Is onderstaande mail niet goed leesbaar?

Bekijk de nieuwsbrief online in je browser

 
 

Schooltuinen campagne, onkruidspreekuur & doneer een zaailing

februari 2022
 

Beste groenliefhebbers,

Via deze maandelijkse AVVN nieuwsbrief delen wij groentips, nieuws en vragen over samen natuurlijk tuinieren met jullie. Hier delen we kennis en creeeren we een netwerk om openbaar groen, biodiversiteit en gezondheid te bevorderen. 

 

Tipje van de sluier: Klimaatvriendelijk tuinieren

De Tuinliefhebber - Lente 2022
 
De Tuinliefhebber neemt deze lente een kijkje in de tuin van Anneke Beemer. Anneke heeft een kleine achtertuin in Hoogland die ze onlangs helemaal opnieuw heeft ingedeeld en tegelijkertijd klimaatbestendiger heeft gemaakt. De granietkeitjes die al in de tuin aanwezig waren, gebruikten ze op het schaduwterras en de oude waaltjes verwerkten ze in het pad naar de achterdeur. Een bevriende hovenier leverde voor het zonneterras iets grotere, oude ronde keien die er goed bij passen. Anneke: “Doordat deze stenen onregelmatig van vorm zijn, ontstaan vanzelf open voegen, waardoor regenwater goed in de grond kan zakken.”
Meer tips en ervaringen over klimaatvriendelijk tuinieren lees je in het komende lentenummer, vanaf 11 maart bij jou op de mat!
 
Ook De Tuinliefhebber thuis ontvangen?
Dat kan! Word supporter van AVVN en je ontvangt De Tuinliefhebber elk seizoen thuis!
Elke editie bevat tips, informatie en inspiratie voor samen groen doen en genieten van het seizoen.
👉 Meld je uiterlijk vrijdag 18 februari aan (incl. betaling) om dit lentenummer nog thuis te ontvangen!
 
Campagne maand van de schooltuin
 

Maand van de Schooltuin: 9 t/m 31 Mei

Elk kind een schooltuin. Zelf groenten en fruit zaaien, verzorgen en oogsten. Met die missie is vorig jaar de Alliantie Schooltuinen opgezet. Uit onderzoek blijkt dat leerkrachten schooltuinieren belangrijk vinden en ermee aan de slag willen, maar dat de helft van de scholen geen toegang heeft tot een tuin. Daarnaast hebben de leraren behoefte aan ondersteuning, kennis en kunde. 

 

Heb jij kennis van (moes-)tuinieren en lijkt het je leuk om scholen te laten zien en ervaren hoe zelf groenten en fruit zaaien, verzorgen en oogsten bijdraagt aan de ontwikkeling van het kind? Wil jij misschien met schooltuinen aan de slag gaan? 

 

Inspiratie-uur:

Kom dan naar het online inspiratie-uur op 15 februari van 16:00 - 17:00 uur. Hier ontvang je informatie over de campagne en de ondersteuning. En misschien heb je wel leuke suggesties!
Deelname is gratis. Meld je hier aan. 

tonent

 

berichten wordt geladen
 

Biobasis met logo

Duurzaam tuinieren met Tuinkenner

Tuinkenner geeft je inzicht en begrip voor de natuurlijke processen in de tuin. De bodem, de aanleg, het bemesten, de border, het gazon, de vijver en zelfs de kamerplanten hebben een milieuvriendelijke en duurzame benadering nodig.

 

Tuinkenner levert organische meststoffen, bodemverbeteraars en biologische gewasbescherming voor op de tuin. 

 

Benieuwd naar alle producten die Tuinkenner te bieden heeft? Ga snel naar hun website en neem een kijkje in hun webshop.

 

👉  Tuinkenner tip: BioBasis borderbemesting in 2, 4, 10 & 25 kg verpakking.

 

EIS lezingen terugkijken

Stichting EIS is het kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden. Onlangs hebben ze enkele online lezingen gegeven over het herkennen en helpen van insecten.

 

Heb je de lezingen gemist? Geen probleem! Lezingen zijn na afloop terug te kijken op hun Youtube kanaal.

 

Wil je beginnen met je te verdiepen in insecten maar wordt je overweldigd door de hoeveelheid? Aglaia Bouma helpt je op weg met het herkennen van verschillende ordes.

Wil je weten wat je kan doen om je tuin insect-vriendelijk te maken? Tonja van Gorp legt uit hoe je dit aanpakt. 

Youtube EIS donkerblauw
 
Zadenruil beurs de nationale proeftuin

De Nationale proeftuin

Ken jij onze zadenruil beurs de Nationale Proeftuin al? 

Wij zetten ons in voor een hogere biodiversiteit. En een van de manieren om dit te bereiken is het verspreiden van verschillende plantenzaden. Ruil je zaden met een ander en versterk de verscheidenheid op je tuin!

 

Zelfgekweekt, en daardoor biodivers zaad afkomstig van hobbytuiniers en plantenliefhebbers zoals jijzelf. Help de natuur zichzelf te helpen, en geniet ervan! 

 

Meer bomen nu doneer een zaailing
 

Doneer een zaailing

Op zaterdagmiddag 12 februari kan je zaailingen inleveren op honderden plekken in het land. Doe mee met de landelijke Doneer-een-Zaailing-Dag!

 

Elke boom of struik produceert ieder jaar zaailingen. Maar in een achtertuin is vaak geen ruimte voor al die zaailingen om volwassen boom of struik te worden. Maar iemand anders wil ze graag hebben! Lever zaailingen en stekken in en Meer Bomen Nu zorgt dat ze een goed plekje krijgen. Zo planten we samen een miljoen bomen voor klimaat en biodiversiteit!

 

Kijk op de website van Meer Bomen Nu voor informatie over hoe en waar je je zaailingen kan inleveren. 

tonen

 
 

onkruidspreekuur Suze Peters

Gratis onkruidspreekuur van Suze Peters

Last van onkruid? En wil je weten hoe je ze zonder gebruik van gif kan bestrijden?

Stel je vragen aan tuinontwerper Suze Peters, auteur van het OnkruidboekHet eerstvolgende Onkruidspreekuur vindt plaats op woensdag 16 februari van 19 tot 20 uur. Schrijf je hier in. 

 

Benieuwd naar vorige onkruidspreekuren? Bekijk ze hier

 

 

 

Veel gestelde vragen (en antwoorden)

Kan je vorige nieuwsbrieven teruglezen?

 

Ja dat kan! Via ons online archief kan je de nieuwsbrieven van het afgelopen jaar teruglezen. 

Nieuwsbrieven teruglezen avvn
 
Hyphen 75

Internationaal tijdschrift volkstuinieren - februari 2022

AVVN is lid van de internationale organisatie voor volkstuinieren, Fédération Internationale des Jardins Familiaux a.s.b.l. De federatie geeft elke paar maanden een digitaal tijdschrift uit genaamd Hyphen. 

 

In de editie van februari 2022 staat de toekomst van volkstuinen centraal. De Internationale volkstuinorganisaties uit Finland, Engeland, Frankrijk, Nederland & Zweden hun visie over de toekomst. 

 

Het tijdsschrift is terug te lezen op onze website in het engels en het duits.

 

tonen

 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_7
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_8
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_9

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_2