Verberg Dit veld is verplicht in te voeren!

Dit veld is verplicht in te voeren!

Verberg Dit veld is verplicht in te voeren!

Wachtwoord vergeten? Vul hier uw e-mailadres in. Je ontvangt een link om een nieuw wachtwoord te creëren.

Error message here!

Terug naar het inlogscherm

Afsluiten
Top

Bodembewerking en -verbetering

Tuinieren begint bij de basis: de bodem waarop alles groeit. Het loont de moeite om hieraan bij het aanleggen en onderhouden van een nieuwe tuin de grootste aandacht te besteden.

Voor een gezonde tuin is een goed bodemleven essentieel. In en onder de grond doen talloze organismen, mits ze van ons die kans krijgen, hun nuttige werk.

De regenworm is wel onze meest bekende tuinmedewerker: Hij trekt allerlei plantaardig materiaal de grond in, eet dit op en deponeert zijn uitwerpselen, grond vermengd met wormenmest, weer aan de oppervlakte. Deze hoopjes vinden we, als we opletten, her en der in de tuin, bijvoorbeeld tussen het gras. Door het graven van hun gangetjes maken de wormen de grond bovendien luchtig en zorgen tevens voor een goede afwatering. Door vermenging van minerale gronddeeltjes met mest en plantenresten ontstaat een goede kruimelstructuur waarop het goed tuinieren is.

Naast de regenworm zijn er nog talloze kleine diertjes als wormen, pissebedden, slakken, maar ook microscopisch kleine beestjes van wiens bestaan we niet eens weten - meestal ongezien - druk aan het werk. Alle werken ze mee aan het omzetten van organisch materiaal (afgestorven plantendelen en dierlijke resten) in meststoffen die weer ten goede komen aan de planten. Zelfs bacteriën en schimmels leveren hun bijdrage aan een gezonde bodem.

Om het bodemleven zo min mogelijk te verstoren is het belangrijk niet te veel in de grond te rommelen. Spitten is, in een bestaande tuin, lang niet altijd zinvol en doet soms zelfs meer kwaad dan goed. Niet alleen verstoort dit het bodemleven, maar ook belandt door het omgooien van de grond de bovenste vruchtbare laag gemakkelijk te diep onder de grond. Ook frezen is een activiteit die - wanneer dit regelmatig gebeurt - niet zinvol is. Het doodt het bodemleven en zorgt uiteindelijk juist voor een dichtgeslagen bodem. Spitten en frezen kunnen nuttige activiteiten zijn bij de aanleg van een nieuwe tuin, maar verstoor in een eenmaal aangelegde tuin de grond zo min mogelijk en laat vooral de natuur zelf zijn werk doen!

We kunnen een actief gezond bodemleven stimuleren door voldoende organische stoffen terug te brengen in de grond. Bijvoorbeeld door het maken van onze eigen compost, maar ook door afgevallen blad waar mogelijk te laten liggen om tussen de beplanting te laten verteren. Ook gewiede onkruidjes, tenzij ze al zaad hebben gevormd , kunt u tussen de beplanting laten verdorren, in plaats van ze af te voeren. We volgen hiermee het voorbeeld van de natuur zelf en werken zo mee aan een natuurlijke kringloop in de tuin.

Daarnaast kan extra bemesting in de vorm van (gedroogde) koemest of andere dierlijke mest nuttig zijn. En dat geldt dan vooral voor de moestuin, waar wij de natuurlijke kringloop doorbreken door regelmatig natuurlijk materiaal en voedingsstoffen in de vorm van groente en fruit afvoeren te voor consumptie, waardoor uiteindelijk tekorten ontstaan die weer aangevuld moeten worden.