Kopie van Kopie van Kopie van Kopie van Zonder titel (1920 x 800 px) (340 x 240 px) (800 x 250 px) (1920 x 800 px) (7)

Wilde bijen lokken naar je tuin

Paardenbloem met Hommel

De wilde bij heeft het zwaar in Nederland. Maar liefst 181 van de 359 soorten wilde bijen staan op de rode lijst. Deze bijen worden met uitsterven bedreigd. Hun leefgebied wordt steeds meer beperkt en de planten waarvan ze hun nectar halen zijn steeds minder beschikbaar. In supermarkten en tuincentra wordt er veel geadverteerd met 'bloemen voor bijen'. Maar met welke bloemen en planten help je de wilde bij nou echt? 

Bijen zijn voor hun volledige levenscyclus afhankelijk van bloemen. De nectar in bloemen gebruiken ze als energiebron om te kunnen vliegen en stuifmeel verzamelen ze als eiwitbron voor hun nakomelingen. Als je de wilde bijen wilt helpen is het goed om te weten welke bloemen voor zoveel mogelijk soorten bijen nuttig zijn.  

Onderzoek vanuit Wageningen

De Universiteit van Wageningen (WUR) heeft een overzicht gemaakt van welke planten worden bezocht door hoeveel soorten bijen. Zo wilden ze erachter komen welke planten het meest nuttig zijn voor zoveel mogelijk bijen. Hierbij hebben ze de honingbij niet meegenomen in hun onderzoek. 

Onkruid aan de top

De meest bezochte planten zijn onze 'gewone' Nederlandse soorten. Voor veel mensen vallen deze planten in de categorie 'onkruid'. De paardenbloem is een van de meest bezochte plantensoorten door alle bijen. Maar liefst 107 van de 339 onderzochte bijensoorten zijn waargenomen op deze plantensoort. 

De top 10 van meest bezochte planten:

  • Paardenbloem
  • Rolklaver
  • Akkerdistel
  • Rode klaver
  • Slangenkruid
  • Witte klaver
  • Knoopkruid
  • Jacobskruiskruid
  • Zandblauwtje
  • Gewone braam

Door deze algemene plantensoorten aan te planten kun je wilde bijen helpen. Want ook het aanbod van algemene bloemen gaat achteruit. Verlies dus niet de gewone Nederlandse planten uit het oog bij het aanplanten van je bloemen border! En vermijdt kleurrijke uitheemse zadenmengsels en planten. Deze zijn niet interessant voor onze wilde bijen. 

Minder vaak maaien

In gazons groeien van nature veel nuttige bloemen voor wilde bijen. Door minder vaak te maaien kunnen deze bloemen tot bloei komen en uitbreiden. Pas ook op met het geven van teveel gazonvoeding. Door je gazon met meststoffen te verrijken groeien de grassen te snel en krijgen de bloemen geen kans. 

Bloembollen 

In het najaar kunnen we bollen planten die onze tuin al vroeg in het voorjaar voorzien van kleur én nectar. In deze tijd van het jaar zijn er nog weinig andere bloemen, dus wat extra nectar is erg welkom.

Let er wel op dat je biologische bloembollen koopt. Bollen worden traditioneel sterk behandeld tegen allerlei plagen. Hierdoor wordt de volledige plant giftig en kunnen de bijen ook vergiftigd worden. Biologische bollen zijn dus gifvrij. Bloembollen die verwilderen komen elk jaar terug, handig!

Krokussen en Blauwe druifjes leveren de nectar en stuifmeel die aan het begin van het seizoen zo hard nodig is. Andere inheemse soorten zijn wilde narcis en bosanemoon. 

Daarnaast worden later in het jaar veel (sier-)uien en looksoorten later in het jaar bezocht door bijen. Denk hierbij aan alliums. Plant voor in de zomer 'open heart' dahlia's. Deze soorten kunnen bezocht worden door bijen en hommels. 

Nestelgelegenheid

Naast voldoende voedsel hebben bijen ook plek nodig om te kunnen nestelen. Bijenhotels bieden slechts plaats aan een klein aantal bijensoorten. Bijna driekwart van de bijensoorten nestelt in de grond. Heb je ruimte over? Dan is een onbegroeid stukje zandheuvel op het zuiden een goede nestelplaats. 

Ook een houtstapel kan goed dienen als nestelplaats. In rottend hout zitten kevergangen die goed te gebruiken zijn door bijen. Het is dan wel fijn als die houtstapels in de zon staan.  

Zelf je bijenhotel maken?

  • Boor wat gaatjes van 3 tot 8 mm in een oud blokje hout
  • Steek droge bamboestokjes in een oude theepot
  • Hang het bijenhotel op een zonnige plek, bijvoorbeeld aan een fruitboom
    • Lees hier de uitgebreide handleiding van Natuurpunt

 

Delen