Grond binyamin mellish

Grondsoorten

welke grondsoort heb jij in de tuin?

Grondsoorten

Grond binyamin mellish

Elke bodem bestaat in feite uit kleine deeltjes, die zijn ontstaan door verwering van de aardkorst en hier in de loop der eeuwen door rivieren, de zee of de wind zijn afgezet. Kom er achter wat de samenstelling van de grond van jouw tuin is en leer meer over de uitdagingen per grondsoort.

Afhankelijk van de grootte van die deeltjes spreken we van zandgrond (grove deeltjes) kleigrond (heel fijne deeltjes) of een tussenvorm: zavelgrond. In Limburg vinden we löss aan de oppervlakte, een mengsel van fijne deeltjes zand, klei, en relatief veel kalk. Daarnaast zijn er gebieden waar we voornamelijk met veengrond te maken hebben. Veen bestaat uit grote hoeveelheden afgestorven plantendelen die een dik pakket hebben gevormd. Veengrond bestaat dan ook uit een vrij groot bestanddeel humus: het vruchtbare eindproduct dat ontstaat door vertering van organische stoffen.

Welke grondsoort heb jij in jouw tuin?

Met een klein beetje grond uit je tuin kun je al een testje doen, om iets te weten te komen over de samenstelling: neem een beetje vochtige grond in de hand en onderzoek de structuur.

  • Van kleigrond kun je een balletje van maken, zelfs een ‘worstje’ rollen: hoe dunner het worstje gemaakt kan worden, hoe vetter de klei.
  • Zandgrond voelt korrelig aan. Lichte zandgrond zal niet aan elkaar plakken. Naar mate er meer klei in het zand voorkomt zal het meer aan elkaar plakken.
  • Veengrond is zwart of heel donker, voelt sponsachtig aan en kan niet tot een balletje gerold worden.
  • Löss is fijn van structuur, maar niet kneedbaar bij bevochtiging.

Voor- en nadelen

Iedere grondsoort heeft, door de specifieke samenstelling, voor- en nadelen.

Zware kleigrond is - door de fijne deeltjes - vruchtbaar, maar daardoor ook zwaar te bewerken: plakkerig en zompig in natte toestand en keihard als het uitdroogt. Klei houdt goed water vast. Plakkerige kleigrond kun je met basaltmeel verbeteren. Het toevoegen van organisch materiaal zal de kleigrond losser maken, wat zorgt voor een betere lucht- en waterhuishouding.

Zand is - omdat het grover is - goed doorlatend en warmt in het voorjaar snel op, maar vocht wordt er minder goed in vastgehouden en meststoffen spoelen sneller weg. Organisch materiaal in de vorm van compost of mest zorgt ervoor dat de zandbodem beter vocht vasthoudt. In de winter mulchen met een laag bladeren, compost of ander organisch materiaal zorg ervoor dat de organische stof elk jaar toeneemt. Dit helpt om meer vocht in de bodem vast te houden.

Zavel is een mengsel tussen zand en klei. Het houdt vocht en voedingsstoffen redelijk goed vast. Maar het kan wel weer gemakkelijk verdichten. Het toevoegen van organisch materiaal zal zorgen voor een betere lucht- en waterhuishouding.

Lössgrond is kalkrijk en dus niet geschikt voor zuurminnende planten, maar verder goede grond: goed luchtdoorlatend en vochthoudend.

Veengrond is heel makkelijk te bewerken en is rijk aan organisch materiaal (humus). Deze grond is heel vruchtbaar maar kan ook erg uitdrogen of te nat zijn. Wel is het bij uitstek geschikt voor het kweken van zuurminnende planten als heide, rododendron, magnolia of hortensia.

Wat voor een tuingrond je ook hebt, op elke grondsoort kan uitstekend getuinierd worden, mits je rekening houdt met de speciale eigenschappen. Bovendien zijn de eigenschappen van veel gronden te verbeteren door het toevoegen van organische materiaal zoals compost en/of dierlijke mest.

 

Boek leve_de_bodem!.jpg

Leestip: Leve de bodem!

Grondbeginselen voor je eigen bloemenzee, voedselbosje of groentetuin.

Dit is een basisboek met praktische kennis en inspiratie voor de verzorging van de grond onder je tuinparadijs. Met informatie over de eigenschappen van de bodem, het kiezen van passende planten, over waterbeheer en over zelf je tuinresten composteren en je tuin voeden. 

Geschreven door bodemkundige Anne Marie van Dam en botanische analist en tuinontwerpster Caroline de Vlaam. 

KNNV Uitgeverij €24,95

Delen
nuttige medebewoners
Dieren in je tuin
Zelf compost maken
Hoe doe je dat?
Biodiversiteit
Creƫer een levende tuin
Je eigen groente en fruit telen
begin met moestuinieren

Word supporter van AVVN en ontvang elk seizoen De Tuinliefhebber

Het tijdschrift over samen natuurlijk tuinieren!

Altijd op de hoogte?

Elke maand versturen we een nieuwsbrief met groentips en nieuws over samen natuurlijk tuinieren. Wil je als een van de eerste op de hoogte zijn van nieuwe artikelen, leuke weetjes en allerlei activiteiten?