coronavirus-samen-tuinieren-avvn-lino-jacob-unsplash

Samen tuinieren in coronatijd

hoe doe je dat veilig?

Samen tuinieren in coronatijd

coronavirus-samen-tuinieren-avvn-lino-jacob-unspla

In de terugkeer naar het oude normaal moet Nederland even pas op de plaats maken. Stapsgewijs heeft Nederland -en ook de volkstuinsector- de afgelopen maanden weer met striktere adviezen en maatregelen te maken gekregen. Het enorme aantal coronabesmettingen heeft er toe geleid dat vanaf 28 november tot in ieder geval 19 december er lockdownachtige maatregelen voor in de avond- en nachturen gelden. Het allesomvattende advies voor iedereen is: blijf zoveel mogelijk thuis.

De hygiënische basisregels blijven:

  • Goed en vaak handen wassen en geen handen schudden.
  • Blijf thuis met klachten en laat je testen.
  • Zorg voor goede ventilatie en veel frisse lucht in de binnenruimtes.
  • En vooral: houd de verplichte 1,5 meter afstand tot elkaar

(Weer) Nieuw is

  • Er geldt een maximum van 4 bezoekers (boven de 13 jaar) per dag thuis op bezoek. Wij adviseren om dat ook op de tuin en in het tuinhuis te volgen.
  • Hou -als je niet uit hetzelfde huishouden komt- anderhalve meter afstand van elkaar. Dus ook buiten, op het tuinpark of in binnenruimtes (clubhuizen, bestuurskamers). Voorkom drukte en geef elkaar de ruimte.
  • Clubhuizen met horecafunctie: Een corona-toegangsbewijs is verplicht, ook voor het terras. Openstelling tot 17 uur. Bezoekers moeten vaste zitplaatsen hebben. Mondmaskers op als je niet aan je tafel zit.
  • Clubhuizen zonder horeca: Ga vanwege de 1,5 metermaatregel uit van 1/3 van de normale bezoekerscapaciteit en zorg voor minimaal 5 m2 per bezoeker.
  • Tuinwinkels? Sluiten na 17 uur.

 

Corona-toegangsbewijs

Nogal wat verenigingsgebouwen hebben een natte (drinken) of droge (eten) horecavoorziening. Wordt er gebruik gemaakt van de bar- en/of keukenfunctie, dan hebben bezoekers een coronatoegangsbewijs en een identiteitsbewijs nodig als zij het eten of drinken in het clubhuis willen nuttigen. Het bestuur dient er op toe te (laten) zien dat alleen bezoekers worden toegelaten als bij de check de scanner groen kleurt, het ID overeenkomt en men geen gezondheidsklachten heeft.

Het is eventueel mogelijk om in het clubhuis een gedeelte te reserveren voor de horeca. Alleen daar mag dan gegeten en gedronken worden. Dat deel moet dan duidelijk met linten of borden afgescheiden zijn van de rest van het clubhuis. Alleen voor dat gedeelte is dan het corona-toegangsbewijs verplicht. De rest van het clubhuis (bijvoorbeeld de toiletten) is dan vrij toegankelijk. Deze regeling geldt bijvoorbeeld voor sportkantines die goed met onze clubhuizen te vergelijken zijn. Verder is het zo dat voor het uitsluitend afhalen van eten en drinken geen coronabewijs nodig is, maar wel voor het nuttigen van het eten en drinken op het terras.

Met de Scanner voor CoronaCheck App van de rijksoverheid kan de geldigheid van het corona-toegangsbewijs worden geverifieerd.

Voor verdere vragen verwijzen we je graag door naar de website van de rijksoverheid

 

ALV organiseren

Wil je dit digitaal doen, maar is die mogelijkheid niet verankerd in de statuten? Dan biedt de tijdelijke wet Covid-19 Justitie en Veiligheid uitkomst. Die is wederom verlengd en nu tot 1 december 2021. Als je uit gezondheidsoogpunt een fysieke ALV wilt vermijden, kun je tot die datum dus sowieso de ALV op een digitale wijze organiseren. De tijdelijke wet staat ook toe dat de jaarstukken met 4 maanden uitstel (dus meestal voor 1 november) kunnen worden goedgekeurd.

 

Vragen?

Toch twijfels over bepaalde maatregelen? Of behoefte aan advies? Neem gerust contact met ons op via info@avvn.nl

Ontmoet je tuinleden op het AVVN ledennet

Nieuws, documenten en ander belangrijke informatie: je deelt het gemakkelijk en veilig met je tuinleden op je verenigingspagina op het AVVN ledennet. 

Altijd op de hoogte?

Elke maand versturen we een nieuwsbrief met groentips en nieuws over samen natuurlijk tuinieren. Wil je als een van de eerste op de hoogte zijn van nieuwe artikelen, leuke weetjes en allerlei activiteiten?