische gewasbescherming voor de tuin.

Benieuwd naar alle producten die Tuinkenner te bieden heeft? Ga snel naar hun website en neem een kijkje in hun webshop.

 

 • Tuinkenner tip: GrasZó voor een vitaal en diepgroen gazon. Verkrijgbaar in 2, 4, 10 & 25 kg verpakking.

 

Krijgt glyfosaat een jaar langer vrij spel?

De Europese erkenning van glyfosaat, ‘s werelds meest gebruikte onkruidverdelger, loopt af op 15 december 2022. Maar deze deadline zal waarschijnlijk met een jaar worden uitgesteld door het hoge aantal reacties van burgers, bedrijven en overheden. 

 

De verwachting is dat Europa binnenkort zal aankondigen dat de toelating van glyfosfaat wordt verlengd, dat is geen goede zaak. 

Zeg nee tegen glyfosfaat
 
Groene vraag over moeilijk kiemend zaad

Groene vraag: zaad komt niet op

Enige tijd geleden kregen wij een vraag binnen van Ria over moeilijk kiemend zaad van verschillende slasoorten. 

Ze heeft al vanalles geprobeerd; meer zand, weinig zand. Zaaibakjes binnen of buiten zetten. Zaad bedekt en niet bedekt laten. Ook nieuw gekocht zaad wilde niet kiemen. 

Hebben meer mensen last van niet kiemend zaad in de moestuin? En hebben jullie misschien een tip voor Ria? 

Advertentie:
Ontwerp zonder titel (5)
 

Hulp bij droogte

Als tuinier op een volkstuin word je met je neus op de klimaatverandering gedrukt. Het voorjaar is extreem droog geweest, en dat is voor zaadjes en net opgekweekte groenteplantjes geen goede start. Een goed hulpmiddel voor de zandgrond zijn Bara kleimineralen. De kleiachtige structuur van Barabiomineral zorgt dat water in de bodem beter wordt vastgehouden. Er blijft dus meer water voor je planten beschikbaar. De korrels zorgen ervoor dat de bodem minder snel uitdroogt en je dus minder snel hoeft te sproeien. Daarnaast breng je belangrijke mineralen de bodem in die uiteindelijk worden opgenomen door je groenteplanten.  

Toepassen bij aanleg, renovatie en onderhoud van tuin en moestuin op (droogtegevoelige) zandgronden. Strooi uit over de bodem en werk het daarna licht in met een hark of schoffel. Ook ideaal voor het verrijken van potgrond in potten en bakken.

 • Een zak van 10 kilo is voldoende voor 50m2 moestuin.

la

 
 

Nieuws vanuit onze verenigingen:

Volkstuinvereniging Westerduin 50 jaar

Volkstuinvereniging Westerduin bestaat 50 jaar!

VTV Westerduin bestaat dit jaar 50 jaar, een gouden jubileum! Op 14 mei vierden ze dit met alle tuinders op het complex met een gezellige markt.

Speciaal voor de gelegenheid hebben de imkers van VTV Westerduin een speciale jubileum honing gemaakt. Van de bloemen van de vereniging, door de bijen van de imkers. 

 

Activiteiten van Volkstuinvereniging Tot Nut en Genoegen

Volkstuinvereniging Tot Nut en Genoegen organsieert dit voorjaar een aantal leuke activiteiten waarbij iedereen welkom is! 

 • Komende zaterdag is er een plantjes- en stekjesmarkt van 14:00 tot 16:00 uur. Eigen stekjes kunnen geruild, verkocht of weggegeven worden. Voor meer informatie zie de flyer.
 • Zaterdag 28 mei wordt er een workshop Heggensnoeien gegeven tussen 14:00 - 16:00 uur. Niet leden betalen €12,50. Voor aanmelden; zie flyer.
 • Zaterdag 4 juni vindt de Rotterdamse volksuindag plaats, een open dag van alle Rotterdamse volkstuinverenigingen.  Ook op Tot nut en genoegen ben je dan welkom!
Ontwerp zonder titel (6)
 
Open parkdag Ons Buiten Utrecht

Ons Buiten bestaat 100 jaar!

Zondag 12 juni is het van 11:00 tot 16:00 uur weer TuinKunst: de Open Parkdag van volkstuinpark Ons Buiten Amsterdam. Dit jaar met een feestelijk en uitgebreid programma om het 100-jarig bestaan van het park te vieren. Er is een kunstmarkt, een opreden van Karin Bloemen, verschillende rondleidingen over het park en de opening van de Wolkentuin. Daarnaast kan je op het hopelijk zonnige terras een hapje en een drankje nuttigen. 

 • Entree en parkeren zijn gratis. Adres: Riekerweg 15, 1066 BT Amsterdam

 

Ledennet vraag
 

Vragen vanuit het AVVN-ledennet

We krijgen regelmatig vragen in het besloten AVVN-ledennet. Daarvan willen we graag de volgende onder de aandacht brengen: 

 • Mieke uit Zwolle vraagt: 'Wij huren een terrein van de gemeente en hebben een drukriool op de parkeerplaats binnen ons complex. Er is op dit moment een verschil van mening met de gemeente Zwolle wie er verantwoordelijk is voor onderhoud en storing/ schade. Weet iemand hoe dat normaal gesproken zit?

 

Wel lid van AVVN maar nog geen toegang tot ons besloten ledennet? Vul dan hier je gegevens in. Wij sturen je de inloggegevens per mail toe. 

tonen

 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_7
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_8
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_9

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_2