Is onderstaande mail niet goed leesbaar?

Bekijk de nieuwsbrief online in je browser

 
 

Herfstbladeren, bomenlezing, e-learning van IVN & klimaatmars

oktober 2021
 

Beste lezers,

Herfstbladeren; lastig of nuttig? 

Blad is een belangrijke voedselbron voor de bodem; in het bos vormen de bladeren een voedselrijke humuslaag en in de tuin kunnen de bladeren dus werken als gratis compost: een vuistdikke laag beschermt en voedt de bodem, bovendien komt op de plekken met blad veel minder snel onkruid op.

Maar helaas harken of blazen veel mensen de bladeren uit de tuin, zonde eigenlijk! Zo kan de zon ongehinderd de bodem beschijnen en dat zorgt voor uitdroging en verlies van bodemleven. Daarnaast scharrelen merels, egels en padden maar wat graag tussen de blaadjes op zoek naar eten. Ook kan een hoopje bladeren zorgen voor beschutting aan kleine dieren, die weer heel nuttig zijn voor je tuin. 
Dus, wanneer je bladeren van het terras, gazon of het looppad weg harkt; gooi ze dan niet in de groene afvalbak, maar laat ze hun nuttige werk doen op de bodem van je tuin!

 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_1
 
Martin Hermy
 

Online lezing: bomen in de (moes)tuin terug te kijken op het ledennet

Op 28 september verzorgde Martin Hermy speciaal voor leden en supporters van AVVN samen natuurlijk
tuinieren een online lezing over het kiezen van de juiste boom voor jouw (moes-)tuin.
Martin legt in zijn lezing uit waarom het belangrijk is om bomen te planten gezien het veranderende klimaat, wat voor type bomen er zijn, welk leven zich onder de grond afspeelt en hoe je de juiste boom kiest voor jouw (moes)tuin.
 
Mocht je jezelf nóg meer willen verdiepen in welke boom specifiek bij jouw tuin en wensen past, dan raden we van harte zijn boek 'De juiste boom voor elke tuin' aan.
 
Je kunt de lezing, inclusief de Q&A nu terugkijken wanneer  je lid bent van AVVN.
Nog geen lid? Lees hier over alle voordelen. Ben je al lid maar heb je nog geen toegang tot het besloten ledennet? Vraag je toegangsgegevens aan via ons aanmeldformulier.

tonent

 

berichten wordt geladen
 

wethouder deelt planten uit Sjon.nl

Veel belangstelling voor gratis planten in Arnhem

De plantjesuitdeelactie van NL Vergroent van zaterdag 16 oktober in het centrum van Arnhem heeft veel belangstelling getrokken. Het gros van de 3600 gratis planten bleek aan het eind van de middag te zijn uitgedeeld. Deze actie vond plaats in het kader van Het Vergeten Plantseizoen, waarin aandacht wordt gevraagd voor het najaar als beste moment om te planten. Een reportage van Omroep Gelderland over de actie in Arnhem is hier te zien.

 

Doe mee met de Natuurwerkdag 5 & 6 november

Heb jij zin om je handen uit de mouwen te steken? Doe mee met de natuurwerkdag op 5 of 6 november. Al 20 jaar organiseert LandschappenNL elke eerste zaterdag van november de Natuurwerkdag. Het grootste vrijwilligersevenement in het groen! Op de website van Natuurwerkdag kan je alle tuinklusjes vinden die bij jou in de buurt gevraagd worden. Er is voldoende te snoeien, maaien, knotten en schoonmaken. 

 

 

5i7a3091.358991
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_3
Nooit te oud om te leren!
ivn online cursussen
 

E-learning bij IVN Natuureducatie

Tip: Wist je dat IVN Natuureducatie naast workshops en activiteiten ook online cursussen aanbiedt? Ze bieden  verschillende gratis cursussen aan die je gewoon thuis, vanuit je luie stoel kan volgen. Zo leer je meer over het herkennen van paddestoelen, vogels of eetbare bloemen. En leer je hoe je stap voor stap kan moestuinieren of een levendige diervriendelijke tuin kunt creëren. 

Klik hier om het gehele aanbod aan activiteiten, workshops en lezingen te bekijken, en hier als je specifiek interesse hebt in de online cursussen.

tonen

 
 

markus-spiske-r1BS0pzlr1M-unsplash

Op straat voor een leefbaar klimaat!

De wetenschap is luid en duidelijk: de huidige klimaatcrisis vormt een immense bedreiging voor mensen in het hier en nu. In alle hoeken van de wereld gaan mensen de straat op om politieke leiders tot actie te bewegen, zo ook in Nederland.

Op zaterdag 6 november om 13:00 uur begint de klimaatmars op de Dam in Amsterdam. Kom jij ook? Laat van je horen!

 

Mooie maar lastige heliant

Een van onze tuinders heeft een vraag over een bloem die op zijn volkstuin groeit. Vanaf eind augustus tot nu bloeit deze plant, een mooie maar lastige heliant. De plant woekert enorm. Hij heeft hele stukken van de tuin overhoop moeten halen om de wortels uit te graven. Weet iemand de specifieke naam van deze plant en hoe je deze het beste kunt behandelen?

Reacties mogen worden gemaild naar info@avvn.nl. Alvast bedankt voor je hulp!

Heliant
 
Nieuws bericht ledennet james mckinven kleiner2

Adreswijziging of nieuw bij AVVN?

Ben jij supporter van AVVN en ontvang je graag ons seizoensmagazine De Tuinliefhebber?

Controleer dan op Mijn AVVN of je adresgegevens correct in je profiel staan genoteerd. 

Graag in- of aanvullen vóór 11 november; dan ontvang je de wintereditie van De Tuinliefhebber op tijd thuis!

 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_3
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_7
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_8
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_9

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_2