Verberg Dit veld is verplicht in te voeren!

Dit veld is verplicht in te voeren!

Verberg Dit veld is verplicht in te voeren!

Wachtwoord vergeten? Vul hier uw e-mailadres in. Je ontvangt een link om een nieuw wachtwoord te creëren.

Error message here!

Terug naar het inlogscherm

Afsluiten
Top

AVVN Recepten - Zomer

Aardbeien met chocola

Benodigdheden

  • 100 gram pure chocola (70%)
  • 250 gram aardbeien met kroontje en liefst (klein) steeltje eraan.

Bereiding
Smelt de stukken chocola au bain marie. Bedek een bord of platte schaal met bakpapier. Pak een aardbei bij het steeltje of kroontje en doop tot ongeveer de helft in de chocola. Leg ze op het bord en zet dat een half uur in de koelkast. Ook hier geldt: maak ze kort voor u ze, bijvoorbeeld bij de koffie, presenteert.

Met dank aan Yolanda van der Jagt, Lekker Hollands, 2006 momedia

Aardbeientaartje

Voor een taartvorm van 26 cm doorsnede

Benodigdheden

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel of cakemeel
  • 100 gram boter
  • 1 (scharrel)ei
  • 100 gram (riet)suiker
  • snufje zout
  • aardbeien

Bereiding

Boter, ei en suiker gladroeren met een mixer. Meel en snufje zout toevoegen. Eerst roeren met een houten lepel en vervolgens met de hand nog even kneden. Twintig minuten bakken in een voorverwarmde oven (175 graden Celsius). De taartbodem moet lichtbruin van kleur worden. De taartbodem af laten koelen en de schoongemaakte aardbeien doormidden snijden en erop leggen.
Hier kunt u het bij laten als u de taart gelijk opeet. Als de taart iets langer moet blijven staan, kunt u de aardbeien `beschermen` door een laag je gelatine aan te brengen. De aardbeien bestrijken met wat warm gemaakte en losgeroerde aardbeienjam kan ook. Als u houdt van een romige taart kunt u op de taartbodem eerst nog een laagje gele room aanbrengen, voordat u de aardbeien erop legt.

Artisjoksoep

Benodigdheden

  • 4 artisjokharten - gekookt
  • 0,5 liter groentebouillon (van blokjes)
  • 0,25 liter slagroom
  • peper
  • zout naar smaak


Bereiding
Artisjokharten pureren met de bouillon. Slagroom erdoor roeren en goed doorwarmen. Serveren in kleine kopjes met toast met kruidenboter.
Recept: Ingeborg Behari

Bammetje met andijvie

Voor 1 persoon


Benodigdheden

  • 1 snee bruinbrood,
  • 1 dubbele plak kaas,
  • 6 bladen andijvie,
  • 1 schijf ananas,
  • 6 kastanje-champignons,
  • 1 tomaat.


Bereiding
Zet de oven aan op 150 °C. Breng 3 dl water aan de kook en leg de andijviebladen er 3 minuten in. Haal ze eruit met een vork en laat ze uitlekken. Snijd de champignons in plakjes en bak ze in een droge pan lichtbruin en vochtig. Beleg de boterham met achtereenvolgens: de kaas, de andijvie, de ananas, de champignons, en een paar plakken tomaat. Zet 10 minuten in de oven.

Bessara - Marokkaanse puree van gedroogde tuinbonen

Benodigdheden

  • 250 gram gedroogde tuinbonen
  • 1 teen knoflook
  • 1 theel. milde paprikapoeder
  • 1/4 theel. cayennepeper
  • 1/2 theel. komijnpoeder
  • zout
  • olijfolie (extra vergine)
  • citroensap
  • korianderblad of peterselie (fijngehakt)


Bereiding
De bonen een nacht weken en pellen. De bonen opzetten met 3/4 liter water en 1 teen knoflook. Aan de kook brengen, zout toevoegen en op een zacht vuur gaar laten worden (tot de bonen uiteen vallen en het vocht geabsorbeerd is). Cayennepeper, komijn en paprikapoeder met elkaar vermengen. De bonen pureren, in een kom doen en bestrooien met de kruiden. Opdienen met olijfolie, citroensap en koriander of peterselie en vers Marokkaans brood.

Het recept is afkomstig van tuinvereniging de Nijvere Pier uit Utrecht.

Boekweitsalade

Benodigdheden

  • 200 gram boekweit (groente)bouillon
  • 400 gram bonen naar keuze
  • 4 tomaten
  • 4 hardgekookte eieren
  • verse tuinkruiden


Bereiding
Boekweit koken in groentebouillon (zie verpakking). Bonen klein snijden en koken. Boekweit en bonen mengen en af laten koelen tot kamertemperatuur. Serveren met stukjes ei en tomaat en bestrooien met tuinkruiden. U kunt ook de bonen achterwege laten en dan de boekweit serveren op een bedje van sla naar keuze.


Recept: Ingeborg Behari

Courgette/gemberjam

Recept van Corrie Verkerk

Benodigdheden

  • 1 kilo courgette, schoongemaakt
  • 80 á 100 gram geschilde gemberwortel
  • sap van een halve citroen
  • 1 kilo suiker en 1 pakje Marmello. (bij gebruik van Marmello nr. 2 is 600 gram suiker voldoende)
  • of: 1 kg. geleisuiker (dus geen Marmello)
  • schone potjes met gave deksels.

Bereiding
Courgettes schillen en de pitten verwijderen, daarna grof raspen of in heel kleine stukjes snijden.
Gemberwortel fijn raspen.
Marmello-poeder door de suiker mengen.
Alle ingrediënten mengen en aan de kook brengen, af en toe omroeren.
Twee minuten laten doorkoken, dan in potjes gieten en de deksel er stevig op draaien.
Als de potjes afkoelen hoor je een klik, dan staan de deksels hol en zitten ze goed dicht.

Eierkoeken met aardbeien

Recept van Jules Groenendaal


Benodigdheden

  • 4 eiwitten,
  • 1 theelepel bakpoeder,
  • een halve citroen,
  • 125 gram fijne tafelsuiker,
  • 2 zakjes vanillesuiker,
  • 3 eierdooiers,
  • 100 gram bloem,
  • poedersuiker,
  • aardbeien. 

Bereiding
In een kom klopt u de 4 eiwitten schuimig. Roer het bakpoeder, twee theelepels citroensap, en een mespuntje zout er doorheen. Klop er dan geleidelijk 75 gram tafelsuiker en alle vanillesuiker doorheen. Blijf kloppen tot het eiwit heel stijf is. Het moet echt `staan`. In een tweede kom klopt u 3 eierdooiers met 50 gram tafelsuiker tot een romig glad geheel. Zeef de bloem een paar keer, de laatste keer boven de kom met dooiercrème. Spatel dan de bloem met de crème door het eiwitschuim tot een glad beslag. Verwarm de oven voor op 175°C. Op een met bakpapier beklede bakplaat schept u telkens een volle eetlepel beslag, met 5 cm tussenruimte. In ongeveer 20 minuten goudgeel en gaar bakken. Poedersuiker erop. Langzaam af laten koelen in de geopende oven. De moeder van Sofie bedekte ze met zacht geprakte aardbeien.

Gebakken aubergineplakken met tomatensalade

Een lekker zomers recept met planten uit de nachtschadefamilie


Benodigdheden

  • 1 grote(of 2 kleine) aubergine(s)
  • 1 groot (of 2 kleine) ei(eren)
  • zout
  • broodjes
  • tomaten
  • feta
  • verse basilicum
  • (olijf)olie om te bakken


Bereiding
Aubergine in plakken snijden en met zout bestrooien. Minimaal een half uur (in vergiet) laten uitlekken, afspoelen en met keukenpapier, droogdeppen. Ei(eren) in kom klutsen. Aubergineplakken door ei halen en aan weerskanten gaar en bruin bakken. Op keukenpapier leggen. Tomatensalade maken van tomaat/fetastukjes en basilicum. Aubergineplakken warm serveren (op broodjes).


Recept: Ingeborg Behari

Gezouten citroenen

Recept van Jules Groenendaal


Benodigdheden

  • Citroenen,
  • water,
  • zout.


Bereiding
Maak een goed afsluitbare ¾ liter pot schoon met sodawater, en spoel twee keer na met kokendheet water. Neem 5 biologische citroenen en spoel ze even af. Snijd elke citroen vanaf de punt in kwarten tot bijna onderaan: 4 partjes blijven aan elkaar vast zitten. Strooi over het vruchtvlees van elke citroen een eetlepel zout.

Doe de citroenen in de pot, duw er een beetje op, zodat er wat sap vrijkomt. Sluit de pot en zorg dat het deksel op de vruchten drukt. Na 2 dagen moet het sap de pot tot ¾ vullen, anders vult u bij met zout water (1 deel zout : 3 delen water) tot de citroenen onder staan.

Laat 5 weken staan op een donkere, koele plek, maar niet in de koelkast. Ik gebruik ongeveer ⅛ citroen(-schil) per keer, die ik heel fijn (2 mm) snijd en door een couscous, een mediterrane of een zalmsalade meng. Goed voor een pittige frisse smaak in de mond.

Met zo’n pot doe je ruim een jaar.

Granité van aardbeien

Voor 6-8 porties


Benodigdheden

  • 500 gram aardbeien,
  • 100 gram suiker,
  • rode wijn*,
  • 200 ml. crème fraîche.


Bereiding
Zet een platte schaal, liefst van roestvrij staal, maar keramiek of glas kan ook, in het vriesvak. Maak de aardbeien schoon, was ze en halveer ze. Doe ze met 1 dl water in een middelgrote pan met dikke bodem, doe de suiker erbij. Breng het geheel langzaam aan de kook met het deksel op de pan. Roer, en druk zachtjes met een pureestamper. Laat ongeveer 10 minuten zacht (!) trekken. Zet een zeef op een andere pan, en leg daarin een doek. Giet de hete moes erin en laat een tijdje uitlekken. Pak de punten van de doek bijeen en druk nog even met een lepel op de zijkanten van de doek. Haal doek met moes weg en voeg aan het sap anderhalve deciliter wijn toe. Giet het vocht op de koude schalen en zet ze terug in het vriesvak. Haal om het uur even een vork door het ijs, doe dit vier keer. Presenteer als tussendoortje of dessert, met de crème fraîche waar u een beetje suiker door klopt. Op de crème kan een toefje rabarber.


* Wat de wijn betreft:

Gebruik een rode wijn die een eerste geurindruk geeft van framboos of kers. Daarbinnen zijn er die ook nog iets van aardbei hebben, b.v. Barbera d`Alba (Piemonte) of Pinot Noir (Bourgogne). En ook een Spätburgunder (Duitsland), met iets van rozen erin, zal het extra goed doen. Overigens gaat het zonder de wijn ook.)

Ketchup van groene walnoten

Recept van Jules Groenendaal


Benodigdheden
Nodig voor 1 dl. van dit heel sterke spul:

  • 15 groene walnoten (walnoten in de schil),
  • 100 gr. zout,
  • ¾ liter ciderazijn,
  • 1 theelepel kruidnagelpoeder,
  • 1 theelepel foelie(poeder),
  • 3 pimentkorrels,
  • 6 gekneusde tenen knoflook.


Bereiding
Zet de walnoten 1½ week met het zout in water. Snijd ze daarna in tweeën en pureer ze in de blender. Als de schil van de eigenlijke noot daarvoor al te hard is, schilt u het groene omhulsel eraf en pureert u dat. Meng de puree met de azijn en laat een week staan. Af en toe schudden. Zeef daarna door een doek, voeg de specerijen en de knoflook toe aan het vocht, en kook het geheel zachtjes een 20 minuten. Nog een keer door een zeef, en doe dan het vocht in schone flesjes. Sluit goed af. Gebruik als worcester sauce: een paar druppeltjes.

Ovenschotel van Aardappel met Courgette

Recept: Ingeborg Behari

Benodigdheden

  • 500 gram gekookte aardappel, in plakjes
  • 1 courgette, in plakjes
  • 2 tomaten, in plakjes (of 1 blik tomatenblokjes)
  • 200 gram feta (of andere kaas), in blokjes
  • olie om in te bakken


Bereiding
Oven voorverwarmen op 175 graden. Courgetteplakjes even roerbakken. In een ovenschaal dakpansgewijs de plakjes courgette en aardappel leggen. Het geheel bedekken met tomaat en feta (of andere kaas). Een half uurtje in de oven zetten. Serveren met toast met kruidenboter.

Pesto

Voor bij een zomers buffet of een mediterrane pastamaaltijd

Benodigdheden

  • 3 tot 4 handenvol basilicumblaadjes (eigen oogst)
  • een paar tenen knoflook (eigen oogst)
  • 50 gram Pecorino
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 50 gram pijnboompitten
  • 2 dl olijfolie

Bereiding

Doe in een keukenmachine de basilicumblaadjes, de pijnboompitten en de knoflook en vermaal dit tot een grof mengsel. Voeg de kaas toe en meng goed. Giet vervolgens voorzichtig de olijfolie erbij terwijl u de machine laat draaien. Er moet een mengsel ontstaan dat er redelijk glad uitziet, maar niet te fijn is. Giet het mengsel in een goed afsluitbare pot. De pesto is in de koelkast zeker een maand te bewaren.
Een schepje pesto is lekker bij (Italiaanse) vleeswaren of door een pastagerecht.

Thee van citroenverbena

Recept van Jules Groenendaal


Benodigdheden
Citroenverbena (Aloysia triphylla)


Bereiding
Deze thee uit onze kruidentuin op Maarschalkerweerd wordt door veel mensen hoog gewaardeerd; licht citroenig, maar ook kruidig-houtig, fris en soepel. Het wordt gedroogd in kasten, waarin houten raamwerken met gaas worden geschoven. Op het gaas schone doeken en daarop takjes met de bladeren, die mooi heel moeten blijven. De plant (Aloysia triphylla), een manshoge struik, vraagt wel zorg om onze winters goed door te komen. Het best zet u ze binnen (in een kasje).

Yoghurt met komkommer

Recept: Ingeborg Behari

Heerlijk bij een pittig rijstgerecht!


Benodigdheden

  • 1/2 liter (stand)yoghurt
  • 1/2 komkommer
  • zout naar smaak
  • 1 eetlepel dropplantblaadjes of venkelgroen - gesnipperd


Bereiding
Komkommer wassen (schillen) en in kleine stukjes snijden. Samen met zout en dropplant (of venkel) mengen met yoghurt. Koel serveren.