Natuurlijk tuinieren-de bodem-©sandie-clarke-q13Zq

De bodem

De bodem

Natuurlijk tuinieren-de bodem-©sandie-clarke-q13Zq

Vraag een willekeurige tuinliefhebber wat het tuinieren zo aantrekkelijk maakt en het antwoord is steevast: “Lekker met je handen in de grond wroeten”. Die aarde vormt letterlijk en figuurlijk de basis voor waar het om draait: mooie en gezonde planten, een lekkere oogst. De bodem moet dan ook tiptop in orde zijn. De juiste grondsoort voor je planten, een gezond bodemleven, voldoende beluchting en een uitgebalanceerde voedingstoestand. Met bemesting en bodemverbetering heb je daar zelf invloed op. Zo vergroot je de kans op succes en vele uren, dagen, weken en maanden tuinplezier het hele jaar door.

Grondsoorten

Elke bodem bestaat in feite uit kleine deeltjes, die zijn ontstaan door verwering van de aardkorst en hier in de loop der eeuwen door rivieren, de zee of de wind zijn afgezet. Elke grondsoort heeft zijn voordelen en uitdagingen. Ben je benieuwd naar de samenstelling van de grond van jouw tuin? Lees dan hier verder. 

Het bodemleven

Tuinieren begint bij de basis: de bodem. Dit is waar al je planten op groeien. Hier moeten ze alles uithalen; voeding, water en lucht. Het bodemleven zorgt ervoor dat je planten bij de voedingsstoffen kunnen, dat ze voldoende lucht krijgen en dat de grond goed waterdoorlatend is. Wat kan jij doen om dit bodempersoneel een handje te helpen? Lees hier meer. 

Bemesting

Is de bodem van je tuin van nature niet erg vruchtbaar? Dan kun je er met de juiste bemesting en bodemverbeteraars tóch goede tuingrond van maken. Een goede organische bemesting verzorgt je bodem en je bodemleven. Het zorgt ervoor dat je planten gezonder en weerbaarder zijn tegen ziekten en plagen. In een rijke, luchtige voedingsbodem groeien en bloeien jouw planten. Op die manier heb je geen bestrijdingsmiddelen nodig op de tuin. Lees hier meer over het bemesten van je tuin.

Bodembescherming in de tuin 

De-bodem-leeft---AVVN-samen-natuurlijk-tuinieren.jpgHoe kun de samenstelling van de bodem van jouw tuin achterhalen? Hoe kun je de vruchtbaarheid verbeteren? Wat is de juiste bemesting voor een moestuin en hoe maak ik goede compost? In de uitgebreide brochure De bodem leeft! vind je alle antwoorden op deze en andere vragen over bodembescherming in de tuin.

Download De bodem leeft! en word ook een bodemexpert van je eigen tuin!

Deze uitgebreide brochure met veel praktische informatie en tips hebben we kunnen samenstellen in samenwerking met onze internationale zusterorganisatie Office International du Coin de Terre et des Jardins Familiaux.

 

 

 

 

Exclusief voor leden en supporters van AVVN

Serie De Bodem uit De Tuinliefhebber

Alle leven begint in de bodem. Bodemleven = plantjes = insecten = insecteneters: de bodem is letterlijk een rijke voedingsbodem voor alles wat groeit, bloeit en leeft. Wat heeft de bodem nodig dat hij optimaal zijn werk kan doen voor natuur, tuin en mens? En wat kun jij doen om de bodem een handje te helpen? De Tuinliefhebber zoekt het uit en duikt in drie nummers de bodem in.

klei - Machteld Klees - Deel 1 - De Tuinliefhebber
Delen
Klei, zand of veen
Welke grondsoort heb jij in jouw tuin?
Bemesten
Voor gezonde en weerbare planten
Gratis personeel
Laat het bodemleven zijn werk doen
Zelf compost maken
Hoe doe je dat?

Word supporter van AVVN en ontvang elk seizoen De Tuinliefhebber

Het tijdschrift over samen natuurlijk tuinieren!

Altijd op de hoogte?

Elke maand versturen we een nieuwsbrief met groentips en nieuws over samen natuurlijk tuinieren. Wil je als een van de eerste op de hoogte zijn van nieuwe artikelen, leuke weetjes en allerlei activiteiten?